• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    VODOMERKA: jak to dopadlo s kotoulemi? podařilo se je mrazem zničit?
    FROSTYMS
    FROSTYMS --- ---
    VODOMERKA:
    LINKOS:
    Ok, díky.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    FROSTYMS: pokud se drží dole, ještě tam jsou nezpracovaný zbytky. žížaly fungují tak, že si zeshora tahají zbytky dolů. čím níž, tak tím je to čistší. určitě bych nepodsazoval!
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    FROSTYMS: spis bych jim dal cas, nekdy jim to trva
    FROSTYMS
    FROSTYMS --- ---
    Ahoj,

používám vermikompostér Urbalive. Protože jsme měli hodně odpadu, jel jsem 2 patra naráz. Teď když jsou obě už plné a nejde tam přidávat, jsem dokoupil 3. kde jsem vytvořil novou podestýlku, kde je i trochu zpracovaného materiálu ze spodních pater. Patro jsem umístil podle návodu úplně nahoru, ale mám pocit, že většina žížal se drží spíše dole a nechce se jim moc stěhovat, abych mohl spodní patra vyprázdnit. Není lepší tedy nové patro umístit úplně dolů?
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    Ahoj, nevíte zda můžu dát do kmpostu oškubané peří z kachen? Mělo by možná obsahovat dost draslíku, ne?
    LUSY
    LUSY --- ---
    Ahoj. Máme nepoužívaný vermikompostér urbalive, neměli byste o něj někdo zájem? (Byl používaný chvilku, bohužel se mi nepodařilo zorganizovat 10 lidí aby ho používali správně, tím spíš že sama jsem s ním předtím neměla zkušenosti :( ) Praha Vinohrady, 2000 Kč.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    nemate nekdo vyzkousene, jak zizalam chutnaji zbytky hub? vykrajene s cerviky a tak;)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VAJS: ty žížaly nemusí nutně venku zmrznout. ale ty koutule by to zdecimovat mohlo. včera jsme je identifikovali ve vermikompostéru u kamarádů, tak budem zkoušet likvidaci venkovním mrazem. a uvidíme pak po oteplení...
    VAJS
    VAJS --- ---
    CERMI: lepenka, obaly od vajicek , prubezne jej prohrabavat a nechat jej priotevreny at ta vlhkost muze pryc.
    Ale bojim se, ze tam ty mouchy budou porad, akrort jich bude mene. Uplne mala vlhkost ale zase neprospiva zizalam, takze tim budes omezovat i jejich mnozeni.
    Ja minule vybral zizaly a zalozil novy kompost, ale zrejme na sobe mely nektere z nich vajicka tech koutuli, takze za nejaky cas se mouchy zacaly pozvolna objevovat znovu. Uz bych to neudelal a radeji priste sehnal novou nasadu a zacal z gruntu znova. Celou tu nakazeou nasadu bych nekde odvezl (mimo dosah toho komposteru) a nechal premrznout. Zizaly sice asi pojdou mrazem, ale vajicka by se na jare zase mohla chytit a treba tam uz koutule nebudou :).
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    CERMI: nejspíš odparem. nebo tam dát papír, aby nasákl, a ten pak třeba nechat rozmočit a pohnojit s ním. každopádně pokud ti kompost vyschne úplně, budeš mít blok černýho "jílu".
    CERMI
    CERMI --- ---
    VAJS: jak docílím co nejmenší možnou vlhkost kompostu?
    ZRZKA:
    Díky, zatím je vermikompostér na balkoně a mrchy koutulí si blaženě žijou dál... Nezbývá, než vybrat chudáky žížalky v co největším počtu a začít znova. Musely se tam dostat již s něčím, vůbec ale netušíme, co to mohlo být :-(
    TERUSEZBUSE
    TERUSEZBUSE --- ---
    VEVER: mohla bych se taky pridat s prosbou o zizaly? Ja mela normalni cesky, co jsme nasbiraly s kamoskou na jejim kompostu venku a byly vyborny. Pak mi pomrzly. Vyzvedla bych si taky v Praze nekde, pokud mozno.
    VEVER
    VEVER --- ---
    VSICHNIMAME: Já bych mohla nabídnout nějaké hnojní žížaly, docela se mi namnožily.
    Co jsem četla, jsou pomalejší než kalifornské, ale nejsou to takoví chcípáci...jak čtu že kalifornské nesmějí mít moc vlhko, moc sucho, nesmí se překrmovat, hlína jim způsobuje trávicí potíže...tak hnojním to neva (akorát u sucha si nejsem jistá, mně se kompost vytrvale převlhčuje). Taky jsou naše původní, takže si není potřeba dělat starosti s používáním kompostu venku.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VSICHNIMAME: hm. to je škoda. tak holt kouknout dál a řešit poštu..
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    VODOMERKA: to jsem zkoušela s nulovým výsledkem, bohužel.
    KLONOVAC
    KLONOVAC --- ---
    VODOMERKA: Zkusím doma zmáčknout, ale řekl bych že tu vlhkost by to takovou mělo mít. Pravidelně jsem to kropil rozprašovačem.

Jn, mám Urbalive.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    Nemáte někdo tip, kde sehnat násadu do vermikomposteru, Praha?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KLONOVAC: ony potřebují fakt dost vlhko. víc než jenom na plíseň. píše se, že když zmáčkneš hrst kompostu, mělo by ukápnout pár kapek. mimochodem, co máš za vermikompostér? Urbalive?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam