• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WOJTYLAE.D.C., tašky, batohy, urban tacticool , urban survival, urban gear, jak přežít v džungli velkoměsta i výlet k babičce
    STENNY
    STENNY --- ---
    VACA: Ono je to minimálně u některého zboží napsané rovnou. Namátkou rozkliknuté náboje: "Střelivo prodáváme pouze držitelům ZP. Možný je pouze osobní odběr na prodejně v Praze a na Vyškově."
    Ale potvrzuju, že jednou jsem si tam chtěl koupit náboje a prodavač se správným papírem zrovna nebyl přítomen, takže to nešlo. Nebyl jsem tam kvůli tomu, takže mi to nevadilo, ale divné to je, bez diskuze.
    VACA
    VACA --- ---
    REDSNAKE: F pohodě, Jako o ZP se vlastně vubec nebavim, to beru fakt jako naprosto samozřejmou věc.
    Jen mě mě trochu překvapilo že tam neni vubec nic ohledně výdeje.
    Možná by stálo za to, tam mít nějakou poznámku např: zavolejte si na prodejnu jestli tam bude vydávající tohoto druhu sortimentu, nebo něco podobnýho.
    Bo takhle z toho má jeden pocit, že si to tam neska zaškrtnu na eshopu, a zejtra se normálně v otvírací době stavim. Možná by to jednomu ušetřilo překvapení.

    Prostě to na mě takhle působí trochu zmatečně a asi bych radši šel do norm gunshopu kde je jistota.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    VACA: Tak se informuj, to je přeci tvoje právo:) Oni nemají povinnost někoho vzdělávat, že náboje si bez zbrojáku nekoupíš, nepřenášej odpovědnost na někoho jiného.

    Jop, taky jsem byl tehdá naštvanej, mohl jsem hodinu čekat na pána nebo si to koupit jinde.
    VACA
    VACA --- ---
    REDSNAKE: já jako nechci nějak rejpat, to vubec.

    Jen bych si jako zákazník přál bejt trochu víc informovanej o podmínkách obchodu. (že je nutnej ZP, to ví snad každý malí dítě.Ale co píšeš zde: REDSNAKE, bych byl asi trochu nasranej kdybych tam kvuli tomu jel přez půl prahy, jakože to mam objednaný, a odešel bych s prázdnou protože tam zrovna nebyl ten kterej človíček..
    :)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    VACA: Pokud na to neexistuje zákonná povinnost to uvádět, tak nevidím důvod proč by to tam být mělo. Lidem bez zbrojáku to neprodají a zbytek to ví..
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Jinak armed je v tomhle naprosto bezpečnej. Tam i když člověk má zp a všechno, tak si stejně objednaný náboje kolikrát neodnese. Vlastní zkušenost...To tam prodává jen jeden člověk snad a ten si tam chodí jak do houslí..
    VACA
    VACA --- ---
    REDSNAKE: já sem celkem i v klidu, jen mě trochu přkvapilo, že tam neni nikde ani zmínka o tom co píšeš.
    No offence, ale myslim že u sboží tohoto druhu by to mohlo bejt napsaný rovnou. Takhle to vypadá tak nějak, divně.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    VACA: Jojo, objednáš to, zaplatíš bitcoinama a oni to pošlou do černý schránky na rohu ulice kde bydllíš. Doporučuji si to vyzvednout v noci, s šátkem přes ksicht.


    Samozřejmě, že online prodej je u nás možný, ale vyzvednutí je osobně oproti ZP, případně nákupním povolením. Takže hlavně klid.
    VACA
    VACA --- ---
    hej sorry za trochu OT. Koukam ze armed zacal prodavat jakesi ostre zbrane a naboje. Hej to mi jako chcete rict, ze se objednam krabicku ostrejch naboju a oni mi to jako poslou postou? WTF??
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    DANKLAR: Co te k takovymu nazoru vede?
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    Lidi, poradíte nějakou skladnou nepromokavou a prodyšnou bundu? Za normální peníz, potřebuju něco lehkýho, co se dá sbalit a případně dát do stehnní kapsy nebo nezabere místo v batohu.
    STENNY
    STENNY --- ---
    STENNY: Ještě jsem zapomněl jednu věc, kterou bych tam rád viděl: dezinfekce a sterilizace v improvizovaných podmínkách. Počítejme s tím, že autokláv doma málokdo má a jód na pár litrů jodisolu taky ne, takže čím desinfikovat nástroje a materiál? Který materiál na stehy můžu vyvařit a který ne? Snese to i vyvaření v papiňáku? Když to nemůžu vyvařit, jakou chemii použít? Čím desinfikovat operační pole, jaká desinfekce nesmí do hlubokých ran? atd...
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    STENNY: Presne
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    DANKLAR: Pardon o cem ze nevim? Poucis me?
    STENNY
    STENNY --- ---
    SWIST + SAFARIK: V první řadě díky za aktivitu, je příjemné, že někdo, kdo něco nabízí, reálně komunikuje :) .
    Zrovna šití břišních orgánů mi do obsahu toho kurzu, který bude v Ostravě (a jehož ekvivalent jsem předpokládal v Praze) moc nezapadá. Moje vize toho, na co bych rád šel, je zhruba takováto: Mám za sebou pár kurzů první pomoci vojenského i civilního zaměření, takže můj vědomostní rozsah je zhruba od vyndavání klíšťat po zaškrcovadla a hemostatika. Líbil by se mi kurz, kde mě někdo naučí jak (a čím) sešít kraje rány k sobě, co tomu šitému dát, když neseženu normální antibiotika a podobně. Nedovedu si představit, že bych se dobrovolně někomu navezl do břišní nebo hrudní dutiny, protože chirurg nejsem ani nebudu a pacientovi bych (nehledě na objem teoretických znalostí) těžko pomohl - spíš bych ho zabil. Mnohem víc bych ocenil informace, jak nejlépe neinvazivně ošetřit stavy, které se dneska běžně řeší chirurgicky (třeba ta často zmiňovaná apendicitida). Ten blok o amputacích mi připadá jako maximum, co má pacient při zákroku bez cvičeného chirurga a vybavení reálnou šanci přežít, a to bych si jako poloviční laik daleko spíš věřil na to, že budu schopen úspěšně (=pacient přežije) v improvizovaných podmínkách amputovat ruku než třeba sešít játra. Konečně, úspěšných amputací v primitivních podmínkách je přeci jen asi doloženo víc než případů úspěšné břišní chirurgie prováděné laikem...

    Čili mně by se nejvíc ze všeho líbilo, kdyby se v Praze udělal ekvivalent ostravského kurzu s rozdělením:
    - První den: CPR, bezvědomí, mrtvice/infarkt, krvácení atd.
    - Druhý den: Drobná chirurgie, šití, amputace, substituce léků, poúrazové a pozákrokové komplikace a jejich řešení.
    ideálně s možností přijít jen na jeden den nebo na oba. Pokud by bylo nutné to stihnout za jeden den, pak bych si vybral jen ten chirurgicko/postapo den.

    Osobně bych rád do osnovy přidal, alespoň letmo: alternativní (jiné než chirurgické) řešení apendicitidy a podobných stavů. Ošetření rozsáhlých popálenin a poúrazová péče. Specifika ošetření mnohočetných penetrujících poranění ala šrapnel.

    TL;DR verze: Mám dojem, že kdybych musel někomu šít něco v břiše, stejně mi umře na stole, takže šití břišních orgánů v osnově považuju za zbytečné.
    SAFARIK
    SAFARIK --- ---
    Jsem tu. :-)
    Zkusim to tu sledovat. Kdybych neodpovidal, piste mi prosim na maila.
    Cena za ten CLS je luxusni a sel bych jako prvni tam.
    SWIST
    SWIST --- ---
    Tak jsem si teď psal s Šafaříkem.. Udělat nějaký kurz v Praze není problém. Jenom s tou náplní možná trochu jo.. Když ho budu citovat

    "Chtel jsem se napriklad naucit sit jatra, zaludek a pod. Ale bud jsou z toho posrani a ospravedlnuji si to "jedine co je tu v tech podminkach muzu naucit je jakasi zakladni reznicina. Jakmile se neco zesere zacnou do sebe rezat, hned jak je bude bolet bricho. A to si na triko nevezmu." Nebo pak ze je to uplnej nejsmysl z improvizovanych podminkach atd.. tyhle veci jsou obsahlejsi. Treba relaxanty, ktere se musi podavat, jinak se ty vnitrnosti stale hybou a pod.."

    A pak mě odkázal na kurz http://hardtask.eu/cz/kurz/us-army-cls/
    Prý pokud by i po něm by byl zájem o nějaký další tak, to může zkusit dát dohromady. Popřípadě jestli jsme schopni dát dohromady my nějaký souhrn věcí co konkrétně by nás zajímalo..
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    WOJTYLA: je vidět, že nevíš, o čem mluvíš...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Možná je dobře, že se jako vlastník zbraní moc neprezentuju ve svém okolí...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam