• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NECECHJedovatá literární kritika
    Tento klub má sloužit především jako místo pro výlevy negativních emocí spojených se soudobou internetovou poezii. Tímto způsobem má zamezit tvorbě flejmu v klubech jako Autorská poezie nebo Poesie bez pranic a tkanic.

Takže, když vás nějaká báseň nebo nějaký autor vysloveně sere: Tohle je správné místo, abyste o tom psali. Můžete psát krutě, drsně, nefér - jakkoliv chcete. Zde prosím vylévejte všechny vaše negativní emoce, abyste v jiných literárních klubech mohli kritizovat zásadně konstruktivně.

Konstruktivní kritika se vyznačuje tím, že není odmítavá, ale zdůrazňuje pozitivní kvality daného díla a vše ostatní nechává stranou. Kritik si v jejím rámci nesmí dovolit vůči autorovi mít negativní emoce, nebo jen velmi sublimovaně. Když kritik velmi opatrně vytýká nějaký nedostatek, hlavně nevytýká všechny nedostatky, a vždy jen za předpokladu, že navrhne nějaké konkrétní zlepšení.

Díky!
    Váš B.M.I. Nečech
    rozbalit záhlaví
    NECECH
    NECECH --- ---
    MAEROR: a co ma prosim znamenat tohle?
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    NECECH: :-))))
    NECECH
    NECECH --- ---
    KONZUM23: diky za kompliment, ale dichotomii "dobry" / "spatny" je esteticky soud tak nizkeho stupne, ze ani nema cenu se o tom bavit, proste "dobry" / "spatny" je ciste subjektivni zalezitost, nema smysl resit, zda basnik x je lepsi nez basnik y... muzeme se bavit treba o tom, ktery text je surovy nebo propracovany, neohrabany nebo elegantni, a ktery text vyvolava jake emoce...
    NECECH
    NECECH --- ---
    TOMASZ: pockej, ty chces jako rict, ze texty velkeho basnika Fina jsou v necem podstatnem jine nez muj temny rytir???
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    KONZUM23: Jestli nevidíš rozdíl v tom, jak píše Fin, a v tomhle, tak je mi Tě fakt líto, Bobeš. ;P
    NECECH
    NECECH --- ---
    KONZUM23, KONZUM23: sorry, tady jde uz o neco jineho...
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NECECH: Já to tam nerozebírám jako nesmysl, přečti si to pořádně. ;)
    NECECH
    NECECH --- ---
    ... a zrovna ta strofa, kterou tam rozebiras jako nesmysl, se mi nesmirne libi ... [ TOMASZ @ AUTORSKÁ POEZIE * ]
    NECECH
    NECECH --- ---
    TOMASZ: low life literature blizky comicsu, plny klise a jeste s pravopisnou chybou – kdyz uz jsme zase u tohoto tematu, neprozradil bys mi, kde konkretne? ;-)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    [ NECECH @ Poesie bez pranic a tkanic ]

Překvapilo mě, že se to velmi plynule čte. A na první pohled jsem odhalil jen jedinou drobnou chybku. Ale jinak... jinak je to fakt děsná slátanina... :P
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    NECECH: lol
    NECECH
    NECECH --- ---
    KONZUM23: Už tam určitě je a naříká, jak málo mu platěj...
    NECECH
    NECECH --- ---
    Monumentální věta VELKÉHO grammar nacka FINA: [ FIN @ AUTORSKÁ POEZIE * ]
    NECECH
    NECECH --- ---
    A grammar nacek znovu placa sva moudra...

[ TOMASZ @ AUTORSKÁ POEZIE * ]
    NECECH
    NECECH --- ---
    TOMASZ: Na pozadani stareho mistra presunuto do diskuse o haiku.
    NECECH
    NECECH --- ---
    SBIRKA CITATU ze stránek VELKEHO básníka FINA:

Zkrátka, inteligence, kterou nepodporuje síla charakteru, je na nic.
    - komisař Maigret
    (tento citát - dle mého názoru - ze všech nejlépe vystihuje vysokou úroveň VELKÉHO básníka FINA)

Karel IV., vlastní životopis (odvážné téma! můj obdiv za pokus!)
    V rubrice Literatura

Kdožpak budete kralovat po mně, ozdobeni korunou královskou, pomněte, že i já jsem kraloval před vámi a že jsem obrácen v prach a v hlínu červů. Podobně i vy upadnete v nic, přecházejíce jako stín a jako květ polní. Co je platna urozenost aneb hojnost věcí, není-li přidáno čisté svědomí s pravou vírou.

Zapsal: finskej, 28.04.2012, 12:00:00, komentáře (0)

Karel May – Vinnetou (verze na 5 minut pro dnešní uspěchanou dobu) (Zajímalo by mě, zda velký básník Fin tuto knihu přečetl v německém originále, nebo ve vynikajícím českém překladu...)
    V rubrice Literatura

Jeden Němec přijede do USA, protože se mu doma moc nedaří. Živí se jako učitel, což je mizerně placený i tenkrát a tam. Naštěstí potká chodící pařez zarostlej mechem, kterej mluví a je proslulej lovec. Pařez zjistí, že učitel Němec asi v dětství hodně chodil do skauta, protože střílí a jezdí (na koni, auťáky tehdy nebyly) a vůbec je řízek jako sviň. Marketing je marketing, tak mu (Němcovi, pochopitelně) dá hrdinskej nick a vyrazej na Divokej západ. Němce, teď už komerčně vytvořenýho hrdinu, někdo od začátku žere, někdo míň, pročež mu Němec dá tečku a pak už ho žerou všichni a je hrdina in da real. Potkaj zlý indiány i hodný indiány, ale hodný indiáni se s nima nechtěj kamarádit, protože jim Němec s kolegama kradou půdu. Ale to je omyl, nakonec se to vysvětlí a skamaráděj se. Do Němce, teď už vopravdovýho hrdiny, se zabouchne sestra hlavního indiána, syna indiánskýho náčelníka, kterej se menuje Vinetú. (Ona Nšoči a je to kočanda.) Ale zkomplikuje to odlišnej etnickej původ a kulturní zvyklosti, a protože tenkrát ještě nebyli korektní, musí se sisteh vypravit do školy, aby ze sebe udělala bělošku (výchovou, ne jako Džeksn). Přitom hodný indiány zastřelej zlí whitemani, který jim nechtěli ukrást půdu, ale rovnou nerostný bohatství (zlato). Zůstane Němec, teď už hrdina, a hlavní indián Vinetú, teď nástupnickej kápo hodnejch indiánů. Ty dva jezděj po Divokym západě a napáchaj hromadu adventures, že je každej pozná na první pohled. (Jenom badguyové ne, ale to je jedno, ty jsou spotřební a recyklujou se.) Honěj šéfa těch hajzlů, co zabil náčelníkovu sisteh a fotra, ale náčelník to koupí a natáhne brka dřív, než ho dohoněj. Evil boss se nakonec vodpálí náloží, protože neumí přečíst návod k pyrotechnice správně. Němec zůstane sám a odjede na Blízkej východ, kde vystupuje pod jinym altem. Konec.

Zapsal: finskej, 27.01.2011, 17:21:00, komentáře (1)

Komentáře

(elfos - Mail - WWW)
    No nevím.. To je takový jakýsi nevábný FRAGMENT. A ještě podivným jazykem.
    Vinnetou tež? Nestraš mě.... Doufala jsem, že to u první skončí. Nemají rozum.

Vysvětlení nemoderních pojmů užitých v díle "Alois Jirásek – Psohlavci" : (Děkuju velkému básníkovi Finovi za tohle propracované poučení a českém jazyce, možná si ho pověsím na stěnu... na nějakou dobu...)

Pozorní čtenáři si v tomto pokladu české literární klasiky (podle našich zjištění nakonec psané inkoustem zakoupeným u obchodníka zbožím koloniálním p. Lipavce, tč. bytem v Litomyšli) všimnou dvojice vedlejších postav Šlak & Pepka (vulgární forma jména Josefina, ženského to protějšku častého mužského jména Josef). Podle všeho jde o mytickou dvojici deathdealerů: Šlak namířil a trefil, Pepka dotyčného dorazila tupým úderem. Tento postup by odpovídal tradiční metodě lovu zvěře (následně přenesené na porážku domácího skotu a bravu), a lze proto předpokládat, že Šlakova výstroj se v průběhu dějin měnila (oštěp – prak – luk – kuše – nakonec palná zbraň, spíše neautomatická, zato přesná a dalekonosná), zatímco Pepčina výbava zůstávala +- stejná: palice.

Zapsal: finskej, 27.01.2011, 15:41:00, komentáře (0)

moderního čtenáře zkompiloval Fin: (Zajímavá kompilace...)

Moje máma měla těžkej život a furt dřela. Neměla prašule a nemohla chodit na kosmeťák. Ani ke kadeřnici, pročež vypadala děsně. Zestárla a byla ráda, že konečně umře a bude už to mít za sebou. A chodila do kostela a věřila na posmrtnej život. Mami, seš tu pořád se mnou a myslím na tebe. Někdy v noci mám pocit, jako bys tu byla. A začínám si připadat, že sem na tom úplně stejně.

zdá se to jenom mně nebo na konci autorovi skutečně nedopatřením vypadlo "Tvůj Otík"?

Z ohlasů:

"Ta zredigovaná verze je podstatně lepší."
    - Bídák

"Lavly. A teď šup na Kollára. Aspoň předzpěv."
    - další Bídák

"Ha, konečně poezie, které mám šanci porozumět :D"
    - Patislav

Zapsal: finskej, 27.01.2011, 15:36:00, komentáře (0)

Hrabě Monte Cristo aneb Dumasi, Viléme, Jarmilo! Velmi - jak to říci - soudobá interpretace...
    V rubrice Literatura

Nastala nám doba, kdy západní civilizace podle všeho už zřejmě definitivně směřuje do náruče všeobjímající debility (která zpravidla bývá předznamenáním vlastního zániku čehokoliv). Kromě impotentní neschopnosti obhájit a sama sobě (sic!) zdůvodnit své vlastní hodnoty anebo ukrutných kravin kontinuálně vymýšlených Francouzi se to například projevuje i kastrací knih (= vlastních uměleckých hodnot). Nevěříte? Ale jen věřte, i když se mi chvíli taky nechtělo:

http://www.novinky.cz/kultura/223263-postriziny-aneb-doba-zkracovani-kdy-kniham-chybi-i-tri-sta-stran.html

Jak už to tak ale bývá, lidé často nedělají věci pořádně a nedotahují je do náležitého konce. No uznejte: i zkrácený hrabě Monte Cristo má ještě pořád 208 stran. To je přece hrozně moc! Naštěstí jsem tu ale já a co nakladatel pokazil, dotahuji do konce – předkládám vám (a úplně zadarmo!) svou vlastní zmodernizovanou verzi Dumasova díla:

Hrabě Monte Cristo

Dílo Dumasovo v souladu s trendy moderní doby zkompiloval: Fin

V jednom francouzskym přístavu* byl mladej námořník a chtěl si vzít Mercedes. Buchtu, ne auto, a moc dobrou pichnu. Byli ještě staromódní, a tak chtěli mít svatbu. Na svatbu dorazili poldové, páč námořníka – Edmond Dantes, btw – napráskali tři hajzlové. Si to vymysleli, stejně. Než Edmont řekl „WTF?“, bručel v base na doživotí. Protože prokurátor měl taky máslo na hlavě a byl taky hajzl. Ale Edmond měl kliku: v base byl psychouš, co byl náhodou ukrutně bohatej děda. Edmond si nechal dávat lekce v jazycích a vůbec a taky chemii a děda mu všecko vodkázal, protože zgrejznul. Edmond se zašil do pytle, nechal vyhodit do moře místo mrtvoly (no, vězení bylo na ostrově, dyk kus vod přístavu, ni?), uplaval, dal se k pašerákům, dojel na jinej vostrov, vykopal poklad a udělal co? Měl love jak sviň, a tak se všem pomstil, postupně a systematicky je zlikvidoval, přičemž použil inkogníto, aby ho nepoznali. Jenom Mercedes. (Buchta, ne auto.) Vysvobodil arabskou princeznu, totiž řeckou, ale na tom nesejde, a ta se do něj zabouchla. Edmond chvíli dělal Zagorku, jakože je moc starej, ale pak se po ní vrhnul, přitom voživil votrávenou** holku pro syna svýho dobrodince kdysi a všichni byli děsně happy. Jo a námořník, co ze sebe udělal hraběte, jel na haši, to je tam taky napsaný, takže to frčelo už tenkrát. Konec.

* pozn. komp. Je jedno, kterym: pro podstatu děje nedůležité a čtenář by zbytečně ztrácel – v dnešní moderní době tak cenný – čas hledáním na mapě.

** pozn. komp. Votrávenou jako že její mutter jí votrávila, holka sama byla fajn. Byla to daughter jednoho z těch hajzlů, ale za svýho fotra nemohla a námořník, pak už hrabě, to uznal.

Dodatek vzniklý den po publikování kompilátu: na četné žádosti uvádím SMS verzi románu určenou pro ty úplně největší debily mobily (159 znaků, včetně mezer):

Edmond se měl ženit, zradili ho, šoupli do lochu, bručel, zdrhnul, našel poklad, našel ty lumpy, nepoznali ho, všecky zlikvidoval a vodjel s řeckou princeznou.

A na uplny zaver ciste krystalicka mezinarodni hardcore sms verze bez otravne diakritiky a zbytecnych mezer (na pripominku literarniho kritika Vanka jr. – "To je chyba, s mezerama to není dost SMS!" :)

EdmondSeMelZenitZradiliHoSoupliDoLochuBrucelZdrhnulNaselPokladNaselTyLumpy

NepoznaliHoVseckyZlikvidovalAVodjelSReckouPrinceznou:-)

© Fin 2011. Svoluji k šíření díla za nekomerčními účely, další reedice světové klasiky budete moci již brzy zakupovat zasláním sms na účet, který zde bude zveřejněn.

Zapsal: finskej, 25.01.2011, 15:42:00, komentáře (3)

Komentáře

(Fractal - Mail - WWW)
    Pasaz s tim vezenim je zbytecne zdlouhava. Autor svou grafomanii potlacuje jen velmi neuspesne.

(Petr - Mail - WWW)
    To je ovšemže velmi krásné. Jen trochu dlouhé. Nešlo by to pokrátit na 160 znaků? Poslal bych to kámošům esemeskou.

(Honza - Mail - WWW)
    TL;DR (sdílím tento názor)

Zemřel Václav Havel (Vážně? Dobře, že to říkáš, málem bych si toho nevšimnul...)
    V rubrice Osobnosti

...a všichni, pochopitelně, začali žvanit. Původně jsem neměl v úmyslu se do toho zapojit, ale když vidím, jak vesele pindá i řada exemplářů, která ještě zaživa nemohla panu Havlovi přijít na jméno (a někteří experti na vesmír, život a vůbec si jej vskutku brali do té své držky při celkem libovolně skoro každé příležitosti), neudržím se a zapindám si také. Nicméně to udělám po svém, vybranými kytáty...

Kamarádův status na FCB: Zítra si na jeho počest vezmu do práce krátký kalhoty.
    - kolegyně Soňa

Už jsem to házel někam na FB, ale stejně: Nějak mi mezi těmi kondolencemi od politiků přijdou trochu utlačovaní ti, které měl bezpochyby raději. A tak alespoň jeden zástupce umělců...

"Nasvítili jsme sídlo hlavy státu a udělali z toho učiněný Tádž Mahál. Dali jsme Václavovi malé bílé dálkové ovládání s vyplazeným jazykem. Obcházel nasvícený Hrad a najednou sochy ožily. Byl jako děcko, mačkal tlačítka a vykřikoval radostí. Málokdy se s prezidentem setkáte takhle a ještě si řeknete: Ježíši, to je bezva chlap."

Keith Richards
    - kolega Josef K

a nakonec moje maličkost (tzn. velký básník Fin) :

Zemřel pan Václav Havel. Všichni se nějak vyjadřují, vyjádřím se taky – přesněji řečeno, udělá to za mě slavná forbína v podání Wericha a Horníčka:
    W: Bernard Shaw byl živ sto let, řekněme. Byl to krátký anebo dlouhý život?
    H: Sto let – dlouhej život.
    W: Krátkej život, protože Bernard Shaw tady moh bejt ještě dvěstěpadesát let, protože pořád měl co říct. Takhle je to. Zatímco v této chvíli po celém glóbusu je roztroušeno já nevím kolik třicetiletých, který tady už čtyřistapadesát let nemuseli bejt.

Zapsal: finskej, 18.12.2011, 18:33:00, komentáře (2)

Ti, kdo v býv. SSSR protestovali proti srpnové okupaci (A velký básník Fin bojuje dál proti okupaci... Tento BÁSNÍK je opravdu skromný a ušlechtilý hrdina národa!)
    V rubrice Osobnosti

dnes již rovněž bývalé ČSSR: http://vaclavek.blog.idnes.cz/c/206722/Mnozi-vrazdili-nemnozi-protestovali-srpen-1968.html#t2 Hned na úvod připomene kolega Václavek ruského básníka Jevgenije Jevtušenka, sluší se proto uvést jeho slavnou báseň Tanky se valí Prahou:

Po Praze tanky duní.
    Rozbřesk zas do tmy ponořený.
    Valí se železa tuny
    po pravdě, která v tisku není.
    Pod těmi tanky se kácí
    pokus obrátit stránku.
    Ty tanky jedou po vojácích,
    co sedí uvnitř tanků.

Co k tomu, bože, povíš?
    Jak popsat ten hnus slovy?
    Ty tanky jedou po Husovi,
    po Petöfim a Puškinovi.
    Po Praze jedou nové
    motorizované biče.
    Kušuj, naivní Manilove,
    Nozdrjov ti nedovolí křičet!

Strach se vždy z ubohosti rodí,
    fízlové si ho cení.
    Nozdrjov ho nemanželsky zplodil.
    Je parchant zaslepených.
    Dupete po cti, po svědomí.
    Ty zrůdné tanky boří mosty.
    Za chimérou se Prahou honí
    strach vyzbrojený ubohostí.

Valí se po hrobech plných věnců,
    po dětech, jež se na svět hlásí.
    Štemply spojené do růženců
    mění se v housenkové pásy.
    Když naše tanky přijížděly,
    tak jsem k nim rozjásaně spěchal.
    Kývali na mě svými děly
    a já byl šťastný jako blecha.

Dnes život přeorat mi chtějí,
    zahrabat všechno, co jsem našel.
    Ty tanky jedou po nadějích
    a zase jsou ty tanky naše!
    Než zdechnu jako staré psisko,
    až nezbude už pranic,
    zašeptám těm, co jsou mi blízko,
    poslední svoje přání:

Ať na mem hrobě nic víc není,
    než nápis, co odolá zkáze:
    "Sovětský básník. Uvláčený
    Ruskými tanky v Praze."

Ale to nestačí. Miroslavův článek si přečtěte a dočtěte, včetně seznamu jmen (rozkaz, pane! velký a šlechetný básníku Fine, pane!) – byť i jen jako potomci tehdy žijících jim dlužíte minimálně toto.

Zapsal: finskej, 19.09.2011, 11:54:47, komentáře (0)

Zanedlouho začíná Dies Irae 2011! (A velký básník Fin se znovu oblékne do latexu...)
    V rubrice Gamesky

Abych pro samé žrádýlko, filmečky a jiné požitky nezapomněl... V nejbližších dnech začíná další pokračování již 10+(?) let se táhnoucího pražského měsíčního LARPu Dies Irae – pokud byste si chtěli zahrát (a bývá to náramná švanda), je nejvyšší čas se přihlásit a zaregistrovat. Jak? To zjistíte na webu Dies Irae, celkem nedávno vzniklém. Letošní ročník je obzvláště lákavý – jednak se nám opět a po delším čase vracejí na scénu upíři (a nejen oni, inspirováno povšechně světem World of Darkness společnosti White Wolf), druhak proto, že tentokrát půjde o post-Gehennu a časy "thin blood", a třeťak proto, že letos na tom orgové makají poctivě předem a ledacos už je hotovo. Posuďte z veřejně známých reálií sami:

http://www.dies-irae.cz/index.php?/archives/7-Zakladni-informace.html#extended

http://www.dies-irae.cz/index.php?/archives/18-Dejiny-sveta-z-pohledu-magu.html

http://www.dies-irae.cz/index.php?/archives/16-Dejiny-sveta-z-pohledu-upiru.html

A tak dále a tak dále a tak dále, vše viz výše odkazovaný web. Paráda, ne?

A na úplný závěr ocituji jednoho z orgů (v noci ze včerejška na dnešek):
    Harald: Dokončil poslední část pravidel pro podzimní Dies Irae. Chápete? Pravidla jsou kompletně hotová před začátkem hry! Takže jestli přemýšlíte, že budete hrát, tak se rychle ozvěte, hra začíná už tenhle pátek!

Zapsal: finskej, 19.09.2011, 15:33:00, komentáře (0)

Také hrajete MMORPGs? (Obávám se, že na podobné aktivity mají čas jenom podobně úspěšní lidé jako velký básník Fin...)
    V rubrice Gamesky

See The Guild!

Zapsal: finskej, 20.04.2010, 14:22:00, komentáře (0)

Půl století nás měli za blázny... (... a je to furt stejný!)
    V rubrice Gamesky

...teď jsme konečně součástí skutečné kultury :-)

Fňuk, slza dojetí: ani jsem nedoufal, že se toho dožiji.

Zapsal: finskej, 17.11.2008, 16:09:00, komentáře (1)

opustil nás Gary Gygax ( – upřímnou soustrast, velký básníku Fine :( )
    V rubrice Gamesky

Zemřela legenda. Včera.

Zapsal: finskej, 5.03.2008, 13:30:00, komentáře (0)

Lord of the Rings tak, jak ho rozhodně většina z nás neznala (To by mohla být docelá zábava koukat se na velkého básníka Fina, jak chodí převlečený za trola...)
    V rubrice Gamesky

Nadpisem je v podstatě řečeno vše – narazil jsem na úžasný komiks, o který se s vámi musím podělit. Někomu možná budou k plnému pochopení scházet určité reálie, na druhou stranu ale lidé obeznámení s pojmem R(ole)P(laying)G(ames) občas spadnou i pod stůl. Já spadl :-)

Celý článek

Zapsal: finskej, 29.05.2007, 15:05:00, komentáře (2)

JE TO NA DELŠÍ ROZBOR, ALE NEMOHL JSEM DOPUSTIT, ABY SVĚT PŘIŠEL O MOUDRA VELKÉHO básníka FINA
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    Tedy, možná mi něco uniká (asi proto, že nemám televizi), ale proč zrovna Marek Eben? :o Ne, že by to nebyl prima chlapík, ale těch by se našlo z lidu víc. Nevím, jestli si ho dokážu představit samotného mezi vlky... ;)
    Ale možná to byl jen vtípek, kterej Fin napsal, protože Bloguje dnes končí, tak to stejně zítra zmizí a pár lidí bude možná dost zmateno. ;)
    MALEMKRALOVNA
    MALEMKRALOVNA --- ---
    NECECH: tak nejen ze je to hodne spatne napsany ono je to i dost spatny obsahove ... nejdriv teply sipkovani do analu a pak lizani bot a prosba ...
    NECECH
    NECECH --- ---
    VELKY basnik FIN me prekvapil politickym postojem hodneho praveho genia : http://finskej.bloguje.cz/931726-marek-eben-for-president.php ;-) Kdyby VELKY basnik FIN nebyl tak genialni, jak je, rekl bych, ze mu preskocilo... Ale za vsim tim textem urcite stoji nejaky GENIALNI ZAMER...
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NECECH: Že by si zase Joreru AKA Mathery AKA tři prdele dalších pozvaných pozvaných s někým vyjasňoval, kdo komu kolik dluží? ;D
    NECECH
    NECECH --- ---
    TOMASZ: ok, to zni fer
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam