• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NECECHJedovatá literární kritika
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    KONZUM23: :D

    Jenže to je právě problém v tom, na jaký brak máš náladu. Neboli brak je brak, ale některý má stále schopnost někoho pobavit, ale jiného už ne. Takže já, když na to přijde sahám po Conanovi, Ty -- jako správná žena ;P -- po Harlekýnech. ;)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NECECH: ...protože se to téma otevřelo zrovna tady v tom klubu, ty kryple vylízanej. :P
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    KONZUM23: Já nemyslím, že záliba ve fantasy tématech implikuje nutně zastydlost. Možná výhradní záliba by trochu taková byla, to ano. Podle svých intelektových schopností si tím obvykle většina lidí projde a pak se někteří posunou k hlubší a "větší" literatuře. Ale třeba já se i po letech rád znovu začtu do Howarda, což je hroznej brak a zachránilo ho jedině to, že byl víceméně první. ;)

    Jinak s těmi nekonečnými ságami zcela souhlasím, to je hrozný nešvar autorů i vydavatelů.

    S Tolkienem to bude složitější. Já bych řekl, že literárně drží kvalitu, a i když je PP roztahaný, tak jeho hodnota paradoxně není v rovině literární, ale v důsledné , precizní a konzistentní propracovanosti toho světa na pozadí, právě v jeho šíři a smysluplnosti, z čehož ani jedno (natož obojí) se obvykle nevyskytuje u jiných ságomanů. Mně osobně se nejvíc líbil Silmarilion, který on vůbec nezpracoval, jsou to jen poznámky a fragmenty, a tam právě je vidět ta úžasná vize, kterou vytvořil.
    NECECH
    NECECH --- ---
    TOMASZ: zase jsi se spletl v klubu, nevidim zadne negativni emoce a zarazi me to, zejmena od tebe, ale vlastne jsi uz mel v minulosti sve chvilky, kdy se s tebou jakz-takz dalo diskutovat na urovni... takze snahu k dialogu vitam, akorat bych zrovna tady ocekaval od tebe neco stavnatejsiho... musis se vic snazit... :)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    KONZUM23: Co Tolkien?

    Jinak ve fantasy literatuře je braku samozřejmě jako smetí a víc, než leckde jinde, dokonce i víc, než v detektivkách, ale i tam se najdou autoři "velké literatury". A nevím, jestli je obecně moudré nazvat "nádorem na literární kultuře" nějaký žánr jen proto, že je v něm tolik svinstva. To by pak byla poezie komplet takovým nádorem.

    Dokonce by se dalo říct, že ten fantasy nádor, i přes to, jaký je to brak, si našel nečekané množství nadšených čtenářů, kteří ani zdaleka nekončí těmi Tvými 17 lety, kteří se v tom vyžívají, aniž by to bylo vyžití jakkoliv kulturní. ;) Což se třeba o poezii říct ani nedá.
    NECECH
    NECECH --- ---
    KONZUM23: Finova jediná publikace v žánru F/SF: Ježíšku, já chci plamenomet je literární soutěž, kterou vyhlašuje od roku 1997 chotěbořský Sf klub Avalon. Jejím krédem je: „Krev, pot, slzy, sperma a hnis – čím odporněji, tím lépe a radostněji“. Tedy: žádná sláva, ale stejně v tomto žánru má o jednu publikaci víc než mám já, což mě mrzí, protože tenhle žánr mám rád. Nesouhlasím s názorem, že to je zásadně brak, z většiny jo, a s pravděpodobností 99,9% to platí pro Finovo dílo, ale v tomto žánru se pohybují i autoři jako Asimov, Dick, Bradbury, Huxley, Lem, bratři Strugacky, atd. To je z mého pohledu poměrně velká literatura.
    NECECH
    NECECH --- ---
    Jestli tohle napsal sam, pak jsem ho mozna podcenil: [ RICARDERON @ Nejhorsi poezie ve vesmiru ]
    NECECH
    NECECH --- ---
    Identifikovali jsme Tomáše na letošní gay pride parade. Asi měl v zadku zastrčené následné řádky: [ TOMASZ @ AUTORSKÁ POEZIE * ]

    NECECH
    NECECH --- ---
    TOMASZ: marná snaha, jsi příliš daleko od pravdy... zato ta tvoje latentní homosexualita je úplně zjevná podle toho, jak moc tě to uráží a jak zoufale proti tomu bojuješ... navíc odpovědět způsobem "ty přece taky" není zrovna dvakrát originální... zkrátka: zkus vymyslet něco lepšího...
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    KONZUM23: Víš, co mi dalo práce a co jsem musel vytrpět, než jsem našel přijatelnej obrázek, kterej jsem sem mohl postnout, ty vole? ;)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    Autorské čtení u Nečecha doma... netrvalo dlouho. Kluci přečetli jenom pár básniček. Ostatně oni málokdy skončí jen u poezie.

    NECECH
    NECECH --- ---
    KONZUM23: Tak tady začneme rozebírat jeho homosexualitu, to je osvědčená metoda, jak ho vytočit...
    NECECH
    NECECH --- ---
    KONZUM23: hm... tak to má být... nějak nám to tu změklo, ale tohle je náběh na další FLAME... muahaha...
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    KONZUM23: Hele, já jsem se dodnes také nedočkal té Tvé údajně dobré poezie, tak si moc nestěžuj. :P
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    Je to pohodlnější, než to pak hledat v souborech pc.
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    NECECH: Tak.
    NECECH
    NECECH --- ---
    BUBLINKY: pismak -> koncepty...
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    NECECH: Možná, také mám takové auditko a jsem spokojená. ;)
    NECECH
    NECECH --- ---
    BUBLINKY: pak jsou to osobni, rozdelane veci, ktere nikomu nechce ukazat, protoze je povazuje za prilis nedokonale, stydi se za ne... coz je skoda... takove basnicke texty ja na internetu ctu nejradej...
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    KONZUM23: Ani já nemám přístup. ;))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam