• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LYKANTROPPíšeme plnicím perem
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    COMODOR_FALKON: Ten inkoust ale nema pist toho konvertoru podtlakem stahnout dolu. Nektere konvertory jsou dokonce sroubovaci, tam je to naprosto nerealne. Krome nejakych tech cinanu mam jedno Lamy a jeden Diplomat, a oba konci ve stavu konvertor nahore, inkoust vypsany. Ty moje cinany se chovaji zrovna tak. Ma to tu nekdo jinak? Rukama mi proslo tech per jen par, takze nejaky siroky prehled urcite nemam.

Ten duvod vysychani muze klidne byt nejaka trivialita typu spatne tesnici uzaver, jak se tu resilo u toho... byl to Waterman, kde byla na uzaveru kvuli podtlaku pri zavirani dirka, a to pero pak vysychalo? Ta pritomnost vzduchu samotna IMHO nemuze byt problem, protoze nejaky vzduch je pritomny i kolem hrotu, kdyz ho uzavres. Mozna je dulezity to vetrani, pravidelna vymena vzduchu?

Spekuluji, taky nevim :)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    COMODOR_FALKON, COMODOR_FALKON
    Dotaz do pléna:
    O pár čínských plnicích per později už asi tuším, v čem je problém s "vysychajícími hroty" - v konvertorech, v kterých je v určitou chvíli takový podtlak, že "nepustí" další inkoust do hrotu.
    U Jinhao X750 se do konvertoru (se šroubovacím pístem) někudy postupně dostane vzduch, u Wingsunu (píst posuvný) se v určitý moment píst zadrhne a pero přestává psát...

Z vašich zkušeností - dá se s tím něco dělat...?
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    LEON_KOWALSKI: nevím jestli bych za to dal 80K, ale je to krásné! :-)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Fajn dárkové balení
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    LEON_KOWALSKI: takže - M205 mi sedí v ruce perfektně a píše se mi s ním krásně pohodlně. Edelstein Topaz má fajn barvu jak na bílém papíru (zatím jsme to zkoušel jenom na normálním do tiskárny) tak v mých jemně krémových Leuchtturm1917, Midori a Paperblanks.

Další věc kterou jsem zjistil je to, že Edelstein bombičky nepasují do mého Waterman Hemisphere. Vizuálně, když vedle sebe položím bombičku od Watermanu a Edelstein (Aquamarine), tak jsou identické. Až na jednu maličkost - Edelstein je na vrchu bombičky tvrdý (bombička je "zašpuntovaná") a o 0.4mm širší. Což dělá Watermanu Hemisphere problém, protože nejde došroubovat do konce.
    Nicméně bombička vniveč nepřišla, protože Kaweco Perkeo má tělo dost široké a bombička mu nedělá problém.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    dnes objednáno v penshop.cz ... už se těším až to přivezou :-)

Pelikan classic M205 black EF hrot & Pelikan Edelstein Topaz

MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    NEVILL: dělali nějaký stotisícový pro Klause a zeman jim ho tuším odmítl. Ale na webu to nemají.
    KURE
    KURE --- ---
    NEVILL: ja jsem o tom taky nenasel zadny informace.
    Lakalo by me mit neco ceskyho, ale v tyhle cenovy kategorii ne na slepo...
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    KURE: vypadá to že Koh-i-Noor dělá kromě školních per i nějaká luxusnější, ale na stránkách to tam nějak mezi produkty nevidím...
    KURE
    KURE --- ---
    nevíte někdo, co je zač tohle?
    Bohemia Paper HARDTMUTH Plnicí pera
    https://www.bohemiapaper.cz/product.php?id_zbozi=989&id_kat=99
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    HAWKINS_: Já vím, kdo Matt Armstrong je. Zajímavé, tohle video mi asi uteklo.
    HAWKINS_
    HAWKINS_ --- ---
    VLCACKA: vychazim z toho co rikal Matt z Pen Habit kanalu (celkem uspesny YT kanal venujici se plnicim perum a inkoustum) v jednom svem videu, tj. ze VELMI nedoporucuje pouzivani dokumentnich inkoustu pro bezny provoz, ze to vetsinou vede k problemum nebo i k znehodnoceni pera.

KURE: jj s tim souhlas... ony ty dokumentni inkousty maji vetsi tendenci zasychat, clovek se pak tomu peru holt musi pravidelne venovat a davat na to pozor.
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    KURE: GvFC maj taky nádherný flaštičky.
    KURE
    KURE --- ---
    HAWKINS_: jsou to inkousty do plicích per. Ale vyžadují pravidelnou hygienu. A většinou se u nich uvádí varování že zanedbané pravidelné čištění může poškodit pero.

KURE: tak změna, Platinum nebyl skladem, takže mám Graf von Farber Castel, carbon Black. Ne úplně lidovka, ale Barva je to nádherná, a vytahujou se vodě odolností. Až to otestuju, dám vědět výsledky.
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    LEON_KOWALSKI: Hmm... nu, nebudu se přít, já zatím nenašla potřebu je používat. Co se týče té likvidace, tak to jsem myslela, že má spojitost prioritně s duběnkovými dokumentními inkousty, ale pokud se nepletu, tak se snad dělají už i "jen" pigmentové...
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    VLCACKA: nebyl bych si tím tak jistý. Já slyšel plno stížností na to jak dokumentní inkousty likvidují pera. Mě například dokumentní Diamine oddělal Parker Vector. Od té doby se dokumentním vyhýbám.
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    HAWKINS_: Tak to slyším poprvé, tohle bych čekala u kaligrafických inkoustů, dokumentní se normálně v perech používají.
    HAWKINS_
    HAWKINS_ --- ---
    Ad. dokumentni inkousty - no, na to bacha, ty nejsou vubec urcene pro pouziti v beznych plnicich perech. Jak uz tu psal nekdo prede mnou, plnici pero + dokumentni inkoust = beton.

Jinak podobna zkusenost jako REDSNAKE... koupil jsem nedavno na ebayi levne cinske pero za $1.83 (Wing Sung 3003), naplnil ho obycejnym (ne dokumentnim) modrym KOH-I-NOOR inkoustem za dvacku a pohoda, funguje to dohromady vyborne.

VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    Pár dní už si užívám svůj velmi brzký dárek k narozeninám - Parker Vacumatic Debutante z roku 1940. Šířka stopy tak F, šťavnatý hrot.

VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    KURE: Pro mě asi ten Sailor. Hodně na něj slyším chválu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam