• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    EDAK: záleží, jaký žížaly chceš... Kupovala jsem hnojní tady http://tomi-fishing.cz/ za asi 30Kč... Hnojní mají skoro v každých rybářských potřebách :)
    EDAK
    EDAK --- ---
    Zdravim,nemel by nekdo k dispozici zizalky pro zalozeni chovu? POkud mozno v Praze nebo blizkem okoli? Nejak mi prijde nesmyslny si je nechat posilat pres pul republiky a nemuzu zjistit kde v je v Praze sehnat.Odmena mozna po domluve :)
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    TURF: mám na dvorku kompost, kt. jsem na zimu oblepila zeteplovacím polystyrenem (zespodu taky nemám nic, jen díry), odloupl se někdy v lednu a žížaly to daly ;)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    FREETEKK: taky mam zkusenost s komposterem na balkone bez zatepleni a v pohode. v nejvetsich mrazech jsem ho obalil bublinkovou folii (ale stejne jenom v jedny vrstve, tzn spis symbolicky) a navrch dal starej svetr. zizaly kompostujou vesele dal. zadnej extra velkej uhyn jsem nezaznamenal :)
    LACHAUER
    LACHAUER --- ---
    TURF: My máme na balkoně kompost dokonce bez toho spodního permanentního zateplení. Naopak, stojí na dřevěné desce s otvory, kterou může vytékat přebytečná voda (takže tam zespodu může "foukat"). Přes zimu jsem ho akorát zateplil ze stran a shora takovým tím polystyrenem s odraznou fólií, co se dává třeba za radiátory. Žížaly nejenže přežily, ale zdá se, že se přes zimu celkem pěkně rozmnožily a zmohutněly.
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    TURF: kdyztak tady je FREETEKK: a vespodu je videt i to permanentni zatepleni
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    TURF: jde to, ale asi to bude zaviset od typu komposteru, lokalite, atd. napr muj DIY komposter na zahradce je kombinace drevo/plech se zateplenym dnem a na zimu ho zateplim i z ostatnich stran (klasicky zateplovaci polystyren co se dava na panelaky). Na balkone to mozna nebude vyzadovat takovehle operace, ale to nemam ozkouseno. No a samozrejme zalezi na zime, tenhle rok bylo jenom par dnu krutych mrazu, jinak docela soft, takze to daly.. ale otazka kdyby prasklo - 20 na tyden v kuse, tak to ti nevim..
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    FREETEKK: Taky jim tam čas od času šoupnu zem - se suchou kytkou z květináče nebo na naředění, aby to nebylo tak vlhký a v pohodě.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    FREETEKK: Ja tu prvni varku obdarila hlinou a zbylo jich malo. Mozna to bylo i necim jinym, ale pricitam to tomu.
    Jinak taky davam komposter do vody, aby se do nej nedostali mravenci.
    TURF
    TURF --- ---
    FREETEKK: takze zizalky a zima jdou dohromady?
    nechci je mit v interieru
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    FREETEKK: kratkodobe nevadej, dlouhodobe vyziraj zizalam vajicka. pomaha dukladny pruplach, treba i opakovany. a az se utopej nebo odlezou, postavit komposter do vody (nadobek s vodou), a tu doplnovat ;)
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    ted jsem zjistil, ze se mi v komposteru usidlili mravenci, jsou spis ku prospechu nebo naopak?
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    ATTILAH: minuly rok jsem si porizoval kalifornsky, mel jsem tam normalne i hlinu a v pohode, na podzim tam byla slusna rodinka.. po zime uz jich teda bylo min, ale porad dost
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    TABBY:
    ORISKOVANUTELA:
    Mame ho uz pul roku, tak tady je souhrn mych zkusenosti:
    Lisi se
    - zpocatku je nutna podestylka pro zizaly (idealne kokosovy substrat ze Zverimexu)
    - naopak nesmi se davat hlina (aspon pokud tam mas kalifornsky zizaly, je pro ne toxicka, tem hnojnim nevadi)
    - z materialu se nedoporucuje davat soucasti cibule, cesneku, zazvoru, citrusy (a samo ne maso, mleko)
    - veci se tam nehazi volne, ale zahrabavaji (teda u jednokomoroveho komposteru co mame my, jinak byl problem s octomilkama).
    Jinak hodne vi ve Veronice (pro brnenske), kde nabizi i komposter (z FSC dreva, levnejsi nez ty co se bezne prodavaji, je to ten jednokomorovy) a i odber zizal. Ty muzu v Brne taky nabidnout (plati ted par dni, pak jedu na mesic pryc).
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    TABBY: Taky by mě zajímalo... Na bytě mi spolubydla nadávaj za šlupky od zeleniny v koši, že to smrdí, a doma jsme měli obyč kompost, tak mi to příjde škoda házet do směsnýho odpadu....
    TABBY
    TABBY --- ---
    Jake jsou pozadavky na ten zizali kompost? (Jak se lisi od kompostu bezneho, krome toho zatepleni?)
    Je rozklad v zizalim kompostu o hodne rychlejsi nez v tom beznem?
    Diky za info.
    MICANA
    MICANA --- ---
    MICANA: Tak nic, beru zpět, po důkladném ohledání bylo zjištěno, že ten fujtajbl je jenom za spodními dvířky; zřejmě to tam v zimě promrzlo a nestačilo se to zkompostovat. Všude kolem už to bylo OK. Takže poučení propříště - na zimu pořádně zakrýt dvířka.
    SMARTCHIN
    SMARTCHIN --- ---
    Ahoj, nemáte někdo nafocené, jak jste si zařídili podomácku vytvořený vermikompostér? Se ségrou jsme si pořídily žížalky, a nějakým způsobem provrtaly bedýnky dle písemného návodu, ale žížalky nám pochcípaly, asi se udusily...
    MICANA
    MICANA --- ---
    Nám žížaly zimu přežily v zatepleném venkovním kompostéru krásně (vlastně bychom mohli asi pár exemplářů taky vyrejpnout a věnovat, jsou kdyžtak v Bubenči), nicméně mám trochu problém: koukla jsem okýnkem do nejspodnějších vrstev a místo krásně voňavého hotového kompostu jsem tam objevila mrtvolně páchnoucí rozbředlost, které se trochu štítím. Ta voňavá jaksepatří substance, jakou jsem si představovala, je uprostřed a navrchu, ale tam je zase smíchaná s poměrně čerstvým bioodpadem, takže do té teď nezasadíme.

    Asi to prostě vyřeším tím, že tu močůvku zespodu uznám za hnojivo a smíchám s hlínou, abychom se jí zbavili, ale netušíte někdo, co se mohlo stát? Nevím např., jak fungujou a jsou cítit vermikompostéry: nemohlo se stát, že se nám tam dole udělal žížalí hřbitov a takhle tam smrdí žížalí mrtvolky? Nebo to zavinil nadšený muž, když asi před měsícem vzal lopatu a celý kompost přeházel, takže se do těch už zkompostovaných vrstev dostaly napůl shnilé zbytky odpadu?

    Kompostér sice máme na balkóně, ale zespoda je slušně provětrávaný a má odtok, takže tím by ta hniloba neměla být způsobená.
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    ja jeste k zizalam dodam, ze to cast prezila ve venkovnim "komposteru" ktery jsem oblozil zateplovacim polystyrenem co se dava na baraky. vypada to ze jich neni moc a prezila to jenom cast, ale rozhodne vsechny nejsou KO :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam