• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    KEB
    KEB --- ---
    PIZMA: a chci je tam?
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    KEB: aha. tak to jsou larvy :) nevím presne ceho
    KEB
    KEB --- ---
    KEB: je to asi 1cm velký
    KEB
    KEB --- ---
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    BASTOCH: mlade zizaly nejsou nikdy bily a uz vubec ne takhle dlouhy
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    KEB: hlisitice, v kompostu by byt mely, jsou to prirozene pudni orgqnismy. ale nemely by byt premnozene, to pak znaci prekyseleni (myslim)
    KEB
    KEB --- ---
    VEVER: mám tam spoustu bílých červů velkých asi 15mm a dost pohyblivých. To je zase co za potvory? Jsou totiž hnusní a když je žena viděla, prohlásila, že kompostér nesmí do baráku ani omylem. :-D Máš tušení? A vadí to? Dík za odpověď :-)
    KEB
    KEB --- ---
    VEVER: nadrobil jsem tam prolozku z vajiz, tak uvidím co to udělá :-D

V podstatě k tomu přistupuji jako k experimentu, když to nebude fungovat nebo mě to začne štvát, tak kyblíky vysypu na chatě do kompostu a hotovo.
    VEVER
    VEVER --- ---
    KEB: hnědým jako hlínou? Nebo listím?
    KEB
    KEB --- ---
    VEVER: a když to teď zasypu hnědým stane se něco? Tě hnědé složky vtam moc nemám
    VEVER
    VEVER --- ---
    KEB: já jsem neřešila a dlouhodobě to fungovalo. Rostou a žijou tam různé věci :)
    KEB
    KEB --- ---
    Nazdar, je tu někdo?

Začal jsem s vermikomposterem, ale celý mi to nějak zaplesnivelo? Vadí to? Mám to nechat a neřešit nebo s tím něco dělat? Dík za rady :-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JEREMIUS: jak dlouho se taková vata používá než jde na kompost?Nějaká alternativa není? Ptám se jen protože má bavlna dost velkou stopu.
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    VODOMERKA: Dobře, díky. Je to klasická vata, je tam napsané 100% bavlna, tak tomu věřím :-)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    JEREMIUS: určitě bez problému. pokud je fakt 100% bavlněná
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    Můžu dávat na kompost vatu (100 % bavlna)? Klíčím na tom microgreens a pak bych tu vrstvu vaty rád dával na kompost, jen nevím, jestli se to nějak rozumně rozloží
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOZINA: logický je naplnit jedno patro zbytky (postupně), pak na to nasadit další - a krmit tam. ony si postupně stravitelnou část zbytků zpracují a přenosí dolů. v ideální případě (tři patra) sbíráte úplně zespoda, bez nestrávených zbytků, a ty dvě vyšší patra jsou postupně zpracovávány žížalami. výhoda je, že dole pak moc žížal nezbývá, protože tam nemají moc co žrát (ale mohou se tam schovat před suchem nebo horkem).
    VEVER
    VEVER --- ---
    KOZINA: existují parazitické hlístice, dají se koupit přímo od biocont laboratory. Teď jsem je viděla napsané i na zahradnických potřebách na Krymské, pokud jsi z Prahy.
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    Ahoj,
    ve firmě máme 4 vermikompostéry - u jednoho se dotoho pustily smutnice, ale teda ve velkým. Vyndal jsem ho na mráz, protože zamoříli celý patro. Nechám ho tam do pondělí a uvidím. Jsou nějaký rady, co s tím? Peroxid by asi ublížil i žížalám ne?

Teď jsem překlvapenej, že mají bejt obě patra VK v provozu. My jsme měli v návodu, že druhý patro se dává v případě, že první už je plný. Krmí se jen do toho vrchního a žížaly si postupně přelezou a může se to použít do kytek. Patra tam mám obě jen kvůli tomu, aby chytala to bláto propadávalo dolu na síťku.

Každopádně máme asi dost žížalýho čaje a nejspíš i žížal, kdyby někdo potřeboval...

A co že je ta hnědá složka?
    TABBY
    TABBY --- ---
    EETEE: Dobrý nápad :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam