• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LIROTepelná čerpadla, solární systémy (fototermika), větrání s rekuperací
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    JIMIQ: Jasně, ale třeba výparník stojí cca stejně jako kompresor. Vrtule bez problému 10. Elektronika je různá podle vyrobce. A novej plynovej kotel mám dneska za 30.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    tak s nějakýma drobnostma se počítá, ale to asi nejsou opravy za 40 tisíc, ne? A to se může vysrat úplně stejně i na plynovým kotli
    mně třeba po cca roce měnili čidlo na záložné elektropatroně, kterou stejně nepoužívám :) ale bylo to zadarmo v rámci záruky
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    A ještě doplním, že kompresor je to poslední co se sere. U všech značek. Vrtule, elektronika, oběhovky, výměníky, výparníky a všeobecně netěsnosti chladivového okruhu. Jo a ještě čidla všeho druhu.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    JIMIQ: Firma pro kterou dělám, má víc jak 700 namontovaných čerpadel různých značek a spoustu dalších jsem potkal cestou. 15 let je opravdu rarita. Ovlivňuje to dost faktorů. Klimatické podmínky, správně dimenzovaný systém, upravená topná voda, kvalita servisu. Další věc je cenová politika u náhradních dílů a jejich dostupnost.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Dneska jsem mel na revizi typka z vaillant servisu a rikal ze on ma tepelko (ackoliv teda zeme-voda) uz trinact let a doufa ze pujde pres patnact :)
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    EXCITE: Dneska je většina čerpadel typu invertor a tam akumulačka nedává smysl. Do systému se zapojuje taktovací nádrž o menším objemu a rozhodně né vždy. Tč pracuje efektivně při nízkém výkonu. Když přijedeš jednou za 14 dní do studeného baráku a budeš ho chtít vytopit, tak čerpadlo pojede na plno a jeho účinnost bude nižší.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jeste jsem si vzpomnel na jednu vec ohledne TC vs plyn, o ktere se moc nemluvi - od 2027 maji platit povolenky i domacnosti. Oni to teda nejspis prodlouzej ale ne donekonecna

Nevim kolik penez to bude a nechce se mi to hledat, ale pro benzin je to kolem 1 az 2 korun na litr
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    SANOUK: no já ti furt reaguju na tu nutnost "fungovat kontiuálně" což mi zní jako obecné tvrzení, které se netýká pouze rekreačních objektů + to "střídání požadovaných teplot v interiéru", o kterým netuším,jaký má dopad na TČ (akumulačka-která tu umožnuje zapínat čerpadlo jen na NT a ne když zrovna potřebuješ ohřát interier).
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    Do chaty patří elektrokotel na temperování a krb s výměníkem. Kdo nechce štípat dřevo, nechť to hodí na pelety. Tč patří do baráku pro stálé bydlení.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    EXCITE: Tak v systému s aku nevidím, u rekreačního objektu, už vůbec žádnou logiku.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    SANOUK: Já tedy nevím,ale to je přece záležitost regulace na sekundáru a akumulačky.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    EXCITE: Myšleno, tak, že nemá rádo střídání požadovaných teplot v interiéru.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Vsak ono to jde, obzvlast je-li to levna cina (defakto klimatizace). Ale normalni evropske tepelko za 200+ tisic je nesmysl davat na chalupu kde jsi prevazne v lete
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    JIMIQ: Človíček z vedlejší chalupy na TC s dálkovým ovládáním. Běžně temperuje na 10C a když je potřeba tak na dálku zapne den předem.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Co nejvic kontinualne je mozne :) a hlavne u rekreacnich objektu ti ta teplota kolise a potrebujes rychle nahřát kdyz v patek odpoledne prijedes
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    SANOUK: tak to je trochu nesmysl, ne? TČ přece nefunguje kontinuálně ..
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    DIRTJUMPER: TČ potřebuje fungovat kontinuálně.
    DIRTJUMPER
    DIRTJUMPER --- ---
    SANOUK: kvuli navratnosti, nebo i z technickych duvodu?
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    DIRTJUMPER: Pro rekreační objekty se tč nehodí.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    JJ_H: kotel/krb na biomasu, tč
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam