• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    Domaci kompostovani a vse o nem. Zpracovani odpadu, recyklace, vyroba vaseho prvniho vermikomposteru aneb slecno, mohu vas pozvat na svuj zizali caj?, mami, to neni stara svacina, ja jen kompostuji v kapse a dalsi, pribuzna temata.
    rozbalit záhlaví
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    JEREMIUS: určitě bez problému. pokud je fakt 100% bavlněná
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    Můžu dávat na kompost vatu (100 % bavlna)? Klíčím na tom microgreens a pak bych tu vrstvu vaty rád dával na kompost, jen nevím, jestli se to nějak rozumně rozloží
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOZINA: logický je naplnit jedno patro zbytky (postupně), pak na to nasadit další - a krmit tam. ony si postupně stravitelnou část zbytků zpracují a přenosí dolů. v ideální případě (tři patra) sbíráte úplně zespoda, bez nestrávených zbytků, a ty dvě vyšší patra jsou postupně zpracovávány žížalami. výhoda je, že dole pak moc žížal nezbývá, protože tam nemají moc co žrát (ale mohou se tam schovat před suchem nebo horkem).
    VEVER
    VEVER --- ---
    KOZINA: existují parazitické hlístice, dají se koupit přímo od biocont laboratory. Teď jsem je viděla napsané i na zahradnických potřebách na Krymské, pokud jsi z Prahy.
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    Ahoj,
    ve firmě máme 4 vermikompostéry - u jednoho se dotoho pustily smutnice, ale teda ve velkým. Vyndal jsem ho na mráz, protože zamoříli celý patro. Nechám ho tam do pondělí a uvidím. Jsou nějaký rady, co s tím? Peroxid by asi ublížil i žížalám ne?

Teď jsem překlvapenej, že mají bejt obě patra VK v provozu. My jsme měli v návodu, že druhý patro se dává v případě, že první už je plný. Krmí se jen do toho vrchního a žížaly si postupně přelezou a může se to použít do kytek. Patra tam mám obě jen kvůli tomu, aby chytala to bláto propadávalo dolu na síťku.

Každopádně máme asi dost žížalýho čaje a nejspíš i žížal, kdyby někdo potřeboval...

A co že je ta hnědá složka?
    TABBY
    TABBY --- ---
    EETEE: Dobrý nápad :-)
    EETEE
    EETEE --- ---
    TABBY: Vím, zaměstnávat malé děti je nelegální...ale je to celkem rychlá cesta jak to pocupovat. ;-D
    TABBY
    TABBY --- ---
    A ráda bych namísto listí dočasně dávala do kompostu karton (hnědá složka). Máte nějaký osvědčený způsob, jak kartonovou krabici rozložit na co nejmenší kousky?
    _KLOBASA_
    _KLOBASA_ --- ---
    NOZIMED: Demizone, hnedo-hnede tam mam hnedle dost:)
    _KLOBASA_
    _KLOBASA_ --- ---
    TABBY: Na vrch jsem jim naložil extra vrstvu toho nejhoršího - listi z oresaku - a nepomohlo.
    Ale přibývající chladne vecery pomalu situaci resi...
    Uvidime co bude na jare.
    NOZIMED
    NOZIMED --- ---
    _KLOBASA_: A mas tam dost hnede?
    TABBY
    TABBY --- ---
    _KLOBASA_: A mas tam dost hnede slozky? Vrstva listi je obvykle dost znechutí...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    _KLOBASA_: ty za chvíli vyřeší zima, ne? :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    _KLOBASA_: No, kompostu nevadí, pokud vím. Obvykle vadí majitelům :)
    _KLOBASA_
    _KLOBASA_ --- ---
    -ahoj,
    jeden dotaz k předchozí BROUKotázce.
    Poprvé v mám v kompostu nehorázné množství mušek (asi octomilky aj.).
    Nevíte zda je třeba je zlikvidovat nebo ničemu nevadí?

Jedná se o venkovní kompost pod víkem.
    IHAY
    IHAY --- ---
    ad prohrabávání - mám 2 patra a prohrabávám vždy jen to vrchní.

hlavně proto, aby se smísily nové zbytky z kuchyně s tou hmotou, kde jsou žížaly. jinak ty zbytky vydrží ležet dlouhou na povrchu kompostéru aniž by o ně žížaly projevovaly zájem.
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    TABBY: zalezi na tom, co to je za larvy... larvy jsou vetsinou od musek a dalsiho letajici ho hmyzu a to pak uplne nechces.ale jinak spousta zivota je OK. Brouci jako chvostoskoci? Mali, bili??
    TABBY
    TABBY --- ---
    TABBY: Odklopila jsem po čase víko, a dost mne překvapilo, kolik života tam je...
    TABBY
    TABBY --- ---
    Dotaz: je v pořádku, když je v kompostéru spousta brouků a larev?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    PIZMA: málo pater = ne vychytanej vermikompostér. imho :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    VODOMERKA: mně se ta specena vrstva dělá spíš vespod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam