• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    WILLHELM
    WILLHELM --- ---
    DA_NIELA: V Praze na dvorku máme kompostéry z palet. Potkany už jsem tam potkal, dokonce si v nem párkrát udělali hnízdo a přivedli na svět mladé. Objevil jsem je při přehazování kompostéru. Nabídnul jsem je na FB a přišla si pro ně holčina, která chová dvoumetrového hroznýše. :) Výhodou je, že lze snadno poznat zda potkani vlezli dovnitř. Prozradí je hromádky kompostu, který při hrabání vyhazují za sebe. Další možností by možná bylo kompostér ze všech stran uzavřít králičím pletivem. Vyzkoušené to nemám. Pokud tam potkany nechceš, doporučuju kompost pravidelně přehazovat a nenechat potkany přemnožit. Nebo, kdyby ti/sousedům nevadili, nemusela bys je řešit. Někdo chová potkany doma, tady je možnost chovat je (bez práce) venku. Například děti možnost pozorovat potkany ocení.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VEVER: no, když jsem v pubertě pěstovala laboratorní potkany, tak mi dva zakousli. Ale samozřejmě na tom co píšeš něco bude, protože to byli ochočení moulové. Jen teda pokud s potkany nijak nepřicházím do styku, tak mě nic nevede k tomu, abych řešila jestli tam jsou a nebo ne.
    VEVER
    VEVER --- ---
    ZUZKAOU: No podle mě si většina koček na potkana netroufne, takže to, že je daná kočka nenosí ještě zdaleka neznamená že tam nejsou.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    TABBY: v garsonce uz jednu kocku mam. dalsi az do domecku za par let. beru z 9 zivotu, uz jsem rozhodnut.

zatim ale v garsonce nemam komposter. asi se tu uz probiralo, jak to je se zizalama pres zimu na balkone, ze? dobra, ja si tedy prectu celou diskuzi:)
    TABBY
    TABBY --- ---
    R6ANDREW: Spravne! Par bych jich pro tebe mela :-)

(Jinak, abych poznamenala neco k tematu, venkovni kompost mam a potkany ne. Kocky nosi mysi, hrabose a krtky.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DA_NIELA: v životě jsem tam žádného neviděla (domky na okraji prahy). Pravda, koček je dostatek, nosej myši, hraboše a tak. Občas najdem zbytky nějakého ptáka, ale potkana ne.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    DA_NIELA: pak nainstaluj vice kocek..
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    R6ANDREW: Potkani nejsou všude, jsou víceméně vázáni na lidská obydlí.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    DA_NIELA: myslim, ze ta kocka by mohla stacit, ne?
    mysi jsou vsude, treba je prinesla z louky..
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Zdravím outdoorové kompostéry a ptám se jich: jaké máte vztahy s potkany?
    Matka mne neustále stršila jejich nastěhováním a téměř mne nutila, ať si na kompost pořídím plastový kontejner s víkem a odsypem. Nepořídila jsem, plast kupuju jen v nutných případech, kompost máme v proutěné ohrádce, už třetím rokem. Z živočichů jsem v něm zahlédla leda kosy a drozdy. A žížaly, teda.
    Nicméně kočka za prázdniny přinesla na rohožku dva potkany. Netvrdím že jsou od nás, máme tu spoustu sousedů s bordelem na dvorku, ale věřím, že si na zbytcích zeleniny rádi púřilepší
    Jak často se s nimi setkáváte? Máte nějaký tip, jak jim kompost znechutit?
    Nebo se s nimi mám smířit? Se srnci jsem to zvládla, ale s potkany?
    SMARTCHIN
    SMARTCHIN --- ---
    EDAK: Tohle je v Podbabě http://www.ekonakup.cz/
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    EDAK: záleží, jaký žížaly chceš... Kupovala jsem hnojní tady http://tomi-fishing.cz/ za asi 30Kč... Hnojní mají skoro v každých rybářských potřebách :)
    EDAK
    EDAK --- ---
    Zdravim,nemel by nekdo k dispozici zizalky pro zalozeni chovu? POkud mozno v Praze nebo blizkem okoli? Nejak mi prijde nesmyslny si je nechat posilat pres pul republiky a nemuzu zjistit kde v je v Praze sehnat.Odmena mozna po domluve :)
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    TURF: mám na dvorku kompost, kt. jsem na zimu oblepila zeteplovacím polystyrenem (zespodu taky nemám nic, jen díry), odloupl se někdy v lednu a žížaly to daly ;)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    FREETEKK: taky mam zkusenost s komposterem na balkone bez zatepleni a v pohode. v nejvetsich mrazech jsem ho obalil bublinkovou folii (ale stejne jenom v jedny vrstve, tzn spis symbolicky) a navrch dal starej svetr. zizaly kompostujou vesele dal. zadnej extra velkej uhyn jsem nezaznamenal :)
    LACHAUER
    LACHAUER --- ---
    TURF: My máme na balkoně kompost dokonce bez toho spodního permanentního zateplení. Naopak, stojí na dřevěné desce s otvory, kterou může vytékat přebytečná voda (takže tam zespodu může "foukat"). Přes zimu jsem ho akorát zateplil ze stran a shora takovým tím polystyrenem s odraznou fólií, co se dává třeba za radiátory. Žížaly nejenže přežily, ale zdá se, že se přes zimu celkem pěkně rozmnožily a zmohutněly.
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    TURF: kdyztak tady je FREETEKK: a vespodu je videt i to permanentni zatepleni
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    TURF: jde to, ale asi to bude zaviset od typu komposteru, lokalite, atd. napr muj DIY komposter na zahradce je kombinace drevo/plech se zateplenym dnem a na zimu ho zateplim i z ostatnich stran (klasicky zateplovaci polystyren co se dava na panelaky). Na balkone to mozna nebude vyzadovat takovehle operace, ale to nemam ozkouseno. No a samozrejme zalezi na zime, tenhle rok bylo jenom par dnu krutych mrazu, jinak docela soft, takze to daly.. ale otazka kdyby prasklo - 20 na tyden v kuse, tak to ti nevim..
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    FREETEKK: Taky jim tam čas od času šoupnu zem - se suchou kytkou z květináče nebo na naředění, aby to nebylo tak vlhký a v pohodě.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    FREETEKK: Ja tu prvni varku obdarila hlinou a zbylo jich malo. Mozna to bylo i necim jinym, ale pricitam to tomu.
    Jinak taky davam komposter do vody, aby se do nej nedostali mravenci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam