• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    Je nějaká rozumná cesta jak dostat z žížaliště mušky? Nebo to musím celý rozebrat a vytahat žížaly ručně?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: kdyz je rozmackas urcite rozklad urychlis
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    VODOMERKA: takže je tam můžu naházet celý?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: ony je nejspíš nesežerou. odhaduju podle toho, že nežerou "hlínu". takže skořápky se postupně rozkládají nejspíš tím, jak je ve vermikompostu kyselé prostředí.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    VODOMERKA: jak moc musí být skořápky nadrcené, aby to sežraly, a nepoškodí jim to trávicí ústrojí?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    LINKOS: žížaly jablka zpracují hodně rychle. přihodil bych k nim akorát skořápky na pH.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    nahlile jablka teoreticky do kompostu nepatri,ale co s nimi? Teoreticky vermikompost,ale takovou kapacitu nema,takze asi nadrtit a do klasickeho kompostu... Nebo nejaky jiny napad?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Začíná nový ročník Miss kompost. Chce podpořit komunitní kompostování - iDNES.cz
    https://hobby.idnes.cz/...st-2018-novinky-0w3-/hobby-zahrada.aspx?c=A180725_084341_hobby-zahrada_bma

pokud by se chtel nekdo zucasnit. Jen to srovnani pisek vs. kompost mi prijde docela oblbujici
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    Základáme v pondělí komunitní komposter vedle hotelu Olympik mezi Invalidovnou a Palmovkou, kdyby se někdo chtěl přidat.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    Ahoj, neměl by někdo žížaly (násada) na darování do vermikompostéru? Praha. Odměna jistá:-).
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    LINKOS: zatím snad dobrý, vypadá to stabilně ale moc se do nich radši nehrabu.
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    Do konce února je možné se hlásit do pilotního projektu komunitního kompostování na Praze 8. Pokud jste z jiné MČ, můžete požádat o stejný projekt i kompetentního radního pro životní prostředí. Případně poradím jak.

MČ Praha 8: Aktuality z městské části - Spolu8bio – projekt komunitního kompostování v Praze 8
    https://www.praha8.cz/Spolu8bio-projekt-komunitniho-kompostovani-v-Praze-8-1.html
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: uz se to zlepsilo?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: a nemuzes si nekde udelat klasicky komposter? Nevim jestli mas zahradu,tam je to vcelku jednoduche, pokud bydlis v byte,melo by mesto umoznit odvoz bio-"odpadu", nebo by ses musel obcansky angazovat, da se udelat spolecny komposter, treba i zamykaci...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VODOMERKA: podle vlastnich zkusenosti neni potreba nejak to snizovat. Mel jsem nekolik normalnich kyblu,vzdy provrtane dno a viko. A fungovalo to mozna lepe nez predchozi "nasiroko",ale tam byl spise problem s nezkusenosti...
    Hlavni je imho dat zizalam dost casu se namnozit a nebo koupit velkou nasadu. Ale taky jsem zacinal s malou hromadkou a koncil s 4-5 plnyma kyblema a vermihutem...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: když ty kýbly seštosuješ tak, aby zbývající výška pro hmotu byla cca 10-15cm, tak to pomůže "rozložit hmotu". a jestli máš čerstvou násadu, výsledky čekej až za pár měsíců. do tý doby prostě musíš vydržet. funkční vermikompostér není o velkejch žížalách (počitatelnejch), ale dost i o těch malejch bílejch nitkách a "vajíčkách"...
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    ...teda houby, dá se to štosovat, ale není to plochý, je to prostě kýbl.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    Máme kýbl takovej oválnej, asi 20l. Štosovat se to nedá. Ve dně díry pro odtok toho žížalího výluhu a stojí to v dalším stejným kýblu na prázdnejch skleničkách od marmelády. Nechci kupovat nic komerčního, zejména nic novýho z plastu, chci jen recyklovat (zejména plast). Pokud existuje nějakej obalovej odpad, z kterýho by se to dalo udělat jinak a lépe, jsem jedno ucho.
    Ale hlavně do toho potřebuju víc žížal. V tý násadě co jsem měl jich mohlo bejt tak 20. :(
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: jakej máte kompostér? důležitý je, aby měl velkou plochu (ne hloubku) a dal se dobře štosovat. na rodinu se doporučuje celková plocha cca 2 m2.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    Nějak už mě točí kolik pořád vyhazuje kompostovatelnýho odpadu a jak málo toho ty žížaly sežerou. Nějakej typ na velkokompostéra v blízkým okolí Prahy, co by daroval nebo levně prodal nějakou solidní násadu? Za týden vyprodukujem tak 5 litrů zžížalovatelnýho odpadu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam