• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LYKANTROPPíšeme plnicím perem
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    hm, predikce textu na mobilu zase zafungovala...Diamine Steel Blue jsem chtěl napsat... :-)
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    Tak jsem si k malému zápisníku Filofax pořídil pero Kaweco Liliput v hliníku, přesně to zapadne do toho tuhého listu s poutkem, potřeboval jsem nějaké malé, lehké a tenké pero, což tohle splňuje ve všech bodech. Jinak zjistil jsem že pístový konvertor pro Liliput použít nejde, je moc dlouhý (resp. použít jde, ale jen naplněný do půlky), ale nevadí, mám i ten klasický. EF hrot je výborný, trochu mě překvapila barva inkoustu Diamine Střel Blue co jsem si k tomu koupil. Asi mám trochu zjednodušené vnímání barev, ale mně připadá taková spíš zelená než modrá, ale proč ne, je to příjemná změna... :-)

COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    HAWKINS_: Model neuveden... http://s.aliexpress.com/yqA363yE
    Včera jsem ho důkladně promyl, tak uvidím, jak flouho bude OK...

X750 je poměrně příjemná na psaní s ohledem na svoji vyšší velikost a hmotnost. Akorát tedy má širší stopu, což je sice fajn na kreslení, k vyplňování kolonek v záznamových knihách se to moc nehodí...
    HAWKINS_
    HAWKINS_ --- ---
    COMODOR_FALKON: Jaky WingSung konkretne ti to dela? Mam 3x WingSung 3003 + 1x 3008, se vsema muzu psat jak chci dlouho a zadne zasychani se nekona (inkoust obycejny skolni Koh-I-Noor). Problem bude imho spis v tom feedu, viz. KURE 20:46.

Btw, jake je to Jinhao X750?
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    LEON_KOWALSKI: Já už to mám hodně namixovaný, u starých hrotů šířka vůbec není poznačená a u moderních mám EF vlastně jen jedno.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Já se držím hrotů EF, ty mi vyhovují nejvíc :-)
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    LEON_KOWALSKI: Já mám právě dvě - hnědou dvoustovku s B hrotem a modrou dvěstěpětku s M hrotem a obě jsou super... chci ještě časem tu zelenou dvoustovku, ať mám všechny melírovaté.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    VLCACKA: jj, jak jsem psal tady LEON_KOWALSKI: sedí perfektně a píše se mi s ním super ... plánuji že si koupím ještě (aspoň) jedno v jiné barvě.
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    Někdy vám přes cestu přeběhne něco, co prostě nemůžete nechat být...

VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    COMODOR_FALKON: Jestli to půjde, zkus vytáhnout hrot s feedem, vyčistit ty "žbrdlinky" na feedu zubním kartáčkem, propláchnout a nasadit znovu. Třeba to pomůže.
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    LEON_KOWALSKI: Už dorazil? Jak jsi s ním spokojený?
    KURE
    KURE --- ---
    COMODOR_FALKON: to vypada na vadnej "feed". zrejme v něm neprobiha ta spravna kapilarni akce.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    COMODOR_FALKON: a není to spíš tím, že tam teda vznikne podtlak jak vypíšeš ten inkoust?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    REDSNAKE: To spíš bude tím "minimálním psaním" - když ráno naplním konvertor tak první ekvivalent půlstrany je OK, pak najednou "vyschne" třeba v půlce věty.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    COMODOR_FALKON: nevím jestli je to relevantní, ale v tom Jinhao mám inkoust od Parkera asi tři týdny a nic nezasychá. Je pravda, že s ním píšu minimálně, ale možná tím spíš by to zasychalo? Nemůže to být vada kusu?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    ANT_39: Uzávěrem to nebude...
    Je to spíš o tom, že píšu, píšu a najednou jsem na suchu, tak musím ručně na konvertoru poslat do hrotu víc inkoustu a pak to zas třeba půl stránky píše...
    (standardně protočím konvertor za 2 dny)
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    COMODOR_FALKON: Ctu si to podruhe, a asi uz chapu, jak to myslis. Problem je prave v tom, ze se do konvertoru nedostane zadny vzduch. Muze byt, nevim, jestli to ta vzlinavost ve hrotu muze pretahnout.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    COMODOR_FALKON: Ten inkoust ale nema pist toho konvertoru podtlakem stahnout dolu. Nektere konvertory jsou dokonce sroubovaci, tam je to naprosto nerealne. Krome nejakych tech cinanu mam jedno Lamy a jeden Diplomat, a oba konci ve stavu konvertor nahore, inkoust vypsany. Ty moje cinany se chovaji zrovna tak. Ma to tu nekdo jinak? Rukama mi proslo tech per jen par, takze nejaky siroky prehled urcite nemam.

Ten duvod vysychani muze klidne byt nejaka trivialita typu spatne tesnici uzaver, jak se tu resilo u toho... byl to Waterman, kde byla na uzaveru kvuli podtlaku pri zavirani dirka, a to pero pak vysychalo? Ta pritomnost vzduchu samotna IMHO nemuze byt problem, protoze nejaky vzduch je pritomny i kolem hrotu, kdyz ho uzavres. Mozna je dulezity to vetrani, pravidelna vymena vzduchu?

Spekuluji, taky nevim :)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    COMODOR_FALKON, COMODOR_FALKON
    Dotaz do pléna:
    O pár čínských plnicích per později už asi tuším, v čem je problém s "vysychajícími hroty" - v konvertorech, v kterých je v určitou chvíli takový podtlak, že "nepustí" další inkoust do hrotu.
    U Jinhao X750 se do konvertoru (se šroubovacím pístem) někudy postupně dostane vzduch, u Wingsunu (píst posuvný) se v určitý moment píst zadrhne a pero přestává psát...

Z vašich zkušeností - dá se s tím něco dělat...?
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    LEON_KOWALSKI: nevím jestli bych za to dal 80K, ale je to krásné! :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam