• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANDY_WARHOLKompozice, skladba, hudebni teorie: elektronicka hudba
    TRIBASS
    TRIBASS --- ---
    ANDY_WARHOL: no jo mozart byl samozřejmě genius , myslim že snad už v 6ti leteh měl napsanej první koncert v 9ti sonátu ve 12ti symfonii .. je pravda že třeba takovej Gauss ve 3letech už projevoval matematický nadání na zaákladce už ho nestíhaly ani ty učitelé ....jenomže takoví lidi se neroděj každej den
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    IRAVEN: Ja bych to proste rozdelil, na to co je potrebne a na to co neni. treba nejaky veci kolem rutmu, akordu a tonin urcite potrebne jsou a to bych tu resil, nejaky slozitejsi veci uz cenu nemaji...

add aplikace:
    a budes to nejak rozvijet ? ja sem taky programator, ale c#, teoreticky bych to mohl prevest a pak udelat i nejakou aplikaci..
    IRAVEN
    IRAVEN --- ---
    ANDY_WARHOL: Jasně, s tím souhlasím, taky nemám rád přílišnou složitost :). Ta teorie je podle mě stejně primárně určena spíše pro studium děl těchto géniů a je tak složitá, aby dokázala tuto genialitu nějak systematicky popsat, aby i ostatní mohli čerpat z jejich vrozeného talentu. Povinné to však rozhodně není.

Mimochodem, trochu se o to zajímám i jako programátor a proto jsem vytvořil projekt jHarmony, což je knihovna hudební teorie pro Javu: https://github.com/voho/jharmony
    Udělal jsem k tomu kdysi i nějaké applety: http://jharmony.voho.cz/
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    jen tak na okraj. já nejsem proti hudební teorii. ale nemam rad když se jednoduché věcí přílišné zeslozituji. tento klub sem založil s myšlenkou aby i člověk bez hlubšího vzdělání , který Dela elektronickou hudbu mohl svoji hudbu skutečně komponovat aniž by to byl jen pokus omyl. ale aby se zase nezdrzoval věcmi které nutné nepotřebuje a které by mu znechutili tvůrčí projev.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    IRAVEN: no spis to uměli nejdřív zahrat . ale ano, takový geniove skutečně byli. a co me fascinuje nejvíc je, ze z napadu prehraneho na piano dokázali rozepsat multitimbral pro všechny nástroje tak aby se využil potenciál a zvuk tech nástrojů ve skladbě a celkové to fungovalo. nás smetana to dal i hluchej. to už musí bejt sakra imaginace.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    IRAVEN: ne to se my lis. Mozarta sem zmínil schválně jako typicky příklad prirozenyho talentu. je to totiž stejný jako v matematice. jsou geniove, který se nemusej pracné učit vzorecky oni to proste vědí a klidně ti z patra integruji a derivuji. to Same v hudbě. proste přirozené chápou ta pravidla, která si ostatní musí složité vtloukat do hlavy.
    IRAVEN
    IRAVEN --- ---
    ANDY_WARHOL: vlastne i guitar taby jsou daleko prehlednejsi nez noty :) ale jak nekdo napsal na youtube, notovy zaznam je jako XML - nikdo to nema rad, ale stejne to vsichni pouzival :D
    IRAVEN
    IRAVEN --- ---
    jen abych to upresnil: nemyslim, ze treba museli cist nejaky ucebnice a ucit se to tak silene technicisticky, ale malokdo asi vzal brk a notovy papir a bez znalosti jakychokoliv hudebnich zakonitosti napsal genialni hudbu ktera funguje dodnes - a pokud je ucebnice napsana slozite a nepochopitelne, muze to byt i blba ucebnice...
    IRAVEN
    IRAVEN --- ---
    zrovna Mozart a velci skladatele hadam museli tyhle zakladni veci znat naprosto dokonale (at uz diky vzdelani nebo neustalemu smidlani na housle), aby je mohli porusovat :) kdyz se podivas i na zivotopisy nekterych skladatelu, tak zacinaji klasickou harmonii a teprve pozdeji to rozjedou a serou na vsechna/nektera pravidla :) i Picasso jako malej kluk maloval fotorealisticky portrety a pak teprve zacal objevovat neco noveho - je to sice jiny obor ale princip je imho stejny :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    podle me sou lidi co hudbu cítí a pak lidi co potřebují tyhle složitosti aby to trochu pochopili. takovej Mozart to podle me nepotřeboval.
    TRIBASS
    TRIBASS --- ---
    na ovčáky čtveráky nebo na nějakou primitivní hudbu domorodejch kmenů to potřeba neni, práci taky zpívaj aniž by měli ponětí o kontrapunktu , Hudba je věda která se furt vyvíjí , ptáci na stromech asi nedoceněj třeba takovýho bacha ale to ani většina lidí co zná jen hudbu z rádia nebo z estrád na nově
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    TRIBASS: sory ale podle me k delani hudby nepotrebujes louskat vety jako je tato.
    TRIBASS
    TRIBASS --- ---
    já souhlasim že to neni sranda ale pochopení základů jako jsou intervaly rytmus takt noty(tim myslim celá půlová...) , se v nauce o harmonii začátečník bude těžko orientovat i s tabulkou , v kontrapunktu už vůbec ... zvládnout intervaly je podle mě zásadní , úvod do kontrapunktu je opravdu něco , z těhle stránek http://www.eamos.cz/amos/kat_hv/externi/kat_hv_0017/vranek/lekce02.html ...si vzpomínám a jednu větu hned v úvodu kterou sem nemohl pochopit . teprve až ve třetí učebnici co sem o tom našel to bylo napsaný tak že mi došlo... neuvědomoval sem si že interval nař. tercie od C neni jenom Dis nebo E ale taky A a Gis ... pak dál už je to vlastně furt o intervalech, je to vlastně intervalová harmonie..... motivovala mě hudba z filmu hodný zlý a ošklivý protože v nauce o harmonii sem nenašel postup kterym by šla napsat , teď už vim že by to šlo Tříhlasou imitací :) , jo a to sem teprve minulou zimu začal s hudební naukou od a do z od Zenkla... ale tohle neni žádná velká hloubka tj základ :)

tady je ta věta co mě tak potrápila ..

POZOR: je třeba rozlišovat konsonance funkční a nikoli-funkční! Např. spodní kvinta k tónické primě ”g“ tón ”c”, obecně konsonance, je v rámci G dur tónem funkčně disonantním, s potřebou rozvedení do spodní sexty, tónické tercie ”h“. K základnímu tónu G je C vlastně kvartou!
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ja vim ze to pro tebe proste je sranda a k nicemu ale to je proto, ze ty se tim zaobiras do hloubky, co sem tak mel moznost sledovat, ale z tohohle pohledu to nemuzes posuzovat, je to jinej vesmir...

ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    TRIBASS: ver mi ze notovej zaznam je pro zacatecnika fakt desna vec. zkus nejakymu netrenovanymu cloveku dat akord napsanej v notach aby ho zahral a akord napsanej pomoci zapisu z te tabulky co sem tu pastoval, vsadim se ze ty druhy forme porozumi bez treningu mnohem vic lidi
    TRIBASS
    TRIBASS --- ---
    přiznávám že sem to po 30min začal posouvat dál, klasickej notovej záznam se může začátečníkovy složitej ale , přitom je mnohem přehlednější a praktičtější, jo a když se naučíš intervaly tak si pak snadno můžeš odvodit akordy, .. a z matematiky stačí na umět napočítat do 12ti a vědět o absolutní hodnotu

to mi připadá složitější rytmika na tu by se zas šikla tabulka mě, abych si zpočítal něco takovího

Iannis Xenakis | Rebonds B - YouTube
    Iannis Xenakis | Rebonds B - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=iKTF0o6wYhg

ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    navic si uvedom, ze to neni urceny nekomu kdo se tomu venuje ale zacatecnikovi, to je jasny ze ani ty ani ja se tam nic svetobornyho nedozvime... pro nas to taky neni urceny...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    TRIBASS: asi si to spatne sledoval. hlavni pointa, kdyz pominu popis jak prvni makaci delali hudbu na pocitaci pres technicke obtize a jak ty omezeni obchazeli, je to, ze nemusis pouzivat slozity notovy zapisy ani latinu, ale ze jako spravnej geek muzes pouzivat technicky tabulky, treba to co sem pastoval ja je typickej priklad toho technickyho, matematickyho pohledu na hudbu.
    ja nez se budu prokousavat tunou textu jak sestavit akord, tak mnohem efektivnejsi bude ta tabulka, ktera mi to rekne jednim pohledem...
    TRIBASS
    TRIBASS --- ---
    HARVIE: sakra, to je fakt shit, tam za celou dobu neřekne nic zajímavího, a jak mluví o tom "Globálním hudební spiknutí" ,to je fakt debilita .. fakt nechápu jak souvisí to že jeho inteligentí známý programátoři nemaj zájem o hudbu s tim jak se vyučuje hudba na školách... "Hudba z geekovsko-matematického hlediska" to už je moc já myslel že třeba bude mluvit o dodekafonii , ... ztráta času
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Chords-Table 1_@TheCipher.com
    http://www.thecipher.com/chords_tbl-1.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam