TABORACEK: Nikde jsem nenapsal: "Táboráčku, přestaň hanit můj belt" :D. Prosím, neber ten můj odstavec jako nějaký útok :).
K bezpečnostnímu použití opasku: Každý denně neslaňuje, stejně jako každý denně na ulici nestřílí z pistole, nepřestříhá kilometry drátů multitoolem, neomotává miliardu věcí ducttape páskou, neošetřuje stovky zraněných pomocí tlakových obvazů a turniketů a nehází prasátka vyleštěnou survival card na vrtulníky MEDEVACu :). A přesto spousta lidí u sebe má slaňovací opasky, nářaďáky, nože, ducctape pásku namotanou na všem možným, medikárny plný TACMED věcí, teleskopy.... Všichni to nosí buď proto, že je to cool, nebo že je to tacticoool, nebo "pro případ, že by se to mohlo hodit" jsou prostě připraveni na spoustu scénářů. Pokud někdo chodí denně slaňovat, vezme si sedák. Ono není kdovíjak příjemné slaňovat na jakékoli improvizaci a sebelepší kaťata, která by to umožnila pravděpodobně způsobí přidrcení kulí, což není věc, kterou by si chtěl kdokoli dobrovolně opakovat. Je ale příjemný pocit vědět, že mám kolem pasu obruč, se kterou se třeba můžu přivázat kusem lana třeba na střeše, když jdu poštelovat anténu, když polezu na komín, na lávce s osvětlením v divadle, apod. Podobné opasky používají hasiči, ačkoli taky denně neslaňují, používají je jako jistící prostředek. Ber to tak, že mezi námi chodí lidé, kteří "pro případ" drží v batohu kosu se šesti rohlíkama a nosí dvě pistole se čtyřma šuplatama, a třeba nevycházejí bez balistické vesty... My jen máme pevný opasek :).
Šířka 1-1/2" je cca 38mm. Cobru v tomhle rozměru jsem v ruce měl a není opticky o moc menší než ta pětačtyřicítka. Nevím, jestli by se použitím jí problém vyřešil. To bychom museli sáhnout po nějaké menší, ideálně v metrické šířce, tj. 25mm nebo 30mm. Tady ovšem opasek přestává být pohodlný, bude se zařezávat. Navíc jsme limitováni nabídkou vhodných popruhů od výrobců. Popruh na Cobry 45mm jsme museli nechat vyrobit, protože to není standardní evropská šíře. Dovoz popruhu z USA při současném kurzu dolaru je holý nerozum.
Dalším možným řešením by bylo dát na větší opasek menší sponu, viz např.:
http://www.evike.com/products/42029/
SIRIUS: viz výše :)