• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAARISTAANMěstské zahradničení .:. Urban Garden
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    BJETUSH: chapu spravne ze bych tam chtela neco jedleho?
    Pokud jo, tak vetsi miru stinu snesou veci s vetsi plochou listu, ktere se nepestuji pro kvet/plod.
    Takze spenat, salaty, rukola, bylinky... ale pokud je tam fakt tma a zima, tzak necekej zazraky, ale snad ti neco udela radost.
    BJETUSH
    BJETUSH --- ---
    ahoj, nemáte nějaký tipy, co se dá úspěšně pěstovat na nehostinném stinném balkóně umístěném cca na severozápadě? Díky
    DOGITO
    DOGITO --- ---
    Dekuji vsem za postřehy :)
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    DOGITO: ja ti nevim , ja mel bílé a hnědé , v nich balkonova rajčata , balkon na jih a výsouseli se stejně ... ja do truhlíku uz pred sazenim delal díry a mel jsem je v podmiskach ..
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    Já ve skutečnosti myslel na jemnější seno z trávy u kterého si myslím, že poněkud slehne a slepí se. Ale praxi ještě nemám :-)
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    APPU: pokud nebude mít odtok a naprší dost vody, tak je jedno, jestli má dole perlit nebo ne, ve vodě to bude celý tak jako tak.


    PETRIUS: u toho slámovýho a jinýho mulče bych měl akorát obavy, že při většim větru toho část skončí u souseda o patro níž, což asi není žádoucí. Leda že by přes to dal nějakou síťu bo tak něco. Co se týče podrostovejch kytek pod jiné vyšší kytky, tak já to dělám spíš pro to, že se tím dobře využije místo a hezky to vypadá. Ty kytky samy o sobě něco vychlastaj, takže je otázka, jestli ta jejich spotřeba nepřekročí tu vodu ušetřenou před odparem.
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    GILHAD:
    DOGITO:
    S tou volnou hlínou je to dobrá připomínka. Kromě oblepení vršku to můžeš řešit i mulčováním (třeba slámou nebo jinými zbytky) nebo tím, že tam vysadíš další kytky, které tu hlínu přikryjou.
    Mě takhle poradili vysadit afrikány a bazalku k račatům aby zadržovali vodu z té jinak obnažené hlíny. Určitě to tak udělám!
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    DOGITO: Tmava barva pohlti vic zareni, takze se to vic zahriva odspodu. Oblepit to necim svetlym/lesklym by mohlo pomoct, stejne jako to pod tim oblepenim jeste necim izolovat. Zase na druhou stranu slunce sviti hodne zvrchu, kde je hlina a rostliny a suchy horky vzduch jde taky z vrchu, takze ta ucinnost nebude az tak velka. Pokud tam mas par rostlinek a hodne volne hliny, muzes tomu pomoct tim, ze to "oblepis a zaizolujes" i zvrchu kolem nich (cimz potlacis i plevele, kdyz mas rostlinek huste, tak to samozrejme nema smysl) , nebo jim udelat sklenik, ktery zabranuje odparene vode unikat - kondenzuje na stenach a strope a tece zpatky
    APPU
    APPU --- ---
    VITI: já bych spodek vysypal perlitem a máš klid
    VITI
    VITI --- ---
    DOGITO: AFAIK barva nema vliv, pripadne nejaky procenta ... na jiznim balkone mame stejny problem a barva kvetinace nehraje roli. Idealni pro netresky ;-)
    VITI
    VITI --- ---
    HOUBA: PIZMA: balkon je castecne otevrenej, trochu za rohem ... bo ale prsi tam, zkusim to jeste dovymyslet :-)
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    DOGITO: Jak moc velkej vliv má samotná barva, to netušim, určitě nějakej mít musí, ale třeba bude rozdíl minimální. Pokud už bych to řešil nějakym oblepováním, tak bych možná zkusit pod tu kovovou fólii dát eště nějakou izolaci, popř. použít něco takového přímo vyrobeného. Prodávaj se třeba takový izolující fólia aci 0,5-1 cm tlustý, co se dávaj třeba doma za topení a atk podobně. Ale jako pokud bude celej víkend přes třicet, tak to asi taky nevydrží, akorát to možná úplně vyschne místo za 20 hodin za 25.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    PIZMA: Tak si tam nějak eště pořeště větší lapání dešťovky, takhle na střeše musí bejt určitě spousta možností, jak to pořešit...ale já jsem technickej lajk, takže třeba to není tak jednoduchý, jak mi to teď může připadat :)
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    VITI: Pokud má tvůj balkón střechu a tudíž na ten truhlík nebude pršet a zálivku si budeš regulovat sám, tak pak to můžeš udělat tak jak píšeš. Pokud na ten truhlík ale bude pršet a nebudeš tudíž schopnej zálivku regulovat, tak pak hrozí to, co píše PIZMA. Samozřejmě jsou druhy rostlin, kterým toto nevadí.

    A co do toho truhlíku udělat díry a pod něj vyrobit nějakou mísu, aby to neteklo k tomu sousedovi?
    DOGITO
    DOGITO --- ---
    nevite, zda a prip. jak moc muze mit barva truhliku vliv na vysouseni pudy, resp. na odparovani vody ze samozavlazovacich truhliku? mam hnede, tedy relativne tmave truhliky na balkone. v lete kdyz je hodne teplo tak staci vikend a po navratu je vsechna voda pryc a puda poprskana... premyslim, zda ty truhliky nepolepit bilou, popr. nejakou "kovovou" folii, ktera by to slunce odrazela. jen nevim, jestli ta namaha bude mit zadouci efekt :) nekdo nejake zkusenosti ci tipy? :) diky
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    VITI: díry v květináčích jsou proto, aby mohla voda odtejkat a nezahnívaly kořeny. nevim jestli jim vana vevnitř nebude vadit..?

    pro ty, co nemají možnost pěstovat doma a bydlí blízko Prahy 7- v holešovicích začala sezona v prazelenině-možno zakoupit si pytel, naplnit hlínou a začít pěstovat!

    prazelenina | komu se nelení tomu se zelenina
    http://prazelenina.cz/
    VITI
    VITI --- ---
    PIZMA: chci do toho primo hlinu ... tak asi budu muset udelat nejakou igelitovou ci platovou 'vanu' dovnitr
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    VITI: podle toho jestli budeš přímo do těch truhlíků dávat hlínu nebo jestli to bude jenom jako obal? pokud jako obal, tak by to asi mohl iglit vyřešit, ale osobní zkušenosti nemám
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    HOUBA: tak půl napůl...ale loni jsmezalejvali dost kohoutkovou moc nepršelo myslim
    VITI
    VITI --- ---
    chci udelat dreveny truhliky na balkon ... cca 30*150 ... jak je vyresit zevnitr, aby neprotejkali a netekl z nich bordel dolu k sousedovi ? ;-)
    mozna spodnich par cm zalepit zevnitr nejakym igelitem ? nebo jak se to resi ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam