• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LIROTepelná čerpadla, solární systémy (fototermika), větrání s rekuperací
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    SANOUK: v úvahu připadá jen měď nebo nerez. Al-pex vytvrdne a ocel zrezne. Musí to jít odvzdušnit. A DN25, u většího výkonu DN32
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    Tak na monoblok by trubky šli připravit, to je pravda.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    nevím jestli to SANOUK nemyslel tak že split nebo monoblok
    split potřebuje přesouvat chladivo (plyn) a monoblok solanku
    DIRTJUMPER
    DIRTJUMPER --- ---
    SANOUK: OK, díky. Já to chtěl mít připravené nějak elegantně, ale to asi smůla... A jak se řeší to, když si někdo chce vyměnit TČ třeba po 15 letech za jiný, ale nemá ho hned přes zeď od technický místnosti. Dají se nějak použít ty původní trubky a vyměnit kus za kus, nebo nemá žádnou výhodu a bude to pro něj, jako kdyby šel do tepelka poprvé?
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    DIRTJUMPER: Přesně tak. Musel bys vědět co tam jednou budeš mít za čerpadlo.
    DIRTJUMPER
    DIRTJUMPER --- ---
    SANOUK: Takže lepší udělat průchodku jen skrz zeď nad povrchem a případně trubky táhnut až po těch 10 letech okolo domu?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    my vrtali dve deseticentimetrovy diry skrz asi metr betonu
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    DIRTJUMPER: To by musel být velkej průměr chráničky, aby se tím dala protáhnout chlaďařská trubka. A dopředu nevíš jaké průměry budeš potřebovat.
    DIRTJUMPER
    DIRTJUMPER --- ---
    SANOUK: v nejdelsi variante 10-12 metru
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    DIRTJUMPER: kolik je to metrů?
    DIRTJUMPER
    DIRTJUMPER --- ---
    Díky všem za rady a názory, nakonec malý update. Aktuálně se díky sezónnosti využívání kloním v variantě kondenzačního plynovýho kotle, možná i klasickýho elektrickýho kotle. Rád bych ale měl pro případ budoucího přechodu na TČ udělanou přípravu už teď. Co bych si měl teda natáhnout z technický místnosti na budoucí místo venkovní jednotky? Stačí nějaká chránička / husí krk, nebo rovnou nějaký specifický kabely/potrubí?
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    A další věc je třeba periodická kontrola anod v bojleru. U Prahy jsem zažil hořčíkový anody po roce K.O.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    Je tu samozřejmě ještě možnost ošetřit vodu inhibitorem koroze.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    MARASAN: všeobecně by v každém topném systému měla být demineralizovaná voda a výrobci to po nás vyžadují. Jinak neuznávají záruku.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    SANOUK: vzduch-voda? co zeme-voda? a jakoze ma smysl do vymeniku dat destilku?
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    JIMIQ: Jasně, ale třeba výparník stojí cca stejně jako kompresor. Vrtule bez problému 10. Elektronika je různá podle vyrobce. A novej plynovej kotel mám dneska za 30.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    tak s nějakýma drobnostma se počítá, ale to asi nejsou opravy za 40 tisíc, ne? A to se může vysrat úplně stejně i na plynovým kotli
    mně třeba po cca roce měnili čidlo na záložné elektropatroně, kterou stejně nepoužívám :) ale bylo to zadarmo v rámci záruky
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    A ještě doplním, že kompresor je to poslední co se sere. U všech značek. Vrtule, elektronika, oběhovky, výměníky, výparníky a všeobecně netěsnosti chladivového okruhu. Jo a ještě čidla všeho druhu.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    JIMIQ: Firma pro kterou dělám, má víc jak 700 namontovaných čerpadel různých značek a spoustu dalších jsem potkal cestou. 15 let je opravdu rarita. Ovlivňuje to dost faktorů. Klimatické podmínky, správně dimenzovaný systém, upravená topná voda, kvalita servisu. Další věc je cenová politika u náhradních dílů a jejich dostupnost.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Dneska jsem mel na revizi typka z vaillant servisu a rikal ze on ma tepelko (ackoliv teda zeme-voda) uz trinact let a doufa ze pujde pres patnact :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam