• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAARISTAANMěstské zahradničení .:. Urban Garden

    I lidé ve městech si rádi ušpiní ruce od hlíny, rádi si dají k jídlu vlastnoručně vypěstované rajče a rádi uvidí své okolí zelené.

    MĚSTSKÉ ZAHRADNIČENÍ .:. URBAN GARDEN

    Tento klub by měl sloužit ke shromažďování článků, postřehů a inspirace o zahradničení v industriálním městě.
    Využívání balkónů, teras, střech domů a opuštěných zákoutí městských částí k vytvoření malých zahrádek.
    Squatting opuštěných zahrádkařských kolonií a podobné, mírně nezákonné, aktivity spojené se zelení ve městech.


    Vaše skromné začátky, velké úspěchy, cizí realizace ... stačí se podělit, třeba se staneme inspirací ;-)
    rozbalit záhlaví
    LADUSE
    LADUSE --- ---
    BONEMINA: my jsme to zahrabali celý tak, aby koukal ze země ten výhonek a roste v pohodě :-)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    DALEEN: Tam právě všude opakují jen několik základních věcí, tak jsem doufala, že třeba někdo má osobní zkušenost. Neva, budu průkopničit :)
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    BONEMINA: Nám kosatce rostou na zahradě sami od sebe, nikdo se o ně moc nestará a zalévají se málokdy (jen pokud je fakt sucho). Ale vycházím z podobnosti rostliny, se zázvorem nemám nejmenší zkušenosti. Zkus ještě projet google.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    DALEEN: Oki, až vypnu dítě, vrhnu se na to :) Vypadá to, že by to mohlo být snadné. A jestli ne... no, zabila jsem už spousty kvítek :)
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    BONEMINA: Kus oddenku, kosatce se sází tak, že se položí na hlínu a jen se tršičku zamáčknou a přhrnou aby zůstali na místě, ale aby vršek oddenku koukal. Pokud je ale zasypeš celé tak se nic nestane (časem se proderou na povrch), ale nesmí být hluboko. Předpokládám, že to samé bude platit na zázvor, když to vypadá podobně
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    DALEEN: S kosatcema nemám zkušenosti. Koukat má kus toho zeleného, nebo i kus oddenku?
    Kvést mi v našich zeměpisných délkách a šířkách prý nebude, říkají internety. Ale kdyby kořen vyrostl, bylo by to fajn, v zimě ho kupuju na kila :)
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    BONEMINA: Řekla bych stejně jako kosatce. Tedy položit na hlínu a napolo zahrnout aby kus kořene koukal. Ale co to s tím udělá nevím. Třebas ti vykvete :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Máte někdo zkušenosti s pěstováním zázvoru? Našla jsem v polici jeden vzešlý oddenek a říkám si, že by byl hřích nedat ho do hlíny.

    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    ciste nahodou jsem si behem venceni toho naseho trestidla prohlizela balkony (hostivar) Cely panelak je zeleny. Nejcasteji rajcata a papriky. Tak kazdy druhy balkon doma neco ma ;)

    A ja mam radost z bazalky a rajčat. oboji roste hezky a uz muzu vyrazit pro mozzarelu a udelat si italii z vlastnich zdroju
    VITI
    VITI --- ---
    TRAMIN: to bude tim, ze starnem :-)
    BRIGHITTE
    BRIGHITTE --- ---
    koncem června jsem si nasázela špenát (vepředu) a rukolu (vzadu) :)

    LENINECK
    LENINECK --- ---
    LEA1: Z USA je docela hodně "osázený" Detroit, ale je to spíš daný jeho celkovou situací, která tam vládne. Hodně zajímavé je srovnat takové ty primární motivace, proč si vůbec někdo začne pěstovat třeba zeleninu. U nás je to spíš rozmar (ovšem velice pozitivní .) znuděných měšťáků, kterým chybí kus přírody. No a pak je protikladem třeba taková Kuba, která je v městském zemědělství hodně daleko, ale celé je to dílo obrovské ekonomické krize a pudu sebezáchovy...
    Jinak citovaný Joe Nasr (kterému ještě navíc chudákovy zkomolili jméno) vydal v roce 2001 obsáhlou publikaci o městském zemědělství - kdyby to někoho zajímalo víc dohloubky, ke stažení zde http://www.jacsmit.com/
    LEA1
    LEA1 --- ---
    TRAMIN: já jsem taky žila od malička v domě a nenáviděla jsem zahradní práce, které mi naši nutili. Na pěstování jsem se dala, když byly děti malé, abych pro ně měla biozeleninu. Dnes mám aspoň malý záhonek na rajčata, okurky a bylinky. Ale nejvíc mě stejně baví terasa a okrasné kytky v truhlících.
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    LEA1: neco na tom bude. na velkou zahradu jsem byla zvykla od narozeni, ale hlinu jsem nijak rada nemela. A ted jsem nadsena, ze vecer bude dalsi rajce na balkone.
    LEA1
    LEA1 --- ---
    MAARISTAAN: vidím to podobně. Vzhledem k ekonomickému vývoji nejen v Evropě a nadcházejícím společenským změnám se lidi začínají vracet k podstatě - hlíně a alespoň částečnému samozásobitelství.
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    LEA1: Myslím si, že ta obávaná změna lidstva (kterou nás straší media a dále nepokračující mayský kalendář) už dávno nastala a úspěšně probíhá.
    Jen neprobíhá podle katastrofického scénáře krachujících ekonomik a nastávající chudoby, ale vychází z podhoubí lidské touhy po normálním štěstí a po obyčejném životě.
    Do měst a našich duší se vrací příroda a stále více lidí zjišťuje, že k tomu nepotřebuje svého politika a banku, že stačí obyčejná hlína a vlastní ruce.

    Fakt mi takovéhle zprávy dělají radost :-)
    LEA1
    LEA1 --- ---
    New York zažívá rozkvět střešních farem. Lidé chtějí nakupovat místní plodiny
    New York zažívá rozkvět střešních farem. Lidé chtějí nakupovat místní plodiny | zpravy.ihned.cz - Svět
    http://zpravy.ihned.cz/svet-usa/c1-56519570-new-york-zaziva-rozkvet-stresnich-farem-lide-chteji-nakupovat-mistni-plodiny
    TERA79
    TERA79 --- ---
    TRAMIN: Mám ji v truhliku na jih a je parádní, akorát teda chlastá jak zjednaná. První věc po příjezdu z víkendu je zalít bazalu. A teď jak byla velká vedra, tak jsem jí na víkend schovala dovnitř.
    MASOO
    MASOO --- ---
    me bazalka rostla vzdy dobre az moc, nemam na ni totiz tolik odbyt
    LIDDA
    LIDDA --- ---
    TRAMIN: Ja mam bazalku na balkone co je na zapad a roste jak diva. Zastipla jsem ji asi tyden zpet, pred trema dnema jsem jela pryc a ted co jsem se vratila, tak mam na zahrade strom
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam