I mezi paneláky se dá pěstovat vlastní zelenina — Regiony — ČT24 — Česká televize
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/176682-i-mezi-panelaky-se-da-pestovat-vlastni-zelenina/
Nejen lidé na venkově, ale i lidé ve městě si mohou vypěstovat vlastní zeleninu. Není k tomu potřeba zahrádkářská kolonie ani členství v zahrádkářském svazu. V Praze totiž letos začala fungovat už druhá komunitní zahrada přímo mezi činžáky, kde si lidé pronajmou svůj vlastní záhon. Co si na něm vypěstují, je jen na nich.
Komunitnímu zahradničení propadli obyvatelé New Yorku, Paříže, Berlína a nyní tento fenomén zaútočil také na Pražany, kteří sice nemají balkon, natož vlastní zahrádku, zato ale mají chuť rýt se v zemi. Na pronajatém pozemku v Holešovicích pěstuje zeleninu v pytlích už stovka lidí. "Záhonek stojí 850 korun. V ceně je zahrnuta voda na závlahu, samotný pytel a samozřejmě zeminná směs," uvedl organizátor projektu Prazelenina Matěj Petránek a Lenka Svobodová doplnila: "Nápad zajistit něco takového je zcela geniální. Proč by tady měla být jen proluka po domě, který musel být zbořen."
Kromě konopí je dovoleno pěstovat absolutně všechno. Někomu stačí pár řádků ředkviček, jiní velkoměstští zahradníci se nebojí experimentovat a zasadili třeba artyčoky. "Vzali jsme si dva metry čtvereční, to znamená dva pytle. A to, kolik z toho vyplodíme, ještě nedokážu odhadnout," připojil se pan Honza Jalovec a Matěj Petránek dodal: "Rádi říkáme, že tady nepěstujeme jenom zeleninu, ale hlavně sousedské vztahy. Máme tady nějaké občerstvení, zázemí pro maminky a pro děti."
A zahradničí se mezi paneláky i na Jižním Městě. Organizátoři zatím získali prostor před místním kulturním centrem, kam dochází asi 20 pěstitelů. "Zahradničení mě vždycky bavilo. Bydlela jsem na Vinohradech, tam jsem balkon nikdy neměla," prohlásila paní Eva Vlasáková a ředitelka společnosti Kokoza Kristina Řešátková podotkla: "Nechceme dělat věci úplně zadarmo, ale tento prostor zadarmo pro lidi je. Lidé budou platit za semináře a workshopy o kompostování nebo si budou moct vyrobit samozavlažovací nádoby."
Zahradníci v současné době jednají s Městskou částí Praha 11 o pronájmu většího pozemku u dálnice. Kromě pronajímání záhonů zde chtějí kompostovat také rostlinný odpad z domácností Jižního Města a následně prodávat substrát.