• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    MICANA
    MICANA --- ---
    Tak jsme kompostér vysadili na dřevěný rošt na cihlách, aby větral odspoda, a dovnitř vypustili bratru sto hnojních žížal z rybářských potřeb. Octomilčí populace se (rozhodně pro tuto chvíli) někam odstěhovala, žížaly se zahrabaly, žijí a pracují (zatím), kompost voní (zatím). Stay tuned.
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    TOY_BOX: mám tedka něco rozjednané, ale nevim, jak to dopadne.. takže pak se můžeme určitě domluvit
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    OMIKK: a potřeba jich jsou stovky, ale namnoží se ti... někde jsem četla, že tý český žížale moc neprospíbá malej prostor kompostéru
    TOY_BOX
    TOY_BOX --- ---
    MICANA: ja chci hlavne kalifornsky a ne cesky,ponevac jsou zravejsi :)
    MICANA
    MICANA --- ---
    OMIKK: Ale měly by to být ty hnojní, a ty já třeba nepoznám...

VODOMERKA: Dík za nabídku, do Litoměřic daleko :) Asi si je taky necháme poslat počtou.

TABBY: Na zahradě by mi to bylo fuk; ale takhle v činžáku bych se ráda pokusila jejich počty trochu redukovat. Jasně že to úplně bez much nepůjde, ale kdyby se nám to vymklo z rukou, tak by nás sousedi asi lynčovali. (těch octomilek je mimoto myslím fakt nějak moc.) Nějak si představuju, že když jim většinu jídla požerou žížaly, tak se jich v kompostéru tolik neuživí.
    OMIKK
    OMIKK --- ---
    vzdyt zizaly se daj nasbirat po desti nebo nakopat)) snad jich nejsou potreba stovky ne?)
    TABBY
    TABBY --- ---
    MICANA: Ty mouchy jsou nejak principialne spatne? Nejak si nedokazu prestavit, jak jim zamezit v tom, aby do komposteru ventilacnimi otvory lezly...
    TOY_BOX
    TOY_BOX --- ---
    PIZMA: pojd si je objednat napul a nasadu si rozdelit :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MICANA: ja si objednal normalne nasadu z netu, i s komposterem. prisla pulka tasky kompostu plnyho zizal - za 150,- . a ted, po par mesicich, uz jich tam mam snad i ty tisice :).
    IMHO je teda asi ekonomicky nejschudnejsi oskuhrat nejakyho zavedenejsiho kompostera v Praze, pripadne si prijed do Litomeric :)
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    TOY_BOX: dik za tip! :)
    TOY_BOX
    TOY_BOX --- ---
    FREETEKK: ja mam dobry zkusenosti se sbernejma dvorama - zkus se zeptat tam, jestli nemaj nejaky plastovy barely na komposter nebo jestli by ti nedali vedet, az se jim tam nakej objevi.
    MICANA
    MICANA --- ---
    VODOMERKA: Aha, to je skoro jak cigára! Tak já doufám, že jich nejsou potřeba tisíce. My stejně počítali nejdřív s pár kusovkama a uvidíme, jak se jim u nás bude líbit.

OMIKK: obyčejný z Baumaxu, nejmenší, co měli - na 300 litrů, půdorys nějakých 80 x 60 cm.

FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    nekdo tip na barel v praze? moc se mi to nechce kupovat..
    OMIKK
    OMIKK --- ---
    MICANA: a to mate normalni komposter ?(jako ten z obi treba)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MICANA: v rybarskejch potrebach byvaj ty zizaly dost drahy (koukal jsem, ze cca 1-2 Kc/ks !)
    MICANA
    MICANA --- ---
    OMIKK: My máme kompostér (obyčejný) na balkoně, asi dva měsíce, zatím vychytáváme mouchy (doslova). Už jsem to říkala vedle: musíme ještě dořešit, co dát pod něj, zatím stojí rovnou na dlažbě a není to dobré, dole je to hodně vlhký. Asi budeme řešit nějakým dřevěným roštem.

A momentálně se nám trochu pomnožily různé létající potvory, hlavně octomilky; na kompostuj.cz jsem našla radu zasypat vrstvou pilin, tak to zkusíme. A asi tam nasadíme žížaly, aby se urychlilo tlení a mušky neměly tolik co jíst. Zítra se jdu zeptat do rybářských potřeb, zdá se, že žížaly hnojní by měly být celkem běžný sortiment.
    BIGG23
    BIGG23 --- ---
    Ahoj PIZMA! Zkus sdružení HB Botič, který sídlí v Toulcově dvoře, teda pokud si z Prahy.
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    ahoj, tak jak už jsem psala vedle, shánim k. žížaly. nechce se mi je objednávat z internetu, respektive nechám si to jako poslední možnost.
    nevíte někdo o nějakym prodejnim místě v praze za rozumnou cenu?
    nebo nebyl by tu náhodou někdo, s přebytkem žížal ?
    OMIKK
    OMIKK --- ---
    mno lidi jsou u nas bohuzel dostatecne debilni)
    jinak dobra inspirace...
    TOY_BOX
    TOY_BOX --- ---
    OMIKK: no jako prijde mi to celkem ukradnuti-vzdorny, to by musel bejt fakt magor, kdyby si to ukrad a dal domu :) nicmene spolubydlicim pry nebude vadit komposter ve spolecnem skladovacim prostoru/kumbale.

rada bych koncem mesice udelala anketu mezi ostatnimi byty ve vchodu, zda by se pripojili ke spolecnemu kompostovani, tak dam potom vedet, jak to dopadlo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam