• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NECECHJedovatá literární kritika
    Tento klub má sloužit především jako místo pro výlevy negativních emocí spojených se soudobou internetovou poezii. Tímto způsobem má zamezit tvorbě flejmu v klubech jako Autorská poezie nebo Poesie bez pranic a tkanic.

Takže, když vás nějaká báseň nebo nějaký autor vysloveně sere: Tohle je správné místo, abyste o tom psali. Můžete psát krutě, drsně, nefér - jakkoliv chcete. Zde prosím vylévejte všechny vaše negativní emoce, abyste v jiných literárních klubech mohli kritizovat zásadně konstruktivně.

Konstruktivní kritika se vyznačuje tím, že není odmítavá, ale zdůrazňuje pozitivní kvality daného díla a vše ostatní nechává stranou. Kritik si v jejím rámci nesmí dovolit vůči autorovi mít negativní emoce, nebo jen velmi sublimovaně. Když kritik velmi opatrně vytýká nějaký nedostatek, hlavně nevytýká všechny nedostatky, a vždy jen za předpokladu, že navrhne nějaké konkrétní zlepšení.

Díky!
    Váš B.M.I. Nečech
    rozbalit záhlaví
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    NECECH: Protože zrovna ty soudnost naprosto postrádáš? Už je to jasně napsáno? Lépe to asi nezvládnu...
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    NECECH: Eh...to nemá smysl.
    NECECH
    NECECH --- ---
    BUBLINKY: proč?
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    NECECH: A opět, použít slovo „soudnost“ je v tvém podání poněkud nešťastné.
    NECECH
    NECECH --- ---
    BUBLINKY: a proto nechceš připustit, že má vážné nedostatky
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    NECECH: Ano, mám vysoké mínění o klubu, který léta funguje a kde vznikla přátelství.
    NECECH
    NECECH --- ---
    BUBLINKY: máš neodůvodněně vysoké mínění o klubu AP, což zřejmě souvisí s tím, že jsi jeho "řádný člen"... nezkoumal jsem tvé info, ale dávat tam Finův text opravdu naznačuje určitý nedostatek soudnosti...
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    NECECH: Poslyš, jediná já, ze všech lidí z AP, kteří se tam projevují, mám v infu Finův text. Nečechu, prosím, nic mi nedoporučuj. Muck. Ostřejší? Jak se to vezme.
    NECECH
    NECECH --- ---
    BUBLINKY: proč to vztahuješ na sebe? psal tam, o koho jde konkrétně? pokud nedokážeš rozlišit konstruktivní kritiku od destruktivní kritiky, pak tě mám za blba já. ale to je můj názor a Konzum v tomhle může mít úplně jiný postoj. hlavně bych ti doporučil, abys komunikovala následným způsobem: "milý konzume, z toho co píšeš, mám pocit, že si mě nevážíš, a nelíbí se mi to. můžeš mi to vysvětlit?" nesnaž se ho provokovat, když neuneseš tvrdou reakci. pokud píšeš do tohoto konkrétního klubu, tak si vždycky koleduješ o konflikt. tady je to v zásadě mnohem ostřejší než ve vaší AP. nediv se, když tady lidi napadám velmi hrubým způsobem. to je přesně účel tohoto klubu. a tento příspěvek je vážně výjimka.

MAEROR: cílová skupina pravděpodobně nejsi ty, ale stejně ti dávám za pravdu, že člověk by se měl v první řadě sám řídit vlastními radami. je hezké, že jsi se zapojil do místní diskuse, protože tomouš přestává mého kolegu bavit. mě naopak tomouš baví čím dál tím víc. už jsem našel některá jeho citlivá místa. a narozdíl od takového Ricarderona klade odpor, brani se, vede protiútoky, to mám rád. jinak by to bylo moc snadný, prostě nuda.
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    KONZUM23:
    "Kdyby jste radši byli básníci ticha, básníci mlčení, básníci beze slov."
    Tak pravil. A zajisté to vztáhne i na sebe.
    (Aneb kdybyste se, pane, nejprve zamyslel, jakou cílovou skupinu oslovujete...)
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    KONZUM23: Ty mě tituluješ blbem? Ale knihu mi někdy vrátíš, že ano? ;DD
    NECECH
    NECECH --- ---
    KONZUM23: Hele, ten nyx a ten pismak jsou nove formy basnictvi, ktere v literarni teorii jeste nenasly zvlast velkou hloubku reflexe, nebo o ni nevim. Ale literarni vedci, ktere znam, zkoumaji radsi nejakou ceskou modernu, dejme tomu i postmodernu, ale maximalne tak do 80. let. Hlavne, aby se autori nemohli branit.

A fakt na tom internetu ta poezie funguje jinak, nez byvalo zvykem do plosneho rozsireni netu. Moje teze je, ze autor a ctenar jeste vice splyvaji, takova hyper-postmoderna. Vzajemne komentovani se vytvari metatext monstroznich rozmeru, takze teorii intertextuality lze najednou velmi nazorne aplikovat. Akorat by se nikdo z akademie ved nesnizil k tomu, aby se zabyval textu nejakeho Fina nebo Tomouše. Od toho jsme tu my.
    NECECH
    NECECH --- ---
    TOMASZ: A tady to máme, Tomouši. ;) Cílem AP tedy - podle tvých vlastních slov - je dát lidem přes čumák. Pomoct lidem kritikou, kdepak! Dát přes čumák je přece mnohem zábavnější!

Neříkám, že celá AP je prolezlá zmrdy jako ty. Ale jejich přítomnost kazí celou atmosféru. AP smrdí. Byli byste schopní konstruktivní kritiky. Ale nechcete.

Tak si zvykněte, že od nyní dostanete přes čumák i vy, kdo si o sobě myslíte, že jste bůhvíjaká básnická elita, protože jste extra sečtělí, strašně prožíváte poezii, milujete jazyk český včetně gramatiky (kterou nikdo z vás pořádně nečetl, jenom umíte papouškovat její pravidla a nejste schopni hlubší reflexe o ní).

A pokud bys nebyl takový srab, tak bys ode mě dostal už dávnou šinaiem přes hubu. V reálu, hochu. Prý měříš přes dva metry, ale to je mi úplně jedno. Dal bych ti s chutí pořádnou ránu do ksychtu.

Ačkoli nepostrádáš určitou zlomyslnou inteligenci, která by se mi líbila, pokud bys s ní uměl zacházet odpovědně, jseš hroznej zmrd, protože svou jedovatou kritiku pereš nejen do svých přátel (což je OK), ale i do slabších. To já nedělám. Proto tě mám za zmrda, Tomouši.

O tobě vím, že jsi psychicky poměrně odolný: sám říkáš, že jsi za posledních 7 let nic nezměnil na svém názoru, což je na druhou stranu fakt ubohé. Sneseš to, takže si krásně na tobě můžu vybít své literární agrese. Zasloužíš si to.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NECECH: A tady to máme, Neplechu. ;) Já hájil barvy AP už dlouho dlouho předtím, než jsi ty začul možnost si zase přihřát polívčicku, tentokrát v Pranicích. Jenom sis toho nevšim, protože jsi byl zalezlej a lízal si kulky v ústraní, potom, cos dostal před pár lety pořádně přes čumák. Zase se našlo pár blbů, kteří ti to žerou, tak parazitíš a máš pocit, že v tu chvíli všechno začlo. Takže to bychom měli. Nezměnil se můj názor, ani způsoby, jen tvůj náhled, který jsi zobecnil.

Jo, a cituju tě podruhý. A to proto, že si v tomhle podruhý lžeš do kapsy a mně se to náramně líbí. :D
    NECECH
    NECECH --- ---
    KONZUM23: Sorry, ted jsem to smazal. Ano, prezdivka TOMOUŠ je výstižná. Budu ji používat zásadně, ale jinak se budu snažit k němu být vstřícný mimo tento klub. Nelíbí se mi, že mě dokáže vyprovokovat. Takovou poctu si nezaslouží.
    NECECH
    NECECH --- ---
    KONZUM23: Ok. Pusobi to jako arogance, ale ve skutecnosti to muze byt nepochopeni. Podobny pocit mam i z Tomouše.
    NECECH
    NECECH --- ---
    NECECH
    NECECH --- ---
    BUBLINKY: speciálně pro tebe jsem na nástěnce ještě vyzdvihnul pasáž o konstruktivní kritice, která pochopitelně patří všude, ale ne sem... není to lehké, to přiznávám, ale zkus to někdy...
    NECECH
    NECECH --- ---
    TOMASZ: prestal jsi z meho pohledu byt dobrym kritikem, kdyz jsi zacal hajit brainwash program klubu Autorska Poezie... od te doby se chovas jako curak a pises samy hovadiny... coz samozrejme muze byt muj subjektivni pohled, ale ja to tak vnimam, co mam delat... dobre, ze mi pripominas, ze neni vse cernobile, ze i curak jako ty ma sve svetle momenty... ano, byl jsi a nadale jsi dobry kritik, ale jen co se tyce haiku, tam i vzniknul muj vyrok, ktery uz snad po desate citujes... kritiku o haiku jsi uz dlouho nenapsal, takze jsem na to fakt zapomnel... sorry, krivdil jsem ti... z nejakeho duvodu dokazes cas od casu napsat dobrou kritiku, prestoze jsi neuveritelnej idiot...

a pokud by ses ridil vlastnimi zasady jako zejmena молчание золото, tak uz davno mlcis, vole... ale ty meris dvojim metrem... mozna to souvisi s tvoji schizofrenii... pokud by ses chtel z toho vylecit, muj bracha je terapeut v Bohnicich se specializaci na pripady jako tebe...
    NECECH
    NECECH --- ---
    BUBLINKY: protoze ji narozdil od vas ovladam... :) ... viz ve vasem klubu napr. NIRA a RYCHART... a samozrejme se o ni snazim zasadne v PbPaT... pokud nevis, co konstruktivni kritika je, muzes si precist zahlavi primo tohoto klubu... umis cist, ze jo?

[ NECECH @ AUTORSKÁ POEZIE * ]
    [ NECECH @ AUTORSKÁ POEZIE * ]
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    KONZUM23: Blá blá blá. V TŽB nikdo nikomu necpe, že si jako všichni jenom děláme srandu a nemyslíme to vážně. Ty máš ale výdrž, chlapečku...
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    KONZUM23: Vono jako někdo, kdo si založí diskusi s názvem "PoeSie bez pranic a tkanic", trochu vzbuzuje dojem, že se bere strašlivě vážně...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam