• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    VEVER
    VEVER --- ---
    LINKOS: ja vermikompost mam, do tohohle prijde to co zizaly moc nezerou.
    Ale ta sitka ve viku je vlastne dost fajn ... si rikam ze me yo mohlo taky napadnout :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VEVER: no, máme taky plastový kyblík. Mám v plánu dát větší, tohle má asi 3 max 5 litrů, chtěl bych dát 10l a na dno asi 5cm vrstvu pilin, aby se měla kam vsaknout případná prebivajici tekutina. Pak bych uvažoval o vystřižené velké díry do víka a přilepeni síťoviny. Ale nějak jsem se k tomu ještě nedostal...

V podstatě by se pak takový kyblík mohl dát někam bokem a hodit do něj násadou zizal...
    VEVER
    VEVER --- ---
    Prosím vás, máte vyzkoušené nějaké nádoby na bioodpad než se odnese na kompost/do biopopelnice? My jsme to měli doteď v nějakém plastovém kyblíku, ale je to spíš debilní...u těch dirkovaných co se prodávají mám strach že to bude téct a prolezou tam mouchy, pytlíky se mi nechce kupovat...tak jestli neexistuje nějaké elegantní řešení o kterém nevím :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Biouhel na nyxu :-)
    [ Biouhel ]
    TERUSEZBUSE
    TERUSEZBUSE --- ---
    JESTRAB: diky, ale jak tam koukam, nikdo na dotazy nereaguje, jsou treba rok stary a jinej kontakt nez pres tu stranku tam neni :(.
    JESTRAB
    JESTRAB --- ---
    TERUSEZBUSE: tip pro nalezeni zizaliho souseda ;)
    Mapa komunitních zahrad a kompostérů | Mapotic
    https://www.mapotic.com/kokoza
    JESTRAB
    JESTRAB --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: treba tady
    Plastová přepravka, uzavřené rukojeti, 600 x 400 x 120 mm | B2B Partner
    https://www.b2bpartner.cz/plastova-prepravka-uzavrene-rukojeti-600-x-400-x-120-mm/
    Plastová přepravka, uzavřené rukojeti, 400 x 300 x 220 mm | B2B Partner
    https://www.b2bpartner.cz/plastova-prepravka-uzavrene-rukojeti-400-x-300-x-220-mm/

...no proste jsem jenom v googlu zadal euro prepravky a hura do nejakyho eshopu, pac v kamennejch obchodech je to o mnohem drazsi.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: kýblový VK jde do nějaký míry řešit dalšími patry kýblů :).
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    JESTRAB: kde se dají sehnat ty europřepravky? Mám to tč. udělaný s dvou do sebe zapuštěných kýblů a asi by to pravda mohlo být i větší.
    TERUSEZBUSE
    TERUSEZBUSE --- ---
    Ahoj, mam prosbu na majitele vermikomposteru nekde v okoli Prahy 10. Nedal by mi nektery par zizal na zacatek prosim? Predloni mi vymrzly a od ty doby se mi nerozjel (prvni rok to byla bomba, jak zizali caj, tak to zpracovani zbytku).
    JESTRAB
    JESTRAB --- ---
    Udelej si vermikomposter z europrepravek, ktery na dne proderavis a poskladas je na sebe. Spodni prepravku poridis vyzsi na odkapavani tekutin (udelas par der pod hornim okrajem pro nasavani vzuchu), mezipatra jsou nizka (pocet je na kazdem) a horni prepravka muze byt nizka i vysoka s drevenym uhlim na spodku a s hlinou na vrchu (je to neco jako filtr a da se do toho i lecos zeleneho nasadit)....vhodny organicky odpad doporucuju rozmixovat a nechat povolit na slunicku v nadobe prikrite platnem a zagumickovane (aby do toho nelezl hmyz)....uzrale krmeni pokladas ve vrstvach do prepravky a prikrejes dalsi hlinou. Poctem pater si doladis vhodne davkovani komposteru (tim myslim jak rychle zizalky dokazi zpracovat odpad)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: pokud ti žížaly nestačí spotřebovávat zbytky, tak máš buď celkově malej kompostér nebo stačí dokoupit další kompostovací patro. případně si pořídit takový, který má velkou plochu, a tím umožňuje prosperovat víc žížalám. nic rychlejšího, kromě toho termokompostéru, není.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    LINKOS nevím, proto se ptám. :) Představuju si něco, do čeho budu házet kuchyňský zbytky a něco z toho bude. Asi to nejde krom těch žížal, který mi sice i nadále nějak živoří, ale sežerou toho dost málo.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: v domácích podmínkách je jednoznačně nejlepší vermikompost. případně takový zařízení na termokompostování (drahý).
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    A je vůbec možný takhle na balkoně vůbec vést klasický kompost? Kde budeš brát nějaký vzdušný materiál?
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    OK tak jak se to dá dělat pokud vůbec, a to co z toho teče je využitelný jako to co teče z žížaliště?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: ta těžba bude šíleně nepraktická. a poteče.
    VEVER
    VEVER --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: No, pokud tam chceš dávat především kuchyňský odpad, tak podle toho jak vypadá můj vermikompostér a kyblík na bioodpad, tak z toho tvého něco poteče a spíš asi celkem dost.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    Dotaz na normální (nežížalovej) kompostér do paneláku na balkóně. Mám velký plastový sudy, může to fungovat s neprovrtaným dnem, a pokud ne, když postavím sud s provrtaným dnem na velku podmisku pod květináč (výška okrajů cca 10 cm) poteče mi z toho něco? Vím že na hlínu stačí psotavit nádobu bez dna, ale tady to holt není na hlíně. Další věc je jak z toho pak odebírat ten kompost, má s tím někdo zkušenost, jedině prohrábnout lopatkou ode dna? Stačí odkaz na nějakej dobrej návod.
    VAJS
    VAJS --- ---
    VODOMERKA: tak dík :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam