• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    Domaci kompostovani a vse o nem. Zpracovani odpadu, recyklace, vyroba vaseho prvniho vermikomposteru aneb slecno, mohu vas pozvat na svuj zizali caj?, mami, to neni stara svacina, ja jen kompostuji v kapse a dalsi, pribuzna temata.
    rozbalit záhlaví
    KLONOVAC
    KLONOVAC --- ---
    VODOMERKA: Zkusím doma zmáčknout, ale řekl bych že tu vlhkost by to takovou mělo mít. Pravidelně jsem to kropil rozprašovačem.

Jn, mám Urbalive.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KLONOVAC: ony potřebují fakt dost vlhko. víc než jenom na plíseň. píše se, že když zmáčkneš hrst kompostu, mělo by ukápnout pár kapek. mimochodem, co máš za vermikompostér? Urbalive?
    KLONOVAC
    KLONOVAC --- ---
    VODOMERKA: Vlhkost bych řekl že mám možná až moc velkou. Místy se tam tvořila plíseň, ale té už jsem se zbavil.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KLONOVAC: spíš bych tipnul nízkou vlhkost
    KLONOVAC
    KLONOVAC --- ---
    URPUTNIK: Děkuji za radu. Papír co jsem použil by teoreticky mohl být tou příčinou. Jaký je tedy nejvhodnější podklad? Lepenka z krabice? Plata od vajíček? Černobílé noviny?
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    KLONOVAC: mne utikaly, kdyz jsem jim udelal podestylku ze spatnyho papiru, vzal jsem totiz nejakou vypln, co jsem dostal s jinym balikem - byly to asi nejaky barevny casopisy prohnany skartovackou .. a zaroven s tim jsem jim asi nandal moc zeleny hmoty, takze to pustilo moc vody a dost mozna se taky topily :/
    KLONOVAC
    KLONOVAC --- ---
    Ahoj, prosím o radu. Pořídil jsem si vermikomposter a žížaly mi po dvou týdnech začaly utíkat ven. Četl jsem něco o tom, že by to mohlo být nedostatkem vzduchu v komposteru, tak jsem ho zkoušel nechat pootevřený, aby se provzdušnil, ale zlepšení nepřišlo.

Nevíte čím by to mohlo být? Tuhle násadu žížal asi již bohužel nezachráním, ale chtěl bych se do příště vyvarovat chyby.
    VAJS
    VAJS --- ---
    CERMI: drzim palce, mi se nepovedlo. Dokazu si predstavit, ze se to da drzet na uzde, ale chce to mit co nejmensi moznou vlhkost toho kompostu. Ty larvy ji totiz milujou. Mozna to jeste zasypat citronelou, ktera by se zase nemusela libit tem moucham a nebudou klast dalsi vajicka.
    ZRZKA
    ZRZKA --- ---
    CERMI: jak se tam vubec dostaly? protoze kdyz zalozis novy, tak se to muze opakovat..
    kdyby nebylo pestovani masozravek tak narocne, bylo by to easy reseni - vysadit je okolo:)
    CERMI
    CERMI --- ---
    VAJS: Díky, jdu hledat, jak je zneškodnit, aniž bychom museli zrušit vermikompost a založit nový...
    VAJS
    VAJS --- ---
    CERMI: ja bych rekl, ze je to nase oblibena Koutule.
    Uz se to tu resilo.....
    https://www.researchgate.net/...palities_the_Mothfly_Clogmia_albipunctata_and_the_Problem_of_Myiasis
    CERMI
    CERMI --- ---
    Ahoj, toto nám lítá z vermikompostéru. Nevíte někdo, o jakou mušku se jedná? Pod muškou je pro velikost spára mezi dlaždičkama. Takže nejvíc má tento bombarďáček cca 4-5mm. Jak se toho zbavit, co na něj nejlíp účinkuje? Díky za rady.

LINKOS
    LINKOS --- ---
    Trocha bulváru :

V USA povolili kompostování lidí - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/v-usa-povolili-kompostovani-lidskych-pozustatku-40283941

V USA začnou nebožtíky kompostovat. Ekologická změna je i dobrý byznys - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...cni/usa-pohrby-ekologie-pravo-kompost-kremace.A190504_111626_zahranicni_luka

Článek na idnesu mi přišel snad ještě bulvarnejsi než ten na novinkách.
    Zajímavé je číst v diskuzi jak to musí být energeticky náročné zahřívat kompost na 50 stupňů po dobu dvou měsíců... Ty lidi o tom nemají sajnu, ale urážet ostatní je třeba vždy...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KOMPOSTUJ.CZ: Komunitní kompostování
    http://www.kompostuj.cz/vime-jak/komunitni-kompostovani/

Dovolím si to tu trochu oživit.
    Pokud žijete ve městě nabízí se kompostování společně se sousedy.
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    Zdravim, mate nekdo Berdika?
    Obsah nebyl nalezen.
    https://m.facebook.com/pg/berdikcz/
    Muze to fungovat jako klasickej vermikomposter, i kdyz to nema ty jednotlivy patra?
    VEVER
    VEVER --- ---
    LINKOS: ja vermikompost mam, do tohohle prijde to co zizaly moc nezerou.
    Ale ta sitka ve viku je vlastne dost fajn ... si rikam ze me yo mohlo taky napadnout :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VEVER: no, máme taky plastový kyblík. Mám v plánu dát větší, tohle má asi 3 max 5 litrů, chtěl bych dát 10l a na dno asi 5cm vrstvu pilin, aby se měla kam vsaknout případná prebivajici tekutina. Pak bych uvažoval o vystřižené velké díry do víka a přilepeni síťoviny. Ale nějak jsem se k tomu ještě nedostal...

V podstatě by se pak takový kyblík mohl dát někam bokem a hodit do něj násadou zizal...
    VEVER
    VEVER --- ---
    Prosím vás, máte vyzkoušené nějaké nádoby na bioodpad než se odnese na kompost/do biopopelnice? My jsme to měli doteď v nějakém plastovém kyblíku, ale je to spíš debilní...u těch dirkovaných co se prodávají mám strach že to bude téct a prolezou tam mouchy, pytlíky se mi nechce kupovat...tak jestli neexistuje nějaké elegantní řešení o kterém nevím :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Biouhel na nyxu :-)
    [ Biouhel ]
    TERUSEZBUSE
    TERUSEZBUSE --- ---
    JESTRAB: diky, ale jak tam koukam, nikdo na dotazy nereaguje, jsou treba rok stary a jinej kontakt nez pres tu stranku tam neni :(.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam