BOD:
na tomhle "kesr není pro první fázi fyzické sebeobrany ale na zajištění že útočník už nevstane/nebude schopný udychat pokračování po tom co ho člověk úspěšně odrazí" se neshodnem. Na zbytku ano (kurzy první pomoci se hodí univerzálně a obrana např, Krav maga je taky fajn i když se poslední dobou vyrojilo spoustu amatérůpoloamatérů co si z toho chtěl dělat business).
Za mě je kesr fajn díky svojí univerzálnosti, jednoduchýmu použití (bez většího tréningu s velky efektem = i pro holky) a minimálním případným legálním dopadům - ať už oprávněným nebo při špatném vyhodnocení ve stresu/v krizové situaci, plus je tam nízký riziko ublížení na zdraví (oproti sebeobraně beze zbraně - riziko na obou stranách, s nožem - p*****r pokud nejde o život nebo jinou pomůckou (teleskop, tužka, pulitr...) nebo nedejbože tasením palný.
Na první fázi je to dobrý právě proto, že díky výše uvedenýmu se obejde "freeze" stav (už to můžu/mám použít? co když ne?) = větší pravděpodobnost rychlé reakce a tím i zvýšení šance na straně napadené strany (dezorientace). Proti fetce nebo někomu, kde tě chce cíleně sejmout to je samozřejmě značně omezené, ale i tak je tam šance, pokud je situační awareness, máš prostor uhybat nebo si tím vytvoříš čas*prostor pro ústup/útěk, další řešení.
Vybavila se mi situace, kterou sem zažil před časem, kdy jsem jel budem a partička nepřizpůsobivejch na posledních sedačkách autobusu něčim cvakala a řehtala se tomu. Ten zvuk měl byl i přes sluchátka povědomej, když jsme je sundal a podíval se, zjistil jsem, že tnatahujou krátkou (plynovka, maketa, reál?), mířej random na lidi a stiskaj spoušť. Musim přiznat, že sem ztuhnul/freeznul. Jel jsem z oslavy, kde sem si dal pár piv = nevěřil jsem na 100% svým reakcím a vyhodnocení situace a ani jsem neměl s sebou ve skytym nošení. Co v takový situaci? Kromě toho, že se dalo vystoupit a volat cajty (plus čekat hodinu v mrazu na tágo, protože to byl poslední bus jedoucí z Prahy mezi okolníma vesnicema) který je nečapli... Celkem bych bejval byl rád za kesr, ne že bych se ho chystal aktivně použít, ale kdyby hlaveň začala mířit na mě (např. při vystupování), tak by to bylo na místě a jako jedna z možností řešení situace iniciálního "vyrovnání sil" (1 vz 3), plus označení útočníků pro pozdější identifikaci pro cajty.