• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEGOPRO HERO , Contour, Drift hd, MagiCam a ostatní outdoor HD kamery a kompakty, diskuze, editace,ukázkové videa a fotky

Diskuze o této sportovní kameře, určené především k nátáčení extrémních sportů. Všeobecná diskuze, ukázkové videa, fotky, (nyx gopro users videa a fotky).

rozbalit záhlaví
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    WERT: reagoval jsem na tohle: 2./ pri vyssim frameratu se nic "necloni" A psal jsem, ze se naopak clona otvira. Abys nemusel pouzivat clonu, tak bys to musel korigiovat citlivosti a to je blbost.
    Jen jsem objasnoval proc tomu tak je a jaka je nevyhoda toceni vyssim fps.

Co se toho ostreni tyce tak samozrejme vim co je rybi oko :)) to co jsem poznamenal je spis pro normalni objektivy, tam bys pochopil proc i tom mluvim a proc je toceni vyssim fps trochu problem, zvlast pro ostrice :)

Abych to ukoncil i ja tak: Klidne toc vsechno na 48/50, pokud nemas problem s mistem tak je to urcite lepsi. Ve vysledku jak jsem psal, pokud budes delat film, kde budes chtit nejaky zabery pouzit "zpomalnene" a neco normalne je lepsi ty framy umazat nez naopak z 25 framu delat 50m tim, ze dycky jeden chybejici dopocitas...
    WERT
    WERT --- ---
    LADINEK: WUT? nepisu nic o otevirani zavirani clony...

je jasny ze pri vyssich frameratech je potreba vic svetla, to ale nema nic spolecnyho s tim ze neco je nebo neni rozmazany, ale s tim zda je to cerny nebo svetly :)

proto treba pri crashtestech misto narazu osvetluje pomerne hodne lamp (si lze povsimnout)

Na to co je GoPro za smejd a kolik to stoji ma svetelnost objektivu vcelku ok. Takze bych netvrdil ze je tak tmava, zvlast kdyz oproti predchozim verzim doslo ke zlepseni.

...timto bych ukoncil debatu ktera nema zacatek ani konec, ani hlavu ani patu :DDD
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    A k tomu ostreni: je mi jasny, ze to u rybiny na gopru asi nebude nic extra. Kazdopadne z praxe vim, ze ostrit slowmo, nebo dokonce super slowmo kameru je docela peklo a obvykle se k tyhle kamere nikdo moc nehlasi :)) vetsinou bejva vybran ten nejlepsi.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    WERT:

Ono je to pomerne jednoduchy. Vem si, ze policko kinofilmu projde osvitem na nejakou dobu. U 24 framu je to 1/24s, kdyz frame rate bude dvojnasobnej (48) bude i dvojnasobne zkracena doba expozice. Tudiz to policko nebude naexponovany spravne. Musis zaroven i otvirat clonu (ne zavirat jak pises) aby expozice zustavala stejna a tys nemel podexponovano (to je mozna imho problem proc je hero3 tak tmava, malo svetelnej objektiv).

Co se ty rychlosti shuttru tyce tak ano mas pravdu, ze se bude i rychlost shuttru zvedat, ale ma to stejnej efekt, prichazis o svetlo pac se shutter toci rychlejc, obrazky budou ostrejsi, ale musis bud svitit, nebo otevirat clonu abys zase dosahl spravny expozice...
    WERT
    WERT --- ---
    SYPFX: 30 je NTSC, 25 PAL a 24 je kino :)

Pro pouziti na net to zrejme bude jedno, ale jak jsem psal uz nekdy predtim: je dulezity abys ty a tvy kamosi pouzival stejnej nebo podobnej format a framerate. (usetri todost casu a vysledek bude konzistentni)

Doted jsme vsichni meli nastavenej PAL, tzn 25, s HERO2 jsme prevazne tocili akci na 720 pri 50fps, a krajinky a staticky zabery na 1080 25fps.
    SYPFX
    SYPFX --- ---
    ja jen ze puvodne jste psali ze je lepsi tocit 30fps pro pouziti pro PC ze 24 a 25 je pro tv.
    pri low-light zaberech bych rekl ze by vyssi framerate mohl znamenat kratsi uzaverku a tedy min svetla na cipu.

s tim ostrenim, mam pocit ze to ostri nekam na 0-5 metru blizko a objekty v dalce nejsou tak zas tak ostre.
    WERT
    WERT --- ---
    ...mozna se mylim tak klidme me uved na spravnou cestu
    WERT
    WERT --- ---
    LADINEK: to je nejaka demagogicka blbost ne? :)
    nebo to mas podlozeny nejakym vyzkumem???

1./ vzdycky je lepsi tocit na tolik framu, jakej bude vysledek tim myslim zvolit bud 24/48 nebo 25/50

2./ pri vyssim frameratu se nic "necloni" jen maximalne muze byt vyssi rychlost "zaverky", coz naopak znamena ze obraz bude ostrejsi v kazdym snimku nez pri nizsim frameratu, ale taky to bude samozrejme narocnejsi na svetlo.

Pri toceni "akcnich zaberu" dejme tomu i v lese me prijde ve finale kvalitnejsi pouziti 50 framu prave proto ze to je min rozmazany, i pri ty rychlosti. Co jsem tak vypozoroval...

3./ pochybuju ze lze u GoPro 170° rybim oku mluvit o nejaky "hloubce ostrosti" nebo stíhaní ostreni. Tam zadnej fokus neni a ani neni potreba u rybiho oka, zaostreny je to porad.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    K tem frame ratum:

Jestli tocit 24/48 potazmo 25/50 je v zasade jedno. Pokud mas dostatecne velkou kartu, nevadi ti 2x tolik dat a mas alespon trochu svetlo tak klidne toc tim vyssim ratem. Problem nastava az v pripade, ze svetla uz tolik neni, protoze pri 2x vyssim fps kamera odcloni taky o polovinu a tudiz dostavas nizsi DoF (hloubka ostrosti) kde by pri nedostatku svetla a na "plnou diru" uz nemuselo stihat ostreni, ale jak rikam, pokud mas dost svetla tak jedinej problem je 2x tolik dat a trochu prace pri prevodu na 24/25...

Navic vyssi frame rate ocenis i v postprodukci, zvlast u animaci, gradingu atp...A v druhy rade pokud budes chtit kombinovat 25 a 50 oken tak je rozhodne lepsi kazdy druhy okno umazat nez kazdy druhy okno dopocitavat pro slowmo...
    RESCAPE
    RESCAPE --- ---
    chtěl bych poprosit všechny zúčastněné o update nástěnky (modelu který vlastníte), pomůže to u případných dotazů. dík ;)
    JIRKA_AKA_HOUBA
    JIRKA_AKA_HOUBA --- ---
    Update zabral, respektive od tý doby to zamrzlo jen jednou :) Měl sem to sladěný s telefonem, pak se to nějak kouslo - vypnul sem a nešlo to znova zapnout. Vyndat/zadnat baterku nepomohlo, až když jsem to připojil do kompu tak se to probralo...
    JOPS
    JOPS --- ---
    jedno zamrznuti jsem uz zazil pri pohybu v menu. Musel jsem vyndat az baterku...

Takze rikate, ze novej FW to resi ? jsem rad, jde se na to :)
    BASIK
    BASIK --- ---
    SYPFX: Za osm tisic pro me jasna volba :) a hlavne 720p@120fps.
    SYPFX
    SYPFX --- ---
    BASIK: chce to hned updatnout firmware to je na 5 minut operace. Pak uz to nezamrza. Já to udělal hned po rozbalení a zadnej problém.
    Zvážil bych ted i gopro2 v případe že by cena brutálně spadla dolu jinak go3 je ok.
    BASIK
    BASIK --- ---
    WERT: Jasny, s tim problem nemam, ja spis aby to nebyly nejaky HW chyby :)
    WERT
    WERT --- ---
    BASIK: Id Houba s tim mel problem s prvnim firmwarem, chce to updatovat ... No
    BASIK
    BASIK --- ---
    Taky mam moznost si nechat privizt Hero3 z US, jen me teda mirne odrazujou ty spatny zkusenosti s nabijenim/zamrzanim/etc. Zazil jste nekdo neco takovyho? Stejne do ni asi pujdu, pac kdyz to jede, tak je ten vystup bezkonkurencni :)
    TULEN
    TULEN --- ---
    SYPFX: nn ohnsotroje me, myslel jsem zonglovani v noci s ohnema
    SYPFX
    SYPFX --- ---
    TULEN: co ti myslis fireshow - myslis jako ohnostroj?
    Ja jsem ted zkousel na silvestra natocit par zaberu ohnistroje a docela to slo zkusim neco pastnout na ytube.
    SUPERWEB
    SUPERWEB --- ---
    K tem modum..nejsem zadny superkameraman, ale co jsem slysel tak ty ntsc/pal mody(30/25fps a 50/60fps) nejak souvisi i s frekvenci v elektricke siti(tusim ze v Evrope mame 50hz, zatimco USA 60hz) pri nataceni pod umelym osvetlenim..ale presne si ten vliv a vztahy nepamatuju.
    PEETIK
    PEETIK --- ---
    TULEN: Taky sem se tu na to ptal, na netu nic moc nenašel. Ale stejnak si tu 3ku Blacka koupím :D takže si pak počkej :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam