• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    Domaci kompostovani a vse o nem. Zpracovani odpadu, recyklace, vyroba vaseho prvniho vermikomposteru aneb slecno, mohu vas pozvat na svuj zizali caj?, mami, to neni stara svacina, ja jen kompostuji v kapse a dalsi, pribuzna temata.
    rozbalit záhlaví
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: když ty kýbly seštosuješ tak, aby zbývající výška pro hmotu byla cca 10-15cm, tak to pomůže "rozložit hmotu". a jestli máš čerstvou násadu, výsledky čekej až za pár měsíců. do tý doby prostě musíš vydržet. funkční vermikompostér není o velkejch žížalách (počitatelnejch), ale dost i o těch malejch bílejch nitkách a "vajíčkách"...
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    ...teda houby, dá se to štosovat, ale není to plochý, je to prostě kýbl.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    Máme kýbl takovej oválnej, asi 20l. Štosovat se to nedá. Ve dně díry pro odtok toho žížalího výluhu a stojí to v dalším stejným kýblu na prázdnejch skleničkách od marmelády. Nechci kupovat nic komerčního, zejména nic novýho z plastu, chci jen recyklovat (zejména plast). Pokud existuje nějakej obalovej odpad, z kterýho by se to dalo udělat jinak a lépe, jsem jedno ucho.
    Ale hlavně do toho potřebuju víc žížal. V tý násadě co jsem měl jich mohlo bejt tak 20. :(
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: jakej máte kompostér? důležitý je, aby měl velkou plochu (ne hloubku) a dal se dobře štosovat. na rodinu se doporučuje celková plocha cca 2 m2.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    Nějak už mě točí kolik pořád vyhazuje kompostovatelnýho odpadu a jak málo toho ty žížaly sežerou. Nějakej typ na velkokompostéra v blízkým okolí Prahy, co by daroval nebo levně prodal nějakou solidní násadu? Za týden vyprodukujem tak 5 litrů zžížalovatelnýho odpadu.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    VEVER: no spíš mám dojem, že jsem tam včera viděl vlézt něco, co vypadalo jako škvor. :( Chytit jsem ho nestačil. Všežravej, nevím jestli mi s těma žížalama nezatočí...
    VEVER
    VEVER --- ---
    VAJS: Tak ty moje byly rozhodně něco jiného. Koutule znám a jsou to sympatická zvířátka která se tu a tam objeví v koupelně. Ještě nikdy jsem neviděla víc než tři najednou.
    VAJS
    VAJS --- ---
    VAJS: moj horky favorit je kotule skvrnita
    Muzeum 3000 | Nové invazní druhy dvoukřídlého hmyzu v ČR
    http://muzeum3000.nm.cz/veda/nove-invazni-druhy-dvoukridleho-hmyzu-v-cr
    VAJS
    VAJS --- ---
    VEVER: tak presne takove se mi ted zabydlely doma taky. prezlily i nekolik dni v odkrytem komposteru venku pri teplotach kolem nuly. do kompletniho restartu se mi moc nechce. jeste jsem uvazoval, ze bych to zasypal citronelou nebo vrstvou kokosoveho vlakna a doufal, ze uz nevylezou.
    VEVER
    VEVER --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: Jenom bacha aby se ti do toho nedostaly mouchy...octomilky jsou ještě zhruba řešitelné, ale nám se tam loni dostaly takové malé černé mrchy kdo ví odkud a vyrobily takovou kalamitu že byl kompostér evakuován na balkon, na léto, a na podzim jsem pečlivě vybrala všechny žížaly a začala odznova.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: dal bych provrtane viko a pod nej priskripl jemnou netkanou textilii,okoukal jsem to od vermihutu. To same muzes dat i na dno kyble az budes vybirat hotovy vermikompost... Zizaly nebudou propadavat do zizaliho caje a pripadne musky ti nebudou vyletovat ven
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    Ještě teda to žížaliště mám tč. z dvou kýblů, vrchni má provrtaný dno cca 3mm vrtákem, spodní neprovrtanej, a ten horní v tom spodním stojí na podkladu (kelímky od jogurtu). Horní kýbl s žížalama mám zakrytej starým froté ručníkem, víko na něm nemám. Do horního kýble jsem nasypal naškubaný navhčený noviny (asle asi málo), pak listí nahrabaný v lese, ale jsou tam duby tak nevím zda nebylo moc tvrdý a suchý.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    Ručník je tam místo víka, je volně položenej přes kýbl, pod ním je ještě cca 30 cm volno. Ale to sucho mě napadlo, tak jsem zkusil vzít cca 5 pytlíků čaje, roztrhal jsem to, zalil vařící vodou, nechal stát do vychladnutí a nalil jsem to do žížaliště. Snad jim to pomůže.
    Bakalářka zajímavá, asi jsem dělal chybu, že jsem jim žrádlo sypal na povrch. Zkusím to dle návodu trochu zahrábnout.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: a máš tam dostatečně vlhko? ten ručník může sát moc vlhkosti a dělat problémy. navíc ti asi zplesniví... bakalářka hýr - https://drive.google.com/file/d/0B5RQIUHETeOjakZSMU9BOUZSQ3M/view
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: ne drzej se ve vermikompostu dokud tam je co zrat,zaroven cekaji az se zacne nove prudany odpad rozkladat,potrebuji ho predtravit. On ten proces zas tak rychle neprobiha
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: jojo,citrusy tedka ne,ale az se ti to rozjede,tak klido. Cyklus rozmnozeni zizal trva tri mesice. jednou mi vetsina zizal pochcipala (z neznameho duvodu), takze sem asi pul roku vermikompostovala bez zizal.vsechno to rozlizili jen hlistice,roupice,chvostoskoci a ostatni...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: mrkni tady https://www.facebook.com/litovermikompost/ . je tam někde mezi příspěvky i bakalářka o vermikompostování. a fotky mého venkovního.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    PIZMA: nějakej mlaďoch co bydlí někde na Žižkově, měl inzerát, 300 žížal za 170,-. Jako ty žížaly jsou malý, ale v půl litru kompostu jich nemohlo bejt 300 ani omylem.
    Citrusy jim radši ani nedávám, zatím dostaly hodně rozměklou hrušku, kterou jsem jim uvnitř rozmatlal, pak jim dávám nadrobno nakrájený ohryzky od jablek a ten slitej čaj.

LINKOS: dík za rady, plíseň byla bílá / zelená. Přikrytý je mám zatím ručníkem, takže jestli tomu rozumím místo ručníku radši víko s dírama? Jen mi není jasný v jakým režimu ty žížaly fungujou. Očekával jsem že se rozlezou po celým žížališti, a budou si hledat žrádlo, ale když kouknu občas dovnitř (co večer, když jim tam dávám ohryzek) tak u žrádla žádný vidět nejsou. Když jsem to rozhrabal kvůli plísni, našel jsem je až hluboko dole kde žrádlo nebylo.
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: A od koho si ty žížaly koupil, jestli se můžu zeptat?
    Jinak po založení nového vermikompostéru nějakou dobu trvá, než se vše zajede. Žížaly se musí aklimatizovat, ostatní mikroorganismy namnožit. Takže na ně nespěchej a rozhodně jak píše VODOMERKA: na začátku jídla málo. Plíseň je v kompostování přirozená a žížalám určitě nevadí. Plesniví třeba i citrusové plody, které jsou přirozeně antiseptické, takže MO přirozěně odpuzují, ze začátku. Prvním organismem, který začne citrusové plody rozkládat jsou právě plísně..Pokojová teplota ideální. Neztrácej hlavu, na začátku to chvíli trvá.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: tak plisen je bezna soucast rozkladnych procesu a vermikompostu by nemela nejak vadit,samozrejme v nejake primerene mire. A taky zalezi jaky to je druh plisne,obvykle bila ok,zelena je horsi a cerna je kekel... Ale pokud maji zizaly vas to pak pozrat,meli by pripadne toxiny produkovane nekterymi plysnemi zlikvidovat.
    Zizaly se rady drzi ve svem puvodnim prostredi,ono to nove musi trochu se rozlozit,nez se do toho daji. Dal bych zizaly s vermikompostem v kterem si je koupil, pod ani nic byt nemusi(pripadne nejaka miska na odtok prebytecne vody).
    Na to bych daval hlavne caj a logr,muzes to trochu zapravit pod povrch,ale nemichal do celeho,ony az sezerou zbytky v tom puvodnim,potravu si najdou.
    Takze to schrnu,spravna teplota,krmit stridme,spravna vlhkost... a taky hlavne tma,prikriti vikem
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: ven urcite ne,to uz by to musela byt poradna kupa,aby to promrzlo jen po povrchu. Tydle male kompostery musi byt v teple,ideal je myslim 20-25.Okolo 5-10 stopnu jen prezivaji a v mrazech hynou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam