Kluci, nejak to motate. Obilniny, nudle, couscous atd jsou uhlohydraty. Jejich funkce je utisit hlad a dodat stredne rychlou energii, tedy presne to co pro pripad nejaky zombie apocalypsy je potreba. Bilkoviny jsou fajn na vystavbu svalstva ale to neni v takovym katastrofickym pripade prvni priorita, uz dnes jsou na svete oblasti kde je obyvatelstvo prakticky neji. Presto se doporucuje mit nejaky ty lusteniny a treba suseny nebo konzervovany maso taky po ruce. Lusteniny je ale potreba dlouho varit a maso je drahy, krome toho se neda neomezene dlouho skladovat. Ja zasobu bilkovin resim mimo jiny konzervama s tunakem, da se jist za studena, neni drahej a nikdy se mi nepreji (to vim ponevadz jej jim obden se salatem k obedu uz ted ;-)
U tech ruznejch nudli a ty rejze to nutritivne vyjde na prast jako uhod, o co tu kraci je jednoduchost pripravy, jeji energeticka narocnost, trvanlivost a kompaktnost pri dlouhodobym skladovani. Rejze se skvela, mam ji rad ale musi se ve srovnani s jinejma uhlovodanama dlouho varit. Pokud je clovek v situaci kdy to je jedno je urcite vyborny reseni. Oproti ni jsou asijsky nudle z rejzovy mouky nutritivne to samy, staci je hodit do uvareny vody a po par minutach se daji jist - ale nejsou kompaktni na skladovani. Obycejny tenky spagety (spaghettini nebo jeste lepe capellini) jsou uvareny za tri az pet minut a jsou diky sve forme kompaktnejsi na skladovani, nutritivne opet dtto. Nejlepsi je ale couscous, je to nutritivne to samy jako rejze, varit se to nemusi - staci to polejt 1:1 varici vodou z konvice na caj, pridat sul, sojovou omacku nebo bujon, trochu oleje a po peti minutach muzes jist, a je to kompaktnejsi nez rejze pri stejny trvanlivosti. Alles klar? :-)