JAHODOVE_PYRE: já bych si k tomu dovolil jen že u tech ledek má člověk pocit že degradujou a svítěj míň než když je koupil podle mě z části taky proto, že ledky jsou v celkem rychlym vývoji. Takže je to taky o tom, že všechny ostatní zdroje okolo neustále "zesilují". Do mobilů se montujou čim dál tim silnější, obchodníci v tescu, vietnamci na stánku maj čim dál silnější apod. atd...
Jo ale pak je tam vlastně ještě jeden faktor kterej na to může mít naprosto zásadní vliv.
Hodně totiž závisí na tý lesklý stříbrný parabole okolo ledky, ta má prostě tendence časem pomalu černat. A tady si dokjonce myslim, že ta lesklá parabola ztrácí účinost rychleji než ledka samotná, v rámci plynoucích let...
Velice taky záleží na výrobci, ta parabola když za něco stojí, je totiž jedna z nejdražších součástek na svítilně, může tedy u některých degradovat rychleji než u jiných.
Nevim jak je to u petzla, ale u led baterek u kerejch je třea výměnná hlava, nebo je potřebujete z nějakýho důvodu rozebrat, je nutné za žádnou cenu se tý paraboly zevnitř nikdy nedotknout nahým prstem! Okamžitě se totiž umastí a černání je pak dramaticky urychleno.
Další věc, když se vám to náhodou povede a vidíte v parabole svůj otisk, nemám pro vás v tuho chvíli žádný doporučení čim to čistit. Naopak mám pro vás doporučení nechat to radši bejt, ten povrch zdaleka neni tak tvrdej jako třea sklo, a když na to sáhnete třea papírovym ubrouskem nebo nějakym hadrem tak to začnete brousit a povrch budete "matovatět" čímž taky velice snižujete jeho ůčinost.. To samý se týče případnýho prachu, radši stlačenym vzduchem bezkontaktně, než čimkoliv jinym....