• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KAREN: celkem jo, když se mají do čeho zahrabat. a hlavně asi ty jejich vajíčka...
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODOMERKA: hmm tak to jsou, mrsky, docela odolny, zda se.)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KAREN: mam v zavetri na jizni terase hned u zdi domu (takze nejaky zbytkovy mikroteplo, mozna). prikryty starym svetrem, kdyz je zima, tak max obalim kartonem. ve vetsim teple by asi prosperovaly lip, ale davaji to.
    KAREN
    KAREN --- ---
    chci se zeptat, kdo mate vermikomposter venku: jak to delate, aby mohl venku zustat po celej rok, tzn. izolujete to nejak pres zimu? je to realny?
    chtela bych si pro mestsky uzivani poresit vermikomposter (nejspis teda na jare), ale zatim jsem nevykoumala, jak to udelat, aby mohl bejt po celej rok venku - staci to nejak obalit, dat do polystyrenu nebo tak neco?? v byte ani na balkonku na to nemame misto, musela bych ho dat na dvur, prinejhorsim nak do sklepa...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    na letne... a komposter je samozrejme vypleteny pletivem kvuli haveti.
    KAAKA
    KAAKA --- ---
    TLOUDEV: to mě mrzí! já bych se bála ve městě, zvlášť takhle u popelnic, potkanů a reakce na ně.. ale reakce na "smrad" je přehnaná..
    kde to bylo?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TABBY: no, mas-li uzavreny komposter, tak asi ne. ale paletovy model v parnem lete preci jen uplne bez zapachu neni. Nicmene ja to beru tak, ze to je vlastnost kompostu (a vubec tleciho procesu) a nemam dojem, ze by to nekomu mohlo vadit, zvlaste v koutu za barakem, kam nikdo neprijde.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TLOUDEV: Kompost smrdi? Nejde ten smrad spis z popelnic? (Komposter mam, a nemam pocit, ze by smrdel.)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    tyjo docela tvrdej zazitek dnes... musel jsem jit koupit pytle a vykydat komposter za barakem (cinzak v Praze, za barakem je mala zahradka, kde jsou popelnice atd a v rohu komposter, ktery jsem stloukl z palet), protoze si nejaky z najemniku zacal stezovat, ze KOMPOSTER SMRDI! Takze me sjela pani domaci, at s tim urychlene neco udelam, ze najemnici si stezuji a bla bla bla... nevim, jak koho, ale me podobne jednani zkratka sere. Kvuli podobnym navonenym kriplum se veskera mestska produkce bioodpadu nekompostuje, alebrz pali nekde ve spalovne, coz je - zvlaste pri pomeru spotreby a plytvani na venkove a ve mestech - do nebe volajici picovina. Zbytky se maji vracet do prirody, zeano... ale to asi zde v tomto foru vsichni vedi. No co, na pani domaci jsem byl asi dost neprijemnej, poslal vsechny vyvonence zpet na zakladni skolu a komposter vykydal a odvezu si paradni rocni kompost pekne karou na zahradku... Sorry, musel jsem to ze sebe dostat, kdyztak smazte.
    WOSSI
    WOSSI --- ---
    LINKOS: už na to koukám :) dík
    KAPRIK
    KAPRIK --- ---
    VODOMERKA: hmmm porad tam mam trvaly bydliste, to stoji za zvazeni :-D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    WOSSI: Nic moc na tom není, zkus kompostuj.cz, tam najdeš co hledas
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    v Tabore se do podpory kompostovani pustili ve velkym... http://www.e-zakazky.cz/Profil-Zadavatele/980f29ec-5398-44b7-bbb5-f2d6a600699c/Zakazka/P14V00000026 (1120 komposteru)
    WOSSI
    WOSSI --- ---
    ahoj,sry za ot,proč tu nejsou užitečné odkazy pro začátenčíky,kteří by si chtěli třeba udělat diy kompostér a začít kompostovat?;-) Když tak mě smažte;-)
    LAST_O
    LAST_O --- ---
    BAR_CA: Máš nějakej DIY, jo? Já právě mám několik typů, a mám i z takových samla beden vysokých z ikey a tam mi právě nastal podobný problém, když jsem měl moc vysokou vrstvu kompostu, zřejmě nedostatek provzdušnění.. Nemáš foto? To by mě zajímalo;)
    BAR_CA
    BAR_CA --- ---
    LAST_O: Myslím, že ne. Na workshopu, kde jsme si kompostér vyráběli, říkali, že nádobu klidně můžeme naplnit celou. Dala jsem tam ten karton a uvidíme. Už jenom pročištěnim větracích otvorů a prohrábnutim odpau se to dost zlepšilo.
    LAST_O
    LAST_O --- ---
    BAR_CA: To může být také tím.. JEstli třeba taky nemáš moc vysokou vrstrvu už..
    BAR_CA
    BAR_CA --- ---
    LAST_O:
    TAMARIX: Díky, je fakt, že vlhkej je dost. Zkusim na to nandat ten karton. Navíc jsem pak koukala, že mi žížaly některý větrací otvory "zalepily" takovym šlemem, takže asi neměly ani dost vzduchu.
    LAST_O
    LAST_O --- ---
    BAR_CA: Taky to může být typem odpadu, co se tam dá.. Nicméně bych doporučil zkontrolovat vlhkost a pomáhá dotrhat nějaký karton, ten stáhne vlhkost, žížaly ho maj rády a ze zkušenosti se kompost po čase srovná.. Taky mám vyzkoušeno,že je lepší odpad zahrnout buďto už zkopostovaným obsahem, nebo třeba zaprášit třeba starou hlínou z květináčů.. Smrad se tím postupně obvykle zneutralizuje..
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    BAR_CA: Myslím, že jsem to měla na začátku podobně. Sniž dávky odpadu nebo třeba i odeber co půjde a uvidíš. Nemáš to taky moc vlhký?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam