VACA: Nemůžu Ti dát jednoznačné stanovisko, zkušebnou to neprošlo. Nemáme testy na dynamické zátěže. Cyklicky jsme na tom zvedali 1450kg jeřábem nahoru a dolu, celkem asi padesátkrát, na opasku není viditelné mechanické poškození. švy všechny bez rozdílu vydržely. Ten testovanej opasek mám v gatích já :) . U těch škrtidel. Nevím, jak je to u SOFTT, ale CAT, kterej mám doma (přivezenej z AFG) má plastové vratidlo a 90% všech spojů na vlastním škrtidle není šitých (jak bych předpokládal) ale ultrazvukově svařovaných. Smyčka z popruhu není zakončená prošitím, ale probodovaná ultrazvukem... Mimo to, že výrobní náklady na jeden kus jsou cca na 25Kč (samozřejmě formy jsou drahé, ale při těch výrobních objemech jsou ty malé dílce halířovou položkou, stejně jako ceny velcro a popruhů) a prodejní cena je běžně přes pětikilo, supr kauf :). K tomu opakovanému použití: Je to z hlediska únavy materiálu. Ty vratidla jsou v místě, kde je jima vedenej popruh strašně namáhaný, a jelikož jsou z nějakého obyč plastu (odhadem z PP nebo PA6) nevěřil bych jim ani na jedno použití (pár afér s praskáním vratidel proběhlo). Pracuju v plastikářském průmyslu a vím, že každá šarže materiálu se chová jinak, stačí přidat 5% "mletiny" (regenerátu ze starej výlisků) a už je kvalita v kopru. Stejně tak bych se bál těch ultrazvukem svařovaných bodů - když je našponuju jednou, je to OK, pokud by se to používalo cyklicky, bál bych se, že to povolí...