• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LIROTepelná čerpadla, solární systémy (fototermika), větrání s rekuperací
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    JJ_H: kotel/krb na biomasu, tč
    DIRTJUMPER
    DIRTJUMPER --- ---
    Pokud jde o mě, tak na místě plyn mám, takže by to mělo být OK. Ještě ale do karet TČ hraje možná dotace, která u plynu není...
    JJ_H
    JJ_H --- ---
    A kdyz na miste neni plyn?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tak to je lepsi plyn+klima :) protoze bys nestihl vratit ty vyssi naklady na drazsi TČ pri malem/obcasnem provozu
    DIRTJUMPER
    DIRTJUMPER --- ---
    Díky za reakce. Ještě je potřeba doplnit, že dům nebude určenej k celoročnímu bydlení a nejspíš bude v zimě přes všední dny jen temperovanej a dotápěnej jednou za 14 dnů na víkend. Hlavní sezóna tam bude léto...
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    JIMIQ: Nepřeju Ti nic zlého, ale čerpadla jsou dneska spotřebák jako domácí elektronika a bohužel to platí i u prémiových značek jako je Vaillant.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Treba tedka mam 5200hodin a 3695 startu. Instalovano v prosinci 2023, ale nastehovali jsme se az v srpnu 2024
    Stat se muze cokoliv, ze jo :)
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    SANOUK: Snad to slováci poskládali správně.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    JIMIQ: Tak to by mohlo vydržet.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Vaillant Arotherm Plus 7kW
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    JIMIQ: Jen ze zvědavosti. Jakou máš doma značku a model?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ja teda ctu, ze zivotnost je 15-20 let a po vymene kompresoru (coz bude rekneme tech 40 tisic) jedes dal

Myslim, ze by Svedsko nejelo hromadne v tepelnych cerpadlech kdyby je po deseti letech museli vyhazovat
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    SANOUK: Jen doplním, že je potřeba počítat s životností cca 10let. Jasně, může to být víc, ale u spousty čerpadel i kotlů bývá servis už nerentabilní. A tam to začíná být na úvahu. Kotel stojí cca 40 a čerpadlo 200.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    JIMIQ: Na některý TČ by se měla dělat každý rok taky revize. Nech si udělat cenové nabídky od firem které montují kotle i čerpadla a uvidíš. Montuju kotle i čerpadla a u sebe doma bych raději viděl kotel.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SANOUK: zas moje distribuce elektriny je 25 haliru/kWh (celkem 4,33 po dobu 29 hodin denne) a nemusim platit revizi kominu nebo co je to potreba s plynovym kotlem
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    DIRTJUMPER: Osobně bych šel do kombinace kotle a multisplit klimošky. Chlazení podlahovkou není ideální a klimoška se může hodit při poruše kotle. Navíc to bude asi i levnější řešení. Obecně všem s plynovou přípojkou tepelný čerpadlo rozmlouvám.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ano, je to znát a extra chlad to není, já to mám omezeno na myslím 18 stupňů, což v kombinaci s vyrovnávací nádrží pouští do podlahy asi 20 stupňů, nosíme ponožky a nebyl to diskomfort. Ale musí to běžet skoro furt aby se efekt projevil. Ale zase to žere jen asi 350W...
    DIRTJUMPER
    DIRTJUMPER --- ---
    Ahoj, řeším teď u novostavby, jestli jít pro pokrytí chlazení i vytápění do kombinace plyn + klimatizace anebo TČ. Vytápění bude formou podlahového teplovodního vytápění. A můj dotaz pro ty z vás, co používají TČ v létě i k chlazení - je to znát a opravdu to dům pomůže trochu vychladit? A naopak - není to formou nepříjemného chladu do nohou?
    IV0
    IV0 --- ---
    JJ_H: Vzhledem k tomu, ze do větších budov se dávají spíše dvě (nebo víc) čerpadla než jedno velké, bych čekal, že správná odpověď je 2, ale projektanta to chce určitě.
    JJ_H
    JJ_H --- ---
    Neporadite, u koho zkusit zpracovat projekt na tepelna cerpadla pro dve starsi obytne rodinne budovy na jednom pozemku? Dilema zda zkusit jedno cerpadlo s dvema nezavislymi okruhy nebo budou treba dve apod. Par firem na instalaci cerpadel jsem tam uz mel, ale jejich info se tak lisilo, ze bych radeji zkusil nekoho nezavislejsiho na konzultaci. Diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam