• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAARISTAANMěstské zahradničení .:. Urban Garden
    BIOH
    BIOH --- ---
    DENDROBATA: ah so
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    BIOH: v US se pouziva sojovy inkoust co vim.. asi zalezi jakej je to platek :)
    BIOH
    BIOH --- ---
    MAARISTAAN: dyk je ta tiskařská barva plná těžkejch kovů....
    LENINECK
    LENINECK --- ---
    Nemáte náhodou někdo zkušenosti s pěstováním lilků či cuket na balkoně?
    BETCHO
    BETCHO --- ---
    How to Start Your Own Garden For Almost Free | Kitchen Gardeners International
    http://kgi.org/blog/alina/how-start-your-own-garden-almost-free
    CHVILKA
    CHVILKA --- ---
    WOKO: neskutečný.
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    z netu:

    WOKO
    WOKO --- ---
    nedávno jsem u nás na dvoře zasadil topinambury. Chtěl jsem něco, co poroste bez většího snažení a co mi nikdo neočeše. Pořád jsem se divil, že nějak nezačly rust. Dnes jsem se dozvěděl, že dvůr je chemicky ošetřen, aby tam nerostly nálety. paráda. Pořád ale doufám, že by to aspoň nějaká v koutě mohla zvládnout.. Nálety už tam taky raší...
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    Není to sice vyloženě ve městě, ale vlivem bankrotujících států se s tím budeme asi setkávat stále častěji:

    Zemědělský projekt v Larise má pomoci těm nejslabším



    "Larisa (Řecko) - Úrodná půda řecké zemědělské metropole Larisy má v rámci nového projektu pomoci z nouze těm, na něž krize dopadla nejhůř, tedy nezaměstnaným a důchodcům. Město nabízí chudým občanům malé pozemky, aby si spižírnu naplnili svými vlastními výpěstky. Projekt dává v nelehké době lidem mimo jiné pocit, že mají svůj osud alespoň trochu ve svých rukou.

    Larisa má přitom zvláštní primát. Na hlavu je tu registrováno nejvíc luxusních vozů Porsche Cayenne na světě. I tady se ale časy změnily v době, kdy je více než milion Řeků bez práce, nezaměstnaný je jeden z pěti, z mladých každý druhý a po roce už nemají nárok na podporu.

    Radnice poskytla svá pole na dva roky třem stovkám zájemců. Zdarma mají půdu, zavlažování a rady experta. Lidé tak naplní své žaludky a desetinu výpěstků odvedou do městského obchodu pro chudé. Projekt už chce zkopírovat asi dvacítka dalších obcí. "Řecko je stát zemědělců. Když budou prosperovat, za rok na tom budeme líp," říká starosta Larisy Konstantinus Tzanakoulis.


    zdroj (+televizní reportáž): http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/173065-zemedelsky-projekt-v-larise-ma-pomoci-tem-nejslabsim/
    HONZIK_HAPPY
    HONZIK_HAPPY --- ---
    ja se vcera koukala uz mi kvetou lesni jahody mnam.. sakr uz se tesim ....
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Když už jste u těch balkonů, jaké bejlí je nejvhodnější na malý, lehce zastíněný balkón na severní stranu?
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    MALLAJKA: Jsem si teď o víkendu koupil na trhu už vzrostlejší keřík a mrskl ho do skleníku :-)
    Moje soukromé výpěstky jsou ty čudle v kelímkách ... taky jsem začal pozdě ...
    MALLAJKA
    MALLAJKA --- ---
    MAARISTAAN: hezké, hezké! :) Jsem zase koukám zaváhala s těmi rajčaty, už druhý rok jsem je zasila pozdě a zatím to jsou mrňky.
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    Takové to malé balkonové rýpání se v zemi:





    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    MAARISTAAN: A ještě zmínka o dalších obyvatelích kompostu a návod na domácí mucholapku:

    Otázka:
    Mám už třetí měsíc domácí vermikompostér a kromě mušek a plísně tam nyní jsou i červi, co s tím?

    Bojím se, aby se nerozšířili po bytě... zároveň za celou dobu z kompostu nevytekla žádná přebytečná voda,
    ačkoli díry ve dně jsou, není to divné? Dále se chci zeptat, zda po třech měsících je dobré vznikající kompost oddělit a nechat uležet jinde bez žížal nebo po jaké době?

    Odpověď:
    Na rozkladném procesu se podílí mnoho organismů, proto není výjimkou, že nalézáte ve vašem vermikompostéru mušky, plísně a červy. Výskyt plísní ve vermikompostéru není vždy špatný a nebezpečný, společně s bakteriemi jde o první rozkladače bioodpadu a po rozložení a snížení vlhkosti
    plísně ustupují a přicházejí na řadu žížaly. Některé kmeny plísní (aktinomycety) jsou dokonce nezbytné pro tvorbu kompostu, vytvářejí typickou vůni lesní zeminy.

    Pokud by ale byl rozvoj plísní příliš velký, je možné je omezit např. vysušením, posypáním pilinami či natrhaným/skartovaným papírem. Také je možné bioodpad po vložení zahrnout již hotovým vermikompostem.

    Stejným způsobem můžete eliminovat i výskyt vinných mušek, zejména pak přidáváním pilin. Můžete také použít některou z následujících mucholapek, které si lze velmi jednoduše vyrobit:

    Alisonina mucholapka:
    Do malé sklenice, např. od přesnídávky, dejte 3 polévkové lžíce vody, 1 polévkovou lžíci octa a čtyři kapky saponátu na mytí nádobí a špetku pekařského droždí. Nádobu umístěte v blízkosti kompostéru.

    Myrysina mucholapka:
    Do sklenice dejte na dno kousek banánu. Udělejte kornout z papíru a připevněte ho ve sklenici špičkou dolů. Samozřejme účinnost těchto mucholapek neni 100%.


    Žížaly mají rády vlhké prostředí, proto je dobré občas vkládat do kompostéru namočené proužky papírové lepenky případně kompost lehce zalít. Kompost bychom měli oddělit až poté, co se v této poslední vrstvě vermikompostéru žížaly nevyskytují. V tu chvíli je již kompost zralý a neobsahuje hmotu, kterou by byly žížaly schopné ještě rozložit.

    Vámi zmiňovaný problém s červy ani nemůsí být problém, důležité je zjistit, o jaký organizmus se jedná. Mimo žížal se ve vermikompostéru vyskytuje celá řada doprovodných organismů jako jsou chvostoskoci, roupice, větší roztoči atp. Tyto organismy nejsou nijak škodlivé a nemusíte se jich obávat. Je také možné, že Vámi popsanými červy jsou larvy octomilek. Ty po určité době vytvoří kuklu na stěně
    vermikompostéru, ze které se vylíhne dospělá muška. Abychom Vám mohli lépe poradit, poprosili bychom Vás o fotografie Vašeho vermikompostéru, ze kterých bude patrné složení bioodpadů i problematické organismy


    zdroj zase kompostuj.cz
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam