• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: ta těžba bude šíleně nepraktická. a poteče.
    VEVER
    VEVER --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: No, pokud tam chceš dávat především kuchyňský odpad, tak podle toho jak vypadá můj vermikompostér a kyblík na bioodpad, tak z toho tvého něco poteče a spíš asi celkem dost.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    Dotaz na normální (nežížalovej) kompostér do paneláku na balkóně. Mám velký plastový sudy, může to fungovat s neprovrtaným dnem, a pokud ne, když postavím sud s provrtaným dnem na velku podmisku pod květináč (výška okrajů cca 10 cm) poteče mi z toho něco? Vím že na hlínu stačí psotavit nádobu bez dna, ale tady to holt není na hlíně. Další věc je jak z toho pak odebírat ten kompost, má s tím někdo zkušenost, jedině prohrábnout lopatkou ode dna? Stačí odkaz na nějakej dobrej návod.
    VAJS
    VAJS --- ---
    VODOMERKA: tak dík :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VAJS: hehe. to je na mym Gdisku :)
    VAJS
    VAJS --- ---
    STEWIE: kdyztak tohle je celkem dobry navod pro zacatek
    vermikompostování v Can-o-worm.pdf - Disk Google
    https://drive.google.com/file/d/1PqaR50TfZN5zhaN5PyKXR8ZwezFQrUIt/view

STEWIE
    STEWIE --- ---
    VAJS: Super díky. Zkusím to a ještě přiobjednám žížaly.
    VAJS
    VAJS --- ---
    STEWIE: kup kokosove vlákno a navlhci tak, ať z něj při zmackuti netece voda. Pak tím to tvoje "hnizdecko" zasypej. Aspoň 100 kousků ještě doplní, klidně víc. Tuším,že kacky až tak moc nemusíš řešit, když jsi pořídil tento komposter.
    STEWIE
    STEWIE --- ---
    VAJS: Co se týče vlhkosti, tak jsem vůbec nevěděl jak moc to navlhčit. Natrhal jsem dvě velký plata od vajec a ty jsem propláchl vodou. Stačí to? Ještě jsem to teda pokropil vodou ze skleničky.
    Je nějaká metoda, jak tu vlhkost poznat bez přístoje?
    A asi tedy někde dokoupím ještě další žížaly.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    když dávám násadu, tak nahrábnu cca vaničku od zmrzliny. sou v tom všechna stádia a i nějaký žrádlo pro začátek. žížaly nepočítám. tohle mi přijde fakt jak plivnutí a bude vyžadovat trpělivost při krmení.
    VAJS
    VAJS --- ---
    STEWIE: na první pohled to vypadá, že to máš málo vlhké. Co se týče množství, řekl bych, že pro urbaliveve na start lepsi alespon 150. U tech 50 si dost pockas, nez ti ta particka začne "pracovat".
    STEWIE
    STEWIE --- ---
    Ahoj,

chtěl bych se zeptat. Pořídil sem si vermikompotér urbalive. Hlavně proto, že chci redukovat odpad a pak tak, že mě to určitě bude bavit. Objednal sem si také jednu násadu žížal (prej 50ks, ale já to nepočítal). Když sem to tam vyklepnul na ten navlhčený papír, jak píšou v návodu, tak se mi zdálo, že je toho jak když plivne.

Mám řešit ještě další násadu, nebo prostě počkat a krmit méně s tím, že se postupně rozmnoží a rozjede se to?

LINKOS
    LINKOS --- ---
    Katrina Spade: Až zemřu, zkompostujte mne. | TED Talk Subtitles and Transcript | TED
    https://www.ted.com/talks/katrina_spade_when_i_die_recompose_me/transcript?language=cs
    VEVER
    VEVER --- ---
    URPUTNIK: Na odvlhčení mi přijdou fajn třeba plata od vajíček...a těm mým tvoří vylouhovaný černý čaj tak půlku stravy, obávám se :) Mám ty hnojní, teda. A s čím bych byla ještě opatrné je větší množství košťálového odpadu najednou. Ani ne tak kvůli žížalám, ale než to snědí tak to začne hnít a hrozně to smrdí.
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    URPUTNIK: prevareny caj ano, chlwba zpracuji v pohode, ale nedavala bych tam co tejden pul bohniku, muze se i varena zelenina, napriklad kdyz zbyde po vyvaru, citrusy nejsou hitparada ale do zajetyho vermikompostu taky uplne v pohode:) rapikaty celer tez
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    LINKOS: tak patrne s tim nebudem hnojit zadnou zeleninu, ten prazskej balkon na to neni zrovna vhodnej .. a domacim kytkam asi rezidua novinoveho barviva nevadi, jde mi o ty zizaly :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    URPUTNIK: noviny ani barveny papir bych nedaval. Mozna to zizaly preziji ale i tak ti zustanou nejaka rezidua v kompostu, sic male mnozstvi by ve velkem komposteru nebyl problem,velke mnozstvi malem ano.
    Nez papir je varianta koupit za 20 kokosovy vlakno(priadne dva balicky) a dat ho navlhceny na dno aby drzel vlhkost, muzes i nebarveny karton. Do horni vrstvy bych zamichal rostline zbytky z kuchyne.
    On ten zacatek je nejnarocnejsi,pak uz si udelaji zizaly svoje prostredi a budou zit ve vermikompostu a uzirat zbytky co jim tam hodis.
    Jeste kdyz sme u toho vyhnul bych slupek od citrusu,ty max do velkeho komposteru, kafe naopak miluji a prevareny caj se drive zbiral a nikdy si nestezovali
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    tak jsem si v utery hral na popelku a sebral jim hlinu :) nakonec neni ta umrtnost tak strasna, jak to vypadalo, ale je teda pravda, ze nektery z nich maj misty nezdravou az nazloutlou barvu .. mno uvidime, kolik z nich to prezije :)

jsem v nejakem rozhovoru cetl, ze maj rady pytliky od caje.. to jim nevadi ten prevarenej caj vevnitr? co treba sypanej zelenej caj (samozrejme po udelani caje)? co rapikaty celer, u nej se nedokazu rozhodnout :) a co chleba? na anglicky wikipedii se tvari ze chleba zvladnou, stejne tak jsem nasel, ze urcite ne .. ten nam totiz doma pravidelne plesnivi, tak ho casto vyhazujem .. a uz jsem nasel i clanek kde "odbornici se prou jestli obilniny jo ci ne"

a dalsi potencialni problem - jsem jim udelal podestylku z drobne rezanyho papiru, akorat to neni bil/novinovy papir, ale podle vseho nejake casopisy prohane skartovackou (prisel mi v tom balik z eshopu) .. jeden zdroj tvrdi, ze je vetsina barev pouzivanych pro barevny tisk pro zizaly jedovata .. je to tak? mam si znova hrat na popelku? je jeste neco, co fakt nemam delat? zatim mi prijde, ze jim tu situaci akorat zhorsuju :)

a taky jsem si vsimnul, ze po odstraneni hliny (a pridani papiru vyse), kdyz to obcas otevru, tak jsou nektere zizaly na stenach, uplne mimo jidlo i papir .. utikaj pred jedovatou barvou? nekde jsem se docetl, ze je to v pripade, ze tam maji moc kysele prostredi, kdyz jim napriklad nekdo dava citrusy .. coz ale neni muj pripad, dostavaj zbytky zeleniny, pripadne jablek (nejak mi nejde do hlavy ze by nekomu ty citrusy zraly)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    PIZMA: aha, to by asi vysvetlovalo, proc pri posledni obhlidce bylo nalezeno podezrele malo zizal :/ kalifornsky totiz mam
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam