• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    TABBY
    TABBY --- ---
    Dotaz: je v pořádku, když je v kompostéru spousta brouků a larev?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    PIZMA: málo pater = ne vychytanej vermikompostér. imho :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    VODOMERKA: mně se ta specena vrstva dělá spíš vespod.
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    VODOMERKA: vetsinou mas u vermikomposteru 2 patra..spodni funguje jako jejich klidova zona, kde maji kokony atd. a horni patro pak prohrabavat muzes.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    IHAY: přes 10 let nezahrabávám :). a všude se píše, že se žížalám nemá to jejich prostředí narušovat, kvůli vajíčkům třeba.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VEVER: nemohlo by to být tím, že já na vrch kompostu pokládám kokosovou rohož? tím pádem ta vrstvička pod nezaschne.
    VEVER
    VEVER --- ---
    VODOMERKA: Mně teda přijde že když neprohrabávám (občas, teda) tak se to celé tak jako speče a žížaly se pak k některým kouskům ani pořádně nedostanou. Třeba bramborové šlupky zvládnou prakticky neprostupnou vrstvu.
    IHAY
    IHAY --- ---
    VODOMERKA: aha, ja teda zahrabavam pravidelne a komposter mi celkem pekne prosperuje IMHO
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    IHAY: to nemaj žížaly obecně moc rády.
    IHAY
    IHAY --- ---
    AUDIAC: prohrabávat, aby se to vevnitř smísilo?
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    VODOMERKA: To jsem nezkoušel, koupím papírky a otestuju. Jinak jsem zatím koupil nejakej přírodní postřik proti škůdcům a lepivý destičky, tak snad to pomůže aspoň na ty hmyzáky
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    AUDIAC: co pH? není ten VK kyselej?
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    po více jak roce mě začal zlobit zajetej vermikompost. všechno bylo v pohodě, ale najednou žížaly přestaly žrát (cca měsíc zpět), vůbec nezpracovávaj nově přisypávaný dobroty. teď jsem to pořádně prohrábnul, žížal jsou tam mraky, ale vůbec si nevšímají třeba třetiny nádoby, kde je stará, teď už dost nechutná skládka zbytků. smrdí to jako hnůj (jako opravdu kravskej hnůj, nemyslím obecně hnusnej smrad). navíc se začaly kolem kompostu rojit desítky až stovky drobnejch mušek, menší jak octomilky. žádná změna skladby stravy tam neproběhla a nevím, co s tím. na balkon to v těhle tropech dát nemůžu, to by se asi upekly, ale roj hmyzáků v kuchyni taky nechci. co teď s tím? nějakej postup, jak na to vyzrát? zkusit je přemístit a ten hnus vyhodit? zkusil jsem tam natrhat pár plat od vajec, pač to bylo dost mokrý, ale nevím, jestli to tím zachráním.
    VEVER
    VEVER --- ---
    MGMBILL: Tak když je nový, žížaly zřejmě nestíhají žrát, tak to plesniví...přijde mi to normální.
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    Ahoj, chtel bych se zeptat, zda je normalni u asi 20 dni zalozeneho vermikompostu bila plisen na povrchu? Diky
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    TICHAVODA: na 100 % je to chvostoskok, to je kamos.
    TICHAVODA
    TICHAVODA --- ---
    Díky moc za odpovědi. Budu doufat, že to octomilky nejsou. Lesklé to není, pohybuje se to docela dost. Snad se to trochu zredukuje, až to vynesem po oteplení ven.
    VEVER
    VEVER --- ---
    TICHAVODA: larvy octomilek se tak jako lesknou a co se pohybu týče, spíš se sliznou...bych tak řekla :) Zatímco chvostoskoci (nebo roztoči, ono je to v tomhle případě dost fuk) jsou na povrchu suší, nejsou nalepení na podklad, takže mají tak jako výrazněji ohraničené okraje a když je nějak vyrusis (třeba do toho něčím stouchnes) budou se hýbat relativně rychle.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TICHAVODA: stejny problem jsem vyresil dokoupenim poradneho mnozstvi (5kg, tzn. nekolik stovek kusu) zizal primo od chovatele. eshopy to ve finale taky berou od chovatelu, akorat ze si to jeste nekolikrat naredi a prodaji stopove mnozstvi s prirazkou (a neco z toho jeste pomre postou), coz se stalo i mne. chovatele jsme pry meli stejneho :)
    TICHAVODA
    TICHAVODA --- ---
    Vever: Co jsem googlila, tak to vypadá jak larvy octomilek, je to moc malinký na to rozpoznat nohy, což by mě teda asi omylo, takový množství, ale nikde ani muška, jen nevím, jestli to není otázka času. Ach jo, nicméně díky za odpoved.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam