• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEGOPRO HERO , Contour, Drift hd, MagiCam a ostatní outdoor HD kamery a kompakty, diskuze, editace,ukázkové videa a fotky
    MLICKO
    MLICKO --- ---
    TURBO: ano kazdej frame 2x za sebou tudiz se nema smysl bavit o tom ze jde to "plnotucne" 60fps resp. 120, rozumnej plynulejsi ;)
    TURBO
    TURBO --- ---
    MLICKO: teď úplně nevim, jestli si ze mě neděláš srandu a píšeš mi, že znáš Twixtor, ale že nechápeš, jak bys z 60 frejmů udělal 120 ... ale budiž :).

    1s 60fps do 2s 60fps - kupř. vemu zdroj 1s o 60fps, nastavim u něj, že má 30fps a vložim si ho do timeline v 60fps projektu = výsledkem bude na polovinu zpomalenej původní zdroj.
    Nebo ten zdroj vemu, vložim ho zase do timeline a řeknu mu, že chci aby se natáhl na 200% původní dýlky. Výsledek stejnej.
    Pokud budu chtít výsledek plynulejší, můžu použít frameblending - interní, Twixtor, cokoliv. V opačnym případě dostanu klasicky výsledek 60fps video kde bude každej frame 2x za sebou.

    Tohle platí pro cokoliv kdykoliv, to je úplně jedno, 0.5fps, 24fps, 32.43fps, 1000fps, základ je pořád stejnej. Rozdíl bude akorát ve výsledný kvalitě.
    MLICKO
    MLICKO --- ---
    TURBO: jo ale ja se bavim o tom jak chces z 24fps udelat 60fps video.. pochopim to u twixtoru kde se z mene dela vice. A kdyz to vezmu ciste teoreticky tak z 1 vteriny 60fps samplu udelas 2vteriny 30fps slowmo. Potom nerozumim tomu jak z tech 60fps samplu chces udelat 2 vteriny opet 60 fps render (ve vysledku bych totiz mel 2vterinovy video o 120snimcich ktery nevim kde se mi vykouzlily)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    JARDAK: tak nevim v čem střihá, premiéra s tím zrovna problém mět nebude, nevim jak ten gopro editor
    NEX28XZ: jak píše TURBO: já gopro nemám,takže vlastně nevím, jakou kvalitu to na jaké fps točí, ale obecně je to jedno, pokud výsledek exportuješ do progresivního palu, což je 25 celých snímků za sekundu, tak cokoliv navíc je bonus ( kerý ovšem v případě násobků 30 musí ten program nejak přežvýkat)
    TURBO
    TURBO --- ---
    NEX28XZ: to je relativní.

    60fps video se stejným bitrate jako 30fps bude samozřejmě hnusnější, protože pro dvojnásobný počet snímků budeš mít stejný objem dat. Jinými slovy zatímco v 30fps by ti vycházelo kupř. 100kbit na frame (snímek), tak v 60fps to je logicky polovina. Čili o dost hnusnější.

    Všechno se dá vyzkoušet. Stříhej, exportuj, koukej na výsledky a udělej si obraz sám. Imho je 100x rychlejší si to zkusit, když víš co (a mně se zdá, že víš :)), než lovit a čekat na kdovíjaký odpovědi na internetu ;). Zrovna tohle si osaháš za pár minut.
    JARDAK
    JARDAK --- ---
    NEX28XZ: no vicemene ne. ale ve skutecnosti to poznat pujde. zatim se video honi jenom co se tyce rozliseni, ale rekl bych ze je otazka casu kdy se neco zacne delat s fps. standratni pro vysledny video je 25 fps pro pal a 29 fps pro ntsc. jiny framerate mozna muzes mit problem prehrat na nekterych televizich. takze exportuj do 25 fps protoze je to standart a dlouho asi jeste bude.
    NEX28XZ
    NEX28XZ --- ---
    DOKKTOR: Takže jestli to chápu správně tak to že má video 60 nebo 30 fps při exportu nehraje žádnou roli v kvalitě výslednýho videa?
    JARDAK
    JARDAK --- ---
    DOKKTOR: on si to ten strihovej program ale umi docela dobre porychtovat i kdyz se tech nasobku nedrzi a je to koukatelny. hlavni je pri zpomalovani proste pouzivat zdrojova videa s co nejvyssim fps.
    pozor, napriklad ve vegasu se mi osvedcilo vypinat u klipu kde menim cas resamplovani tech jednotilvych klipu. pri zapnutem smart resample to obcas divne cuka..
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    a jak tu padlo, při zpomalování je lepší držet se násobků celých čísel, nedělit snímky na desetiny.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    NEX28XZ: exportovat výsledek na víc než 25fps je zbytečné. takže si to natahni s co nejvěčím fps, aby byl prostor pro zpomalování a výsledek renderuj do čeho chceš. nakonec můžeš klidně do 100fps, oko ty zdvojené/ztrojené snímky stejně nepostřehne.
    BASIK
    BASIK --- ---
    NEX28XZ: Tocim na 50 fps (precejen sme v evrope), projekty mam na 25 fps a vyslednej export 23,976. Pri importu klipu mu necham puvodni framerate, takze si potrebny casti muzu bez problemu zpomalit, jelikoz mam dvakrat vic framu nez potrebuju.
    TURBO
    TURBO --- ---
    MLICKO: doporučuju vyzkoušet a pak dumat :). Omezení v tomhle ohledu žádný nejsou. Můžeš mít klidně v 1000fps videu 1fps záběry. A to nemluvim o videu s dynamickým fps, kde se fps mění opravdu jak si to nastavíš.

    Jiná věc je jak bude vypadat video sundaný z 60fps na 24fps. Je to něco jako "vynechej každej druhej frame + každej 12apůltej", takže výsledkem může bejt právě nějaký pocukávání atd. Lepší je se při slo-mo držet násobků 2 při dělení rychlosti (takže třeba 60/30/15 atd.). Ale všechno se dá obejít a dopočítat (pokud teda někdo nehodlá dělat 100x slo-mo z 24fps videa :D).
    NEX28XZ
    NEX28XZ --- ---
    MLICKO: No když si v Premiere Pro snížim klip přes Interpret footage na 23,976 nebo jen část klipu snížim přes speed/duration na 40% tak to normálka exportovat v 60fps můžu. Jen nevim jestli je to správnej postup pro slow-mo. Každopádně to bude asi jedninej možnej pro mě, protože nechci celý video stahovat na 24 když na 24 potřebuju jen pár sekund.
    MLICKO
    MLICKO --- ---
    TURBO: Já si teda moc pořádně nedokážu představit jak vyrenderuješ výsledný video v 60 fps pokud už jeden z těch klipů bude mít fps 24. Resp. pokud budeš mít v kompozici videa 60 + 24 (slowmo) + 60 tak je blbost a dost docela nemožný to ve finále vyrendrovat v 60 fps.
    WIN_KLO
    WIN_KLO --- ---
    NEX28XZ:
    GoPro Tutorial: How To Slow Motion in GoPro Studio 2.0 - Jeremy Sciarappa
    https://www.youtube.com/watch?v=y7AwUl_kf_w
    TURBO
    TURBO --- ---
    NEX28XZ: záběr, kterej si chceš zpomalit si odstřihni od zbytku a zpomal a pak to zase slep všechno dohromady. Jinak je to opravdu víc o střihu než o točení, takže v diskuzi o střihu se imho dozvíš víc. Určitě i existujou pravidla na zpomalování, aby ses pak vyhnul nějakýmu trhání v obraze (myslim tim takový to nečekaný trhání videa třeba jednou za vteřinu apod., nemyslim trhání jako celkově zpomalenej pohyb), ale teď ti je nejsem schopnej vypsat, snad se najde někdo schopnější :).
    NEX28XZ
    NEX28XZ --- ---
    Nejsem si jistej jestli psát sem nebo do auditka Střih ale zkusim tady....
    Urcitě někdo máte zkušenost se slow-mo (60fps), co sem koukal na tutoriály tak každej sníží z 60fps bud na 24 nebo na 30 a exportuje pak v těch samejch fps na který to snížil.
    Moje dotazy zněj:

    - stahovat spíš na 30 nebo na 24?
    - co by se stalo kdybych prostě stáhnul nějakej úsek o 40% speed (vychazí na 24fps) nebo teda o 50% na 30fps a vyexportoval to v 60fps?

    Situace je taková že mám video točený v 60fps a jen treba 10 vteřin úsek bych rád slow-mo, přijde mi blbost stahovat celý video na 24 nebo 30fps kvůli 10 sekundám.

    Nebo to možná nechápu a budu za nooba.
    WIN_KLO
    WIN_KLO --- ---
    SILENCE: Moje zkušenosti s Hero 3+ Silver: 2:04 na 720p 30fps. Začala blikat baterka, ale měl jsem ještě spoustu času na focení a podobný ptákoviny. Po chvilkovém stavu klidu dokonce neblikala, odpočinula si.
    SILENCE
    SILENCE --- ---
    DRAGON: nicmene gopro hero ma ty stejny nevyhody s baterkou..
    ma to nekdo? realne se ty casy nataceni pohybujou kde? tohle je realny?
    Video Mode Estimated Time 1080p 30fps 2:45
    720p 60fps 2:30 720p
    SuperView 60fps 2:30

    - See more at: http://shop.gopro.com/EMEA/cameras/hero/CHDHA-301-master.html#.dpuf
    SILENCE
    SILENCE --- ---
    DRAGON: aha to mi uniklo, diky za tip
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam