• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WOJTYLAE.D.C., tašky, batohy, urban tacticool , urban survival, urban gear, jak přežít v džungli velkoměsta i výlet k babičce
    Co sebou nosíte každý den? Tašky, batohy, kabelky a jejich obsah, Tacticool geeks, a US paka ...
    Rady ohledně batohů, tašek. Ukažte fotky toho, co s sebou taháte každý den...
    TABORACEK --- Vyhnete se vsemu na cem je jen trochu jmeno toho dementa beara gryllse
    ZDRAVOTNICKÝ KURZ ZDrSEM - TERMÍN KVĚTEN
    Přihlášení:
    KEMAL
    WOJTYLA
    ADITU
    HOLY_SEAL
    DIMS

    ODKAZY: http://www.maxpedition.com/ | https://www.511tactical.com/ | http://www.blackhawk.com/ | http://www.specopstech.com/ | http://www.crumpler.eu/ | http://www.jptt.cz/ | http://www.spartanstactical.cz/ | http://edcforums.com
    (Přidávejte další.)

    SPŘÍZNĚNÉ KLUBY: [ NOŽE - ] | [ Vybal to! aneb obsahy vasich kabelek ]
    rozbalit záhlaví
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    OTAKAR: Ano, pozoruji. Teda s asfaltem problém nemám, mokrá dlažba klouže jak led. Takže buď klouzat, nebo krátké kroky a mírný předklon;)
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    OTAKAR: hele na todle si stěžuje hodně lidí, jako ano na mokru kloužou každý boty kromě tech s koženou podrážkou, ale nepřijde mi to nejak nesmyslně klouzací... aspon teda mezi baráem a autem to nepozoruju.-D
    NELLI
    NELLI --- ---
    OTAKAR: jop. To není bug, to je featura :)
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    Před časem jsem konečně pořídil lowy zephyry, hned jsem pochopil, že ten, kdo tu kdysi psal, že to nejsou boty, ale že to jsou pokojíčky na nohy, nekecal, fakt jsou parádní. Ale včera jsem zjistil, že mají jednu ne úplně dobrou vlastnost, a to, že hrozně kloužou na mokrým asfaltu a ještě hůř na mokrých dlažebních kostkách. Ale jakože fakt hodně, nepříjemně. Pozorujete to taky někdo?
    STENNY
    STENNY --- ---
    VACA: Já se v tom nevyznám jako tady pan mistr nástrojář/švadlen, ale nosím s sebou do lesa odmotaných pár metrů tohohle http://kutil-florenc.cz/nit-obuvnicka-ultrapoly-30-50m-p4973 . Jeden z mých batohů tím měl postupně spravené poutko na nošení v ruce, jeden popruh (spoj popruhu a těla batohu), bederák a kus vnitřního šití. Nesnadno se na tom vážou uzly, je potřeba nechávat dlouhé konce a ideálně je po zavázání ještě stehem vtáhnout do prošitého materiálu, ale nikdy se mi nestalo, aby potom šev povolil, i když jsem po těch opravách batoh ještě celkem nakládal (první oprava nastala asi tři roky předtím, než jsem batoh definitivně vyřadil kvůli celkovému rozpadnutí).
    381007
    381007 --- ---
    NAVARA: Co se týče střihů oblečení, to jsi u mě na špatné adrese. To je dotaz na švadlenu/krejčovou. Já jsem vyučený nástrojař a batohy, tašky a pouzdra v hlavě "ohýbám z plechu". Na oděvní design jsou odborníci (máme svou paní, která je ing, oděvního designu). Tady na NYXu je dost holek, které se šitím živí, včetně složitějšího šití jako je korzetérie a tak. Tam Ti pomůžou: [ Šijeme si sami - šicí stroje, střihy, látky, techniky ]
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Když už jsme u toho šití a pevnosti látek... je nějaký krejčovský střih, co by uměl udržet jemnou látku jako vlnu (merino apod) dohromady něčím jako s ripstop (nebo obdobně fakt odolnou vlnou) mezi stehny odolné proti tření?
    VACA
    VACA --- ---
    381007: Super, tak ted uz mam pocit ze snad neni co bych o nitich nevedel. Diky za rozsireni obzoru :)


    Jako to samozrejme dava logiku ze nit by nemela bejt pevnejsi nez matro. Knoflik vytrzenej s kusem kosile je na prd..

    Ale ja to myslel spis tak. Ze kdyz by se mi napr u batohu ( trea ten x-special jak jsme tu pred casem hromadne objednavali je na to adept) napr vyrvalo rameno ze zadniho dilu, nebo se rozjel sev podel zadni casti a vznikla tam tak nesnesitelna dora, ktera by se navic pak uz snadno a rychle zvetsovala (moje zkusenosti), tak ze bych proste vzal tu tlustou jehlu a leathermanem bych ji na hulvata prorval skrz ten rameni popruh a prilatoval k batohu, nebo hrube a na brutala zalatoval rozjetej bok od zad. Pak (po dosazeni cile) bych ten batoh pravdepodobne stejne rovnou vyhodil. Ale tahle "hruba sila" nití by mi umoznila ze donesu svoje veci do cile.
    Ja uz to mam trochu vyzkouseny co je tohle za opruz kdyz se neco rozpadne venku..

    Tohle mi klasicka nit s jehlou na siti neumozni, ale s tou calounickou si to proste umim dost dobre predstavit..


    Priznam se ze me osobne ani moc nejde o prisivani knofliku. Spis tyhle extremni situace, bo bez knofliku zpravidla v pohode dojdu kamkoliv, ale rozparanej batoh v lese je zpravidla dost velkej problem...
    381007
    381007 --- ---
    WOJTYLA: Jelikož jedno sám u sebe nosím, tak bych toho mohl být schopen... koncem týdne na to juknu a až bude, hodím ho sem ke všeobecné kritice :)
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    381007: no a navrhneš nám teda cestovní šitíčko nebo jo?
    381007
    381007 --- ---
    Na dílně požívám troje nitě (obuvnické, které používají i čalouníci...), síla Nm40 to jsou ty, kterými se u nás šije 90% věcí, mají pevnost v tahu něco kolem 75kg. Potom mám nitě Nm30 na pevnostní šití - třeba cobra opasky - tam je pevnost v tahu 85-90kg. Nejsilnější, které na dílně používám jsou nitě Nm20, které mají 92kg v tahu a s těmi šiju vazací smyčky na trámy pro tesaře, nosné řemeny na kulatinu na pilu, "kurtyů - tj řemeny s ráčnou apod. Dělají se ještě Nm15 a Nm10 - to jsou defacto špagáty, nepoužívám je.

    Důležitá poznámka: silnou nit neprovléknete většinou ručních šicích jehel kromě čalounických a ševcovských, ale to jsou zase takové "pletací jehlice", že vám neprojdou dírkou v knoflíku a v látce nadělají díry jako prase, že naděláte víc škody než užitku...

    Správně by se nemělo oblečení opravovat ani šít ani s jednou z nich, protože platí pravidlo, že nit mjusí vydržet MÉNĚ než šitá látka a to z důvodů možných oprav při roztržení švu. Když roztrhneš šev (nit, stehy), zašiješ to znovu, když kvůli hyperpevné niti roztrhneš látku, jsi v prdeli a neopravíš to. Protož bez obav noste úplně normální nitě z galanterie (nejlépe nit Amann Belfil-S 120), což je kvalitní pevná nit na šití oblečení.

    Pevnost v tahu je důležitá, ale ještě důležitější pro finální vlastnosti výrobků směr šití vůči směru namáhání výrobku. Protože jste si určitě všimli na MOLLE vazbách používaných závor, neboli ryglů (ten stroj mám na dílně taky), kde se přes rovné stehy pokládají stehy "cikcak", nebo různých tvarů pevnostního prošívání na horolezecké výbavě, vazacích smyčkách, bezpečnostních pásech, padákových postrojích, atp. - tím je zaručená všesměrová pevnost švu.

    PS: jestli se někdo divíte, proč je číslování (jemnosti) nití setupné a ne vzestupné, je to číslo vycházející z délky jednoduché nitě, která váží jeden gram. Pak se do toho pletou ještě lomítka (třeba 120/3) číslo za lomítkem označuje že nit je skaná se třech samostatných přízí/nití (hmotnost nitě se dělí počtem jednotlivých přízí aby vzniklo číslo "jemnosti" nitě) a ještě se do toho přidává další značení písmeny S nebo Z, které udává pravo, nebo levotočivý směr skaní. To jsme jen u metrického systému. LONG STORY SHORT: čím vyšší číslo, tím jemnější nit, čím nižší číslo, tím větší špagát. Konec textiláckého okénka :D
    VACA
    VACA --- ---
    zajímavý podměty. Jako ta rybářská, nebo i dratev (pro mě novej termín:) je už asi overkill.
    Ale ta čalounická nit zní dost zajímavě.. Na knoflík nouzově přichytit postačí normál nit. Ale tahle myšlenka mě zaujala že by tim asi šlo nouzově a narychlo něco "slátnout" dohromady aby to chvíli fungovalo.. Dost možná i namahavější spoj, na donesení do cíle třeba..
    Jako elektrikářstý pásky a gafa mi už pomohli mockrát, ale jsou situace pro které by taková hrubá silná nit byla ideální, ba i proto že gafou či páskou už to nelze provést.. :)

    Ňákej metr týhle čalounický niti + adekvátní jehla, a kus nejaký tý tenčí jeansovky + jemější jehla.. To už nic moc navíc neváží a může udělat velkou službu.

    Díky za inspiraci! :)

    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    No, ale jak nad tím přemýšlím, tak rybářská šňůra možná nebude to pravý. Má takovou úpravu, aby se nezamotávala, což způsobuje, že se na ní dá blbě uvázat uzel. Když jsem chodil na ryby (víc jak patnáct let, tedy v době, kdy šňůry byly žhavá novinka), řešilo se to zakápnutím vteřiňákem. Klasické uzlíky na niti ale fungují právě na tom principu, že se nit zamotá a zadrhne. Takže spíš asi fakt ta čalounická. Nehledě na to, že bude stát tak desetinu, spíš míň.
    CROSS
    CROSS --- ---
    Jinak já na tyhle účely nosim niť na jeansy (tak se jmenuje) z místního supermarketu.
    CROSS
    CROSS --- ---
    WOJTYLA: Když ho přišiješ dratví, už neupadne. :-]
    VINC
    VINC --- ---
    LACHAUER: tak nějak podobně, dokonce jsem zjistil, že se dá ze spínacích špendlíků udělat redukce na baterii, když si debil (já) zapomene nabíječku na foťák doma. Vozim režnou nit a nějaký dvě velikosti jehel. Použito již mnohokrát :)
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    bavíme se fort vo upladlym knofliku?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    DRIZDIK: Jo, to je fakt. Rybářská pletená šňůra je taky neuvěřitelnej materiál.
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    JOSEF_K: Nebo zubní nit, případně jemná pletená rybářská návazcová šňůra
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Docela dlouho jsem dělal s jedním čalouníkem. Pokud chcete fakt nit, která něco vydrží, tak nějakou čalounickou nit. Je to úplně jiná liga. Samozřejmě je silnější, ale pokud byste měli dobrý nápad ji utrhnout rukou, jak je zvykem u běžných nití, tak si tak akorát rozříznete ruku. Variantou je i dratev, což je ševcovská nit. Ta taky udrží i slona, akorát je dost silně zavoskovaná, což se nemusí vždycky hodit.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    mno nejpovolanější k tvorbě šitíčka je místr Pávek.... takže Pávečku - navrhni nám EDC šitíčko prosim! a vybav nám ho pořádnejma nitěma:-D
    VACA
    VACA --- ---
    WOJTYLA: Tenhle je hezkej, ani neni drahej.
    Ale ja bych se zameril spis nez aby to melo cool pouzdro nebo naprstnik na to, abych tam mel nejakou fakt tacticool ultra-krute dobrou super heavy duty nit :D tim bych asi zacal...
    To by se mohlo hodit na spoustu veci..

    Zase aby to ale nebylo uz moc tlustej provaz.

    Takze kdo nam poradi nejlepsi nejpevnejsi nejkrutejsi nítě? :)
    Co treba Mistr Jan Pávek, profik v oboru..? Kde jakou sehnat nit abych na ni "odtahl auto"? :D

    Prehanim, ale vsak mi rozumite;)
    LACHAUER
    LACHAUER --- ---
    KURE: Jojo, šitíčko je základ městského EDC. Nosím jehlu a niť, tři sichrhajcky různých velikostí a (nejdůležitější!) proužek duct tape. S tím uděláš všechno.

    A když jedu někam do lesů, tak občas tyhle samolepicí průhledný záplaty (díry ve stanu, celtě, bundě...): https://www.hudy.cz/lepidla/mcnett-tenacious,10597.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam