RAMO: Anatomii studovat potřebuješ, protože ty rozdíly zjevně neznáš. Protože se mi fakt nechce věřit, že bys popíral, že poloha hrtanu ovlivňuje zabarvení hlasu.
Pokud mě paměť neklame, mluvilo se především o tom, že třeba v anglofonních zemích lze rozeznat nejen černocha, ale i konkrétní národnosti – tam už se samozřejmě rozeznává především podle akcentu – rozhodně lze příslušnost mluvčího k rase nebo národu poznat spolehlivě, s příslovečnou výjimkou. A já jsem žila v zahraničí dost dlouho na to, abych si ověřila, že velmi často rozeznám rasu i u člověka, který žádný cizí přízvuk nemá. (A rozhodně se o to nesnažím, prostě to slyším, asi jako slyším, jestli mluvím s chlapem nebo se ženskou) Řekl jsi, že v anglofonním světě to už vůbec nepoznáš – to může skutečně znamenat jen nedostatečnou znalost angličtiny nebo nepříliš citlivý a zjevně netrénovaný sluch.
A v tom případě je tahle debata asi stejně konstruktivní, jako kdybys tvrdil, že nelze poznat po chuti ročník vína, protože ty to nepoznáš.