• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    KORINKOWICZ
    KORINKOWICZ --- ---
    VODOMERKA: No vidis, tenhle jsem prehlidl, nevypada vubec spatne (uz jenom proto, ze je kulatej :) ... Je to v realu asi vetsi nez jsem myslel, tak tipuju, ze ty dve patra pro zacatek budou bohate stacit... nicmene jsem nikde nenasel, ze by se prodavaly dalsi patra nejak samostatne (aspon teda v CR). Jinak je to momentalne muj favorit. Dik .)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KORINKOWICZ: ten levnejsi je naprd. je to vsechno v jednom patre, takze nikdy poradne neoddelis hotovej kompost od zbytku + nevidim vytok na wormtea (ono je ty tekutiny opravdu hodne!)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KORINKOWICZ: mam Can-o-worm (ale jenom se dvema platama, treti chci pristi rok dokoupit). nekde niz je i fotka "v akci"

    KORINKOWICZ
    KORINKOWICZ --- ---
    VODOMERKA: a ty mas prosim jakej komposter? kupovanej nebo vyrobenej?

    vzhledem k tomu, ze to bude do bytu, tak budu volit spis kupovanej. laka me bud tenhle
    Vermikompostér Worm Factory 3 patrový - černý : EkoNakup.cz, Ekodomov
    http://www.ekonakup.cz/kompostery/vermikompostery/vermikomposter-vermihut-3-patrovy-cerny

    nebo tenhle kvuli nizsi cene.
    Vermikompostér Worm Farm : EkoNakup.cz, Ekodomov
    http://www.ekonakup.cz/kompostery/vermikompostery/vermikomposter-worm-farm

    prvni mi ale prijde lepsi uz jenom kvuli tomu, ze je do budoucna mozny ho snadno rozsirit, nebo taky kvuli snadnejsimu oddelovani hotovyho od nehotovyho.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KORINKOWICZ: s preplnenim komposteru mam trochu problem ted v zime, kdy do nej nechci moc hrabat. dolni patro je uz prokompostovany a ve vrchnim ted kvuli zime (jsou venku) nestihaj. dostavaj teda jenom to "lepsi", zbytek jde do kose...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KORINKOWICZ: prekrmovani hrozi spis ze zacatku. pak uz je zizal tolik, ze se ti to jen tak nestane (viz co se pise nize, ze zizala sni polovinu toho, co sama vazi).
    kompost je pouzitelnej ve chvili, kdy v nem nejsou viditelny zbytky zbytku (krome suchych slupek). v lete po ctvrt roce IMHO. btw v celym prubehu vznika tzv. worm tea, stejne hodnotny hnojivo jako samotny kompost
    KORINKOWICZ
    KORINKOWICZ --- ---
    VODOMERKA: To zni dobre :) A kdyz pises o tom prekrmovani, tak me napada dalsi vec - vubec si nedokazu predstavit kolik se tim kompostovanim da efektivne zpracovat materialu za urcitou dobu. Vim ze je tezky to odhadnout bez konkretnich dat, ale kdyz vidim ty vermikompostery na tech obrazcich, prijde mi, ze tak za mesic se to da spolehlive naplnit...

    Po jaky dobe vlastne vznika nejakej pouzitelnej kompost?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KORINKOWICZ: vermikomposter doma nebo na chodbe je naprosto v pohode. pokud ty zizaly neprekrmujes a stihaj zrat, tak to spis az voni - jako prales :).
    vyhodou pak je, ze muzes (diky teplote) pouzit ty nejzravejsi zizaly, africky...

    Eudrilus eugeniae (Kinberg) - Africká dešťovka
    Velká žížala a prakticky největší vhodná žížala ke kompostování. Velmi vhodná je k rybaření, kompostování i krmení zvířat. Množí se velmi rychle. Problém je, že potřebuje k reprodukci vyšší teploty a pokud nevíte přesně co děláte, tak utíká. Tento druh je velmi aktivní a při podráždění skáče a mrská se. Denně pozře potravu rovnající se polovině své váhy. Dorůstá do 20 cm a váhy 4,5 g.
    KORINKOWICZ
    KORINKOWICZ --- ---
    Ahoj. Mate nekdo zkusenosti s kompostovanim primo v byte bez moznosti umistit kompost ven? Vytvarime doma docela hodne bioodpadu, tak bych docela chtel zkusit nejakej domaci kompostovac :) Na webu jsem nasel tyhle, ale zajimaly by me hlavne zkusenosti prip. tip na nejakou DIY variantu.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    musim rict, ze odhadem 50% zizal z horniho patra prezilo tyhlety mrazy (v noci u nas -11°C) jenom pod svetrem a lepenkou, v zavetri.
    zbytek uz tak mrznout nenecham, jenom poukazuju na fakt, ze jsou odolnejsi nez se zda :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ja teda zatim zazimoval jenom starym svetrem. ale u nas bylo zatim pod nulou jenom chvili, a par stupnu. jeste je necham chvili otuzovat :)
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    ja jsem taky zazimoval pomoci - izolacnich desek http://www.izolace-info.cz/downloads/shop/detail/Austrotherm%20XPS%20TOP%20P.jpg tak snad to prezijou..
    MICANA
    MICANA --- ---
    Tak máme už pár dní zazimováno - muž oblepil kompostér polystyrénem (PUR pěnou) a vršek ještě zakrýváme alumatkou; akorát se mezi mouchama široko daleko rozneslo, že je to u nás super, a dělají si tam tropickou koktejlovou párty. Už se těším, až bude těch mínus dvacet, odklopím jim víko, mrchám. Žížaly prominou.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MICANA: ja starej svetr. v noci byva zatim jenom kolem 0, tak se ohrejou o kompost :)
    MICANA
    MICANA --- ---
    My jsme zatím přehodili peřinu :)
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Tak jsem se dnes pokoušela zateplit s tímto http://www.proffice.cz/197-lepidlo-pattex-super-fix-50g.html a nedoporučuju... Vůbec to nedrží, takže jsem to nakonec celý oGAFovAla a zkusím to s tou PUR pěnou časem... :)
    Mám stejný systém jako MICANA, která sem už házela fotky a musim říct, že úplně dole je zemina perfektní :)
    MICANA
    MICANA --- ---
    TABBY: Právě že by myslím měly přežít, zrovna včera muž jednu ulovil a dle tloušťky to vypadá, že se nám přes léto v kompostu pěkně vypásly, tak by jich byla škoda... To zateplení vůbec zatím nevím, ale polystyren a PUR pěna zní dobře. Zatím budu ještě pár dní sázet na to, že přízemní mrazíky jsou v přízemí a ne při zemi v pátém patře :)
    TOY_BOX
    TOY_BOX --- ---
    ja nevim, ale mam ted novou nasadu kalifornskych zizal, tak dam vedet, jestli prezijou zimu. (a doufam ze teda jo:)
    TABBY
    TABBY --- ---
    Laicka otazka k tem zizalam: kazde jaro se nasazuji znovu, nebo nejak se zimou zatuhnou a na jare se zase rozhybaji?
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    SCHIFFI:
    VODOMERKA: jo, to zni jako dobrej tip :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam