• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    TABBY
    TABBY --- ---
    TABBY: (O vikendu jsem poslouchala rozhovor s lesnikem odnekud z Olomoucka, a ten mluvil o problemech, ktere maji smrky: vedle skudcu a relativniho sucha je to taky nedostatek zivin v pude. Napadlo mne, jestli by to nemohl castecne resit prave "lidsky hnuj". Co s v CR dela s tim materialem, co vyleze z vekych cisticek?)
    TABBY
    TABBY --- ---
    LINKOS: Hele, a jake je potom vyuziti toho kompostu? Jsou to obrovska mesta, materialu nasledne musi byt spousty...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    EDAK: podobnou "technologii" používají města jako New York a Paříž, jistě by jsme našli další. Mluvili o tom v dokumentu "Poklad který nevoní", má to několik dílů a je to ke stažení na ulož.to.
    Jak dlouho to bude trvat ti nepovím, třeba se to dá vygooglit. Takový kompost by měl být neškodný a naopak by měl stimulovat růst rostlin.
    V některých částech Asie je běžné dávat na pole NEZKOMPOSTOVANÉ, čerstvé výkaly. Dělali to tradičně i třeba Japonci. No dnes se to už moc nedoporučuje, ale stále se to ještě dělá.
    V angličtině sem narazil na chlapíka, co měl klasický splachovací záchod, možná separační-splachovací, už si to zas tak nepamatuji. V septiku separoval exkrementy a ty pak nechával kompostovat žížalami. Zbytek vody čistila kořenovka. Bohužel už to nemůžu najít.
    TABBY
    TABBY --- ---
    EDAK: Psali o tom v Domacim casopisu, jestli mas moznost vypujceni...
    EDAK
    EDAK --- ---
    Mate nekdo zkusenosti s vermikompostovanim lidskeho "hnoje"? Asi shoncime u separacne kompostovaci toalety a napadlo me proces urychlit sadbou zizal. Nekde jsem cetl ze na zvireci jsou vylozene vysazeny, ze pak i zapominaj na ostatni. Mam v planu to mit zvlast od normalniho kompost.
    Otazky mam asi tak tri:
    1. Je to vhodne pro zizaly? bude se jim chtit?
    2. Urychli to nejak proces kompostovani?
    3. Je takovy vermikompost bezpecny? pokud se vykaly kompostuji standartne, je potreba tomu dat opravdu dlouhou dobu.
    KAREN
    KAREN --- ---
    PIZMA: nijak, planuju to az na jaro a zatim se tak rozhlizim, co a jak
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    KAREN: jak to pokračuje s vaším kompostováním?
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    KAREN: tak pak asi zateplit a pujde to taky..otázka j, jak velkej rozdíl je dvur a sklep a co přesně znamená ta věta.zní to spíš jako odpad myšleno bordel věcí který překážej, ale to sama víš nějlíp:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    PIZMA: nj, ve sklepe by to bylo nejjednodussi - uvidim, jestli to zvladnu nak vykoumat, nase koje je docela mala a barakova politika vyhruznych zprav v duchu "neskladujte odpad ve spolecnych prostorach" moc nenahrava projektu spolecneho vermikompostovani;)
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    KAREN: žížaly jsou aktivní při teplotě nad 5°C do nějakých 30°C (možná víc), ideální teplota je však 15-26°C. Mě jako nejideálnější varianta přijde sklep- je tam tma, konstantní teplota (pokud teda vašim sklepem nevedou roury co rozváděj teplo po baráku) a je tam zima taková, že když se při rozkladu organické hmoty uvolňuje teplo, dostaneš se podle mě na ideál.
    Pokud úplně ven, tak bych to asi zkusila s polystyrenem a udělala si pár měření teploty pro představu.

Mě by naopak zajímala opačná věc, jak je to s vermikompostérem v bytě, kde je v zimě cca 23°C, jaká je teda teplota vevnitř kompostéru.. Víte to někdo? Ráda bych se k někomu kdo má vermikompostér v bytě podívala..
    My ho máme na pavlači v místnosti kde býval záchod, máme trochu odizolovaný oknu. Přes zimu to je nejteplější místo na patře
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KAREN: celkem jo, když se mají do čeho zahrabat. a hlavně asi ty jejich vajíčka...
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODOMERKA: hmm tak to jsou, mrsky, docela odolny, zda se.)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KAREN: mam v zavetri na jizni terase hned u zdi domu (takze nejaky zbytkovy mikroteplo, mozna). prikryty starym svetrem, kdyz je zima, tak max obalim kartonem. ve vetsim teple by asi prosperovaly lip, ale davaji to.
    KAREN
    KAREN --- ---
    chci se zeptat, kdo mate vermikomposter venku: jak to delate, aby mohl venku zustat po celej rok, tzn. izolujete to nejak pres zimu? je to realny?
    chtela bych si pro mestsky uzivani poresit vermikomposter (nejspis teda na jare), ale zatim jsem nevykoumala, jak to udelat, aby mohl bejt po celej rok venku - staci to nejak obalit, dat do polystyrenu nebo tak neco?? v byte ani na balkonku na to nemame misto, musela bych ho dat na dvur, prinejhorsim nak do sklepa...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    na letne... a komposter je samozrejme vypleteny pletivem kvuli haveti.
    KAAKA
    KAAKA --- ---
    TLOUDEV: to mě mrzí! já bych se bála ve městě, zvlášť takhle u popelnic, potkanů a reakce na ně.. ale reakce na "smrad" je přehnaná..
    kde to bylo?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TABBY: no, mas-li uzavreny komposter, tak asi ne. ale paletovy model v parnem lete preci jen uplne bez zapachu neni. Nicmene ja to beru tak, ze to je vlastnost kompostu (a vubec tleciho procesu) a nemam dojem, ze by to nekomu mohlo vadit, zvlaste v koutu za barakem, kam nikdo neprijde.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TLOUDEV: Kompost smrdi? Nejde ten smrad spis z popelnic? (Komposter mam, a nemam pocit, ze by smrdel.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam