VODOMERKA: Parazitických hlísticích. Já už je celkem plánuju, no.
Zhruba funguje i prostě problematické patro přesunout dospod a počkat než mouchy vychcípají, ale nevím jestli tohle nezávisí na konstrukci kompostéru a počtu žížal...aby všechno nesežraly dřív než mouchám doběhne životní cyklus. Protože minimálně octomilky jsou bez kontaktu s vnějším prostředím dost nespokojené, přišlo mi. Ale celkově to funguje spíš na snížení počtu než na úplnou eliminaci. Pak je taky fajn důsledně zavírat kompost a nedávat tam nic do čeho už mohly ty mrchy naklást vajíčka. A taky dost záleží jaké jsou to mouchy. Smutnice v kompostu dlouhodobě nepřežívají, přijde mi, octomilky jde hodně omezit a možná i úplně zrušit výše uvedeným způsobem (ale chce to důslednost která mi dělá problém), koutulí jsem nikdy neviděla víc než tři kusy najednou, takže mi přijdou spíš jako roztomilá návštěva a proti takovým ošklivým, menším, hrbatým a hubeným černým potvorám které se mi zatím nepodařilo identifikovat pomůže tak leda svěcená voda. A s trochou štěstí hlístice, snad. Zkusila jsem i to přebírání a vždycky se nějaké dostaly i do nového. Nakonec jsem ty přebrané vystěhovala na celou vegetační sezónu na balkon a pak to na podzim přebrala ještě jednou a už je nemám.