• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    TABBY
    TABBY --- ---
    DAGLU: Ne. Pecivo susim to pro slepice. Jinak teda pecivo v kompostu je pozvanka pro mysi. Pokud chces vyrobit nejaky kompost (a nevidis komposter jenom jako misto pro likvidaci bioodpadu), tak to je asi problem.
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    Jo a kompostujete pečivo?
    A co sáčky určené ke kompostování, takové ty jakoby umělé?
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    Kdo mi poradí? JAký kompostér mám zvolit, plast nebo domácí výroba ze dřeva, když mám jen stanoviště na sluníčku, bohužel nemám na zahradě ani kousek stínu. Jak je to s krytím toho kompostu ze dřeva? Připadá mi, že v plastu se to musí na sluníčku vařit-když tam dám vrstvu trávy. Nebo naopak to proschne příliš, když mám jen to slunné stanoviště.
    Mít přírodní zálivku (déšť) v tom ze dřeva taky není k zahození.
    Ten plastový mě vůbec neláká.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BAR_CA: anaerobní fermentace... Zajímavé, tak oni fermentují ledasco, tak je to asi logické, že tak i kompostují
    Mě docela překvapilo, že Japonci kompostovali, protože v tradiční kultuře i lidské exkrementy vozily na pole rovnou z domů, nezkompostované. Ale třeba je to moderní postup a tradičně to nedělali
    BAR_CA
    BAR_CA --- ---
    LINKOS: první, co na mě vyskočilo z googlu http://www.compostguy.com/bokashi-resource-page/
    česky http://em-biotek.cz/domacnostazahrada/kompostovani2
    každopádně to vypadá zajímě, díky!
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    LINKOS: rika mi neco 'bukake' ale to je spis humus nez kompost ;-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    říká někomu něco výraz "bokashi"? Měl by to být nějaký japonský způsob kompostování, víte někdo ja kto dělali?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    LINKOS: nevim :). idealne biomasou. ale urcite ne dusikem (je to jak s ostatnima rostlinama. rostou pak moc rychle)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    mám tu teď nějaký biouhel, přemýšlím, jestli ho přidat rovnou mezi žížaly, nebo jestli ho přidat až do odstaveného vermikompostu, co myslíte?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VODOMERKA: čím tedy by bylo dobré hnojit stromy?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TABBY: asi myslel jiný živiny než dusík :). smrky, které se vysazují v rámci zalesňování na bývalých polích, rostou moc rychle a pak i obvykle hnijou. takže se hodí max na vánoce nebo jako ne zrovna ideální palivový dříví.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TABBY: (O vikendu jsem poslouchala rozhovor s lesnikem odnekud z Olomoucka, a ten mluvil o problemech, ktere maji smrky: vedle skudcu a relativniho sucha je to taky nedostatek zivin v pude. Napadlo mne, jestli by to nemohl castecne resit prave "lidsky hnuj". Co s v CR dela s tim materialem, co vyleze z vekych cisticek?)
    TABBY
    TABBY --- ---
    LINKOS: Hele, a jake je potom vyuziti toho kompostu? Jsou to obrovska mesta, materialu nasledne musi byt spousty...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    EDAK: podobnou "technologii" používají města jako New York a Paříž, jistě by jsme našli další. Mluvili o tom v dokumentu "Poklad který nevoní", má to několik dílů a je to ke stažení na ulož.to.
    Jak dlouho to bude trvat ti nepovím, třeba se to dá vygooglit. Takový kompost by měl být neškodný a naopak by měl stimulovat růst rostlin.
    V některých částech Asie je běžné dávat na pole NEZKOMPOSTOVANÉ, čerstvé výkaly. Dělali to tradičně i třeba Japonci. No dnes se to už moc nedoporučuje, ale stále se to ještě dělá.
    V angličtině sem narazil na chlapíka, co měl klasický splachovací záchod, možná separační-splachovací, už si to zas tak nepamatuji. V septiku separoval exkrementy a ty pak nechával kompostovat žížalami. Zbytek vody čistila kořenovka. Bohužel už to nemůžu najít.
    TABBY
    TABBY --- ---
    EDAK: Psali o tom v Domacim casopisu, jestli mas moznost vypujceni...
    EDAK
    EDAK --- ---
    Mate nekdo zkusenosti s vermikompostovanim lidskeho "hnoje"? Asi shoncime u separacne kompostovaci toalety a napadlo me proces urychlit sadbou zizal. Nekde jsem cetl ze na zvireci jsou vylozene vysazeny, ze pak i zapominaj na ostatni. Mam v planu to mit zvlast od normalniho kompost.
    Otazky mam asi tak tri:
    1. Je to vhodne pro zizaly? bude se jim chtit?
    2. Urychli to nejak proces kompostovani?
    3. Je takovy vermikompost bezpecny? pokud se vykaly kompostuji standartne, je potreba tomu dat opravdu dlouhou dobu.
    KAREN
    KAREN --- ---
    PIZMA: nijak, planuju to az na jaro a zatim se tak rozhlizim, co a jak
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    KAREN: jak to pokračuje s vaším kompostováním?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam