• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NECECHJedovatá literární kritika
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NECECH: To je (k móři) lepší, ale je to přece braková fantasy. ;)
    NECECH
    NECECH --- ---
    TOMASZ: Pratchett?
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    KONZUM23: A co jiného bys chtěl dělat na tak dekadentní dovolené, jako u móře? ;)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    KONZUM23: Zrovna Šifra je dost brak. Výborně se u toho odpočívá... ;)
    NECECH
    NECECH --- ---
    TOMASZ: tak to mám rád :D ... ještě, kdybys ty dva příspěvky nějak dokázal skloubit do jednoho, to by bylo úplně optimální... takhle to působí jako vážná literární debata... no fuj! :P
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    KONZUM23: :D

    Jenže to je právě problém v tom, na jaký brak máš náladu. Neboli brak je brak, ale některý má stále schopnost někoho pobavit, ale jiného už ne. Takže já, když na to přijde sahám po Conanovi, Ty -- jako správná žena ;P -- po Harlekýnech. ;)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NECECH: ...protože se to téma otevřelo zrovna tady v tom klubu, ty kryple vylízanej. :P
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    KONZUM23: Já nemyslím, že záliba ve fantasy tématech implikuje nutně zastydlost. Možná výhradní záliba by trochu taková byla, to ano. Podle svých intelektových schopností si tím obvykle většina lidí projde a pak se někteří posunou k hlubší a "větší" literatuře. Ale třeba já se i po letech rád znovu začtu do Howarda, což je hroznej brak a zachránilo ho jedině to, že byl víceméně první. ;)

    Jinak s těmi nekonečnými ságami zcela souhlasím, to je hrozný nešvar autorů i vydavatelů.

    S Tolkienem to bude složitější. Já bych řekl, že literárně drží kvalitu, a i když je PP roztahaný, tak jeho hodnota paradoxně není v rovině literární, ale v důsledné , precizní a konzistentní propracovanosti toho světa na pozadí, právě v jeho šíři a smysluplnosti, z čehož ani jedno (natož obojí) se obvykle nevyskytuje u jiných ságomanů. Mně osobně se nejvíc líbil Silmarilion, který on vůbec nezpracoval, jsou to jen poznámky a fragmenty, a tam právě je vidět ta úžasná vize, kterou vytvořil.
    NECECH
    NECECH --- ---
    TOMASZ: zase jsi se spletl v klubu, nevidim zadne negativni emoce a zarazi me to, zejmena od tebe, ale vlastne jsi uz mel v minulosti sve chvilky, kdy se s tebou jakz-takz dalo diskutovat na urovni... takze snahu k dialogu vitam, akorat bych zrovna tady ocekaval od tebe neco stavnatejsiho... musis se vic snazit... :)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    KONZUM23: Co Tolkien?

    Jinak ve fantasy literatuře je braku samozřejmě jako smetí a víc, než leckde jinde, dokonce i víc, než v detektivkách, ale i tam se najdou autoři "velké literatury". A nevím, jestli je obecně moudré nazvat "nádorem na literární kultuře" nějaký žánr jen proto, že je v něm tolik svinstva. To by pak byla poezie komplet takovým nádorem.

    Dokonce by se dalo říct, že ten fantasy nádor, i přes to, jaký je to brak, si našel nečekané množství nadšených čtenářů, kteří ani zdaleka nekončí těmi Tvými 17 lety, kteří se v tom vyžívají, aniž by to bylo vyžití jakkoliv kulturní. ;) Což se třeba o poezii říct ani nedá.
    NECECH
    NECECH --- ---
    KONZUM23: Finova jediná publikace v žánru F/SF: Ježíšku, já chci plamenomet je literární soutěž, kterou vyhlašuje od roku 1997 chotěbořský Sf klub Avalon. Jejím krédem je: „Krev, pot, slzy, sperma a hnis – čím odporněji, tím lépe a radostněji“. Tedy: žádná sláva, ale stejně v tomto žánru má o jednu publikaci víc než mám já, což mě mrzí, protože tenhle žánr mám rád. Nesouhlasím s názorem, že to je zásadně brak, z většiny jo, a s pravděpodobností 99,9% to platí pro Finovo dílo, ale v tomto žánru se pohybují i autoři jako Asimov, Dick, Bradbury, Huxley, Lem, bratři Strugacky, atd. To je z mého pohledu poměrně velká literatura.
    NECECH
    NECECH --- ---
    Jestli tohle napsal sam, pak jsem ho mozna podcenil: [ RICARDERON @ Nejhorsi poezie ve vesmiru ]
    NECECH
    NECECH --- ---
    Identifikovali jsme Tomáše na letošní gay pride parade. Asi měl v zadku zastrčené následné řádky: [ TOMASZ @ AUTORSKÁ POEZIE * ]

    NECECH
    NECECH --- ---
    TOMASZ: marná snaha, jsi příliš daleko od pravdy... zato ta tvoje latentní homosexualita je úplně zjevná podle toho, jak moc tě to uráží a jak zoufale proti tomu bojuješ... navíc odpovědět způsobem "ty přece taky" není zrovna dvakrát originální... zkrátka: zkus vymyslet něco lepšího...
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    KONZUM23: Víš, co mi dalo práce a co jsem musel vytrpět, než jsem našel přijatelnej obrázek, kterej jsem sem mohl postnout, ty vole? ;)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    Autorské čtení u Nečecha doma... netrvalo dlouho. Kluci přečetli jenom pár básniček. Ostatně oni málokdy skončí jen u poezie.

    NECECH
    NECECH --- ---
    KONZUM23: Tak tady začneme rozebírat jeho homosexualitu, to je osvědčená metoda, jak ho vytočit...
    NECECH
    NECECH --- ---
    KONZUM23: hm... tak to má být... nějak nám to tu změklo, ale tohle je náběh na další FLAME... muahaha...
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    KONZUM23: Hele, já jsem se dodnes také nedočkal té Tvé údajně dobré poezie, tak si moc nestěžuj. :P
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    Je to pohodlnější, než to pak hledat v souborech pc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam