• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    Domaci kompostovani a vse o nem. Zpracovani odpadu, recyklace, vyroba vaseho prvniho vermikomposteru aneb slecno, mohu vas pozvat na svuj zizali caj?, mami, to neni stara svacina, ja jen kompostuji v kapse a dalsi, pribuzna temata.
    rozbalit záhlaví
    STEWIE
    STEWIE --- ---
    RAMPZZ: Bohužel už je pryč.
    RAMPZZ
    RAMPZZ --- ---
    Zdravím, chtěl bych se zeptat jestli je níže zmíněný kompostér ještě k dispozici.
    Díky.
    STEWIE
    STEWIE --- ---
    Ahoj. Mám doma kompostér Urbanlive, pro který již není místo.
    Pokud by někdo měl zájem, tak za 500 Kč je k dispozici.
    Použit byl jen její sezónu, ale přes zimu byl venku na terase v Praze, takže má trochu patiny.
    Rukojeť na víku je na jedné straně zlomená od vika, ale to se dá v pohodě slepit a nebude to poznat a na funkčnosti to neubere.

Nízký vermikompostér Urbalive - antracit sv. - Plastia
    https://www.plastia.eu/nizky-vermikomposter-urbalive-antracit-sv-29505p

VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NYA: nee. ta vlhkost musí být vyvážená a mít kam stéct. a otvorů co nejvíc v ploše. tady jsou trochu vidět

a tady to všechno hromadím na Facebooku - https://www.facebook.com/litovermikompost/

NYA
    NYA --- ---
    VODOMERKA: díky. Psali mi tam, že prolezou, ale že je hlavně důležitý, aby vlhkost mohla odtékat. Jestli tomu správně rozumím, tak tyhle kompostovací žížaly nemají rády moc vlhkosti, že se jim v tom špatně bydlí a dýchá a snaží se pak utéct pryč.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NYA: já už mám asi 8 nebo 9 let australský vermikompostér Can-o-worms, který určitě nemá tak velký díry (6mm). krásně prolézají mezi patry. a při manipulaci s patry se z nich nic nesype...
    NYA
    NYA --- ---
    NYA: tak už jsem se dozvěděla na fb, lepší 6mm
    NYA
    NYA --- ---
    Ahoj, zrovna si vyrábím vermikompostér. A jenom se divím, že ty dírky, co spojujou kybliky, mají být fakt jenom 4mm? Žížaly si tím fakt prolezou?
    Nebo udělat třeba 4mm do prostřední nádoby a mezi vrchní a prostřední nádobou je udělat trochu větší?
    FAR_IDA
    FAR_IDA --- ---
    zdravím vespolek, máte někdo zkušenosti s rychlého Berkeley kompostem a při jaké okolní teplotě už může fungovat? chtěla jsem založit zítra/pozítří, ale vzhledem k nočním mrazům nevím, jestli má šanci se vůbec "rozjet"...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    HHANULKA: nemrzne :(. ale jsou pořád venku, tak uvidíme. ale nejdřív za dva týdny. koukal jsem do svýho VK, který mám celoročně venku, a tam není ani jedna.
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    VODOMERKA: jak to dopadlo s kotoulemi? podařilo se je mrazem zničit?
    FROSTYMS
    FROSTYMS --- ---
    VODOMERKA:
    LINKOS:
    Ok, díky.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    FROSTYMS: pokud se drží dole, ještě tam jsou nezpracovaný zbytky. žížaly fungují tak, že si zeshora tahají zbytky dolů. čím níž, tak tím je to čistší. určitě bych nepodsazoval!
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    FROSTYMS: spis bych jim dal cas, nekdy jim to trva
    FROSTYMS
    FROSTYMS --- ---
    Ahoj,

používám vermikompostér Urbalive. Protože jsme měli hodně odpadu, jel jsem 2 patra naráz. Teď když jsou obě už plné a nejde tam přidávat, jsem dokoupil 3. kde jsem vytvořil novou podestýlku, kde je i trochu zpracovaného materiálu ze spodních pater. Patro jsem umístil podle návodu úplně nahoru, ale mám pocit, že většina žížal se drží spíše dole a nechce se jim moc stěhovat, abych mohl spodní patra vyprázdnit. Není lepší tedy nové patro umístit úplně dolů?
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    Ahoj, nevíte zda můžu dát do kmpostu oškubané peří z kachen? Mělo by možná obsahovat dost draslíku, ne?
    LUSY
    LUSY --- ---
    Ahoj. Máme nepoužívaný vermikompostér urbalive, neměli byste o něj někdo zájem? (Byl používaný chvilku, bohužel se mi nepodařilo zorganizovat 10 lidí aby ho používali správně, tím spíš že sama jsem s ním předtím neměla zkušenosti :( ) Praha Vinohrady, 2000 Kč.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    nemate nekdo vyzkousene, jak zizalam chutnaji zbytky hub? vykrajene s cerviky a tak;)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VAJS: ty žížaly nemusí nutně venku zmrznout. ale ty koutule by to zdecimovat mohlo. včera jsme je identifikovali ve vermikompostéru u kamarádů, tak budem zkoušet likvidaci venkovním mrazem. a uvidíme pak po oteplení...
    VAJS
    VAJS --- ---
    CERMI: lepenka, obaly od vajicek , prubezne jej prohrabavat a nechat jej priotevreny at ta vlhkost muze pryc.
    Ale bojim se, ze tam ty mouchy budou porad, akrort jich bude mene. Uplne mala vlhkost ale zase neprospiva zizalam, takze tim budes omezovat i jejich mnozeni.
    Ja minule vybral zizaly a zalozil novy kompost, ale zrejme na sobe mely nektere z nich vajicka tech koutuli, takze za nejaky cas se mouchy zacaly pozvolna objevovat znovu. Uz bych to neudelal a radeji priste sehnal novou nasadu a zacal z gruntu znova. Celou tu nakazeou nasadu bych nekde odvezl (mimo dosah toho komposteru) a nechal premrznout. Zizaly sice asi pojdou mrazem, ale vajicka by se na jare zase mohla chytit a treba tam uz koutule nebudou :).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam