• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    STOOL
    STOOL --- ---
    MUTHA:
    ne že bych někdy řešil omáčky nebo chilli, ale možná by fungovaly takový znovu naplnitelný kapsičky, co se primárně prodávají na dětskou rozmixovanou stravu, vypadá to jako obal třeba od kapsíku. To by asi mohlo vyřešit přístup vzduchu při uskladňování.
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    Diky za tip!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: Primarne potrebujes zabranit tomu, aby to dlouho stalo v poloprázdné lahvice, kde k tomu muze vzduch. Kde je vzduch, tam je casem plisnen.


    Takze je lepsi mit to v malých lahvičkách, nebo tim alespon obden trepat a nebo na to nalij vrstvicku oleje, kterou pak zamícháš do te omáčky.
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    XCIDER: rikal sem si, ze sem nekde cetl, ze 2% sou na rychlou spotrebu a 5% vydrzi dyl, ale nebyl sem si jistej. diky!
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    MUTHA: pokud je v necem 5proc soli a je to navic prokvaseny, v lednici to ma imho temer nekonecnou trvanlivost....
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    delam sem ted poprvy v zivote fermentovanou chilli omacku (jalapenos, ostruziny, boruvky, 5% soli), krasne mi to za 10 dni probublalo, ted sem to presunul do lednice. v receptu pisou spotrebovat do mesice
    da se nejak ta zivotnost prodlouzit?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jen teda ten jidelnicek fakt neni papuansky :-D

    _
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VOZKA: no - vlaknina a lusteniny :-D dik, pekny.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Výborný rozhovor s Jensem Walterem z mikrobiomového výzkumného centra při University College Cork. Já tady a jinde furt u článků o mikrobiomu kveruluju, ale v tomhle rozhovoru mi vadí jen že to není aspoň dvakrát delší.

    Tl;dr: vytvořili jídelníček na základě toho, co jedí někteří domorodci na Papui nové Guinei, kteří zatím nepřešli na industrializovanou stravu a mají dle našich měřítek skvělý stav mikrobiomu. Tři týdny jím krmili skupinu lidí kteří jinak jedí standardní západní dietu a během toho (a nějakou dobu potom) jim odebírali jak vzorky mikrobiomu tak s nějakými rozestupy krve. Krevní testy se za tak krátkou dobu (kdy ale nejedli nic jiného) významně vylepšily, mikrobiom se posunul očekávaným směrem. Ale jakmile člověk s dietou přestal, vrátil se postupně do původního stavu.

    Fungovalo to přestože velká část potravin musela být určitě do Irska dovážená a tedy se nejspíš nejedná o bio kvalitu od domorodce ze zahrádky. A pikantní zajímavostí je, že jídelníček neobsahuje nic kvašeného.

    Probiotics: Hype or Helpful? H2CT Ann Reardon
    https://www.youtube.com/watch?v=S2RB8nQT1dA


    Knížku obsahující všechny recepty použité ve studii a nějaké informace kolem si můžete zadarmo stáhnout: https://ualberta.scholaris.ca/items/fe23792e-0584-4d7d-a657-1392bad5880b
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hura - vznikla spolecnst ktera siri podlozene info, maji knihu a popuarizacni seminare!

    Hlavní stránka | Modrobiom.cz
    https://www.modrobiom.cz/
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    URPUTNIK: Jo, to má určitě pravdu :).
    Jinak pokud to není alergie ale intolerance (rozdíl!), tak zrovna na laktózu se té intolerance dá zbavit tak, že si ve střevě vypěstuješ dostatek bifidobakterií produkujících laktázu (a možná nějaké další věci), a ani to nemusí trvat dlouho, ale není to příjemný proces, je to takové sebeexperimentování které láká málokoho :).

    Studii teď po ruce nemám, ale tl;dr je: USA mají v potravinových rezervách obří množství sušeného mléka a používají ho v rámci potravinové pomoci chudým zemím, typicky Afrika. Ale spousta lidí v těch regionech nemá gen, který umožňuje trávení laktózy v dospělosti, takže mají intoleranci. No a ukázalo se, že když člověku s intolerancí dáváš enormní množství sušeného mléka, tak dva týdny trpí (průjmy, flatulence atp.), ale zhruba po těch dvou týdnech se mu upraví mikrobiom natolik, že začne laktózu trávit víceméně bez problémů.

    Pokusů na tohle téma bylo víc, a vyplývá z nich bohužel, že opatrně po malých kouscích to nefunguje a suplementování přímo těch bakterií funguje málo - to je docela typická věc, mikrobiom bývá stabilní a na to abys ho dlouhodobě změnil je potřeba na to jít docela radikálně, ale když se do toho cíleně opřeš, může to pak jít velmi rychle. Tuhle drastickou metodu zkoušela nedávno reprodukovat nějaká youtuberka s intolerancí a prý po dva týdny velmi litovala své spolubydlící, ale výsledky i načasování jí vyšly stejně jako ve studii.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    VOZKA: ja jsem si o tom psal s nejakou doktorkou/laborantkou z MBU tak rok dozadu .. ptal jsem se na pripadnou detekci nekriticke alergie na laktozu (trosku mne prohani, ale ne vzdy, takze je to asi nejaka kombinace) a rikala mi, ze na to veda zatim nema odpovedi .. ze sice ty dilci vysledky jsou, ale nikdo nedokaze rict, jak ma vypadat ten cely obrazek .. a at neverim komercnim laboratorim :)
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    URPUTNIK: Možná to vzniklo přílišným zjednodušením látky nebo editací rozhovoru, ale tohle mě zarazilo: "My totiž nevíme, jaká konkrétní potravina podporuje určitou bakterii v mikrobiomu."

    Kompletní obraz zatím nemáme, ale rozhodně máme u spousty bakterií dobrou představu, protože publikovaných studií na tohle téma jsou už řádově nejspíš tisíce. Část z toho jsou studie na zvířatech, ale docela dost jich je i na lidech. Zejména u těch ve střevě běžných bakterií je už těch informací fakt spousta a velká část z nich opakovaně reprodukovaná.

    Zároveň sice neexistuje jeden ideální mikrobiom, ale existuje dost guidelinů u kterých je docela dobrá šance že platí - třeba že některé oportunistické patogeny je dobré držet pod určitou hranicí nebo že není ideální mít nula detekovaných bifidobakterií.

    Faktem je, že komerční laboratoře co prodávají testy koncovému zákazníkovi málokdy podávají kvalitní a aktuální informace. Ale není pravda že by neexistovaly - existují a každým rokem jich je víc.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    Probiotika a prebiotika: jak fungují na střevní mikrobiom
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-zivotni-styl-probiotika-prebiotika-strevni-mikrobiom-283400

    tady asi nikoho neohromim, ale prijde mi to jako jeden z lepsich rozhovoru na dane tema :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    s tímhle sem musím! likvidujeme český výrobce :)

    Češi objevili recepty babiček. Kvasí si zelí doma, jeho výroba klesá | Týden.cz
    https://www.tyden.cz/cesi-objevili-recepty-babicek-kvasi-si-zeli-doma-jeho-vyroba-klesa

    a fakt ta "průmyslová" výroba zelí v Česku rapidně klesá:

    2019 - 12 724 tun
    versus
    2023 - 8718 tun
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: to bude vrstva aerobnich kvasinek. Maj tu vyhodu ze celkem aktivne produkuj oxid uhicity, takze to pak pekne kyne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Je to plíseň? | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/je-to-plisen
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    jak poznat plíseň od křísu na žitném chlebovém kvásku?
    Měl jsem teď 2 týdenní výpadek v pečení chleba a když jsme včera otevřel sklenici s kváskem, tak byl pokrytý něčím bílým. Vypadá to většinou jako křís, ale přišlo mi, že tam je pár míst, které nejsou ploché jaké křís, ale spíš do prostoru jako plíseň. Udělal jsem experiment - chleba radši nepekl, ale kvásek jsem nakrmil a chci počkat týden, jestli se plíseň rozmnoží nebo to vůbec plíseň nebyla. Jinak kvásek je zdravý, nakrmil jsem ho o půlnoci a už se mi v lednici snaží zase utéct ze sklenice. A plesnivě to nesmrdělo. Mám z nedávné doby špatnou zkušenost s plísní a velmi nerad bych to opakoval, takže se raději držím na té "bezpečné straně". Ale nerad byhc o kvásek přišel zbytečně, maká krásně.

    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    Doplňuju vodu a cukr, zázvor tam už nedávám, kvasí to už i bez něj :)
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    _ANT_: jj, mám dvě zavařovačky, které udržuju. Jediný rozdíl mezi nimi je, že jsem do jedné, když jsem měl pocit, že to trvá nějak dlouho, přidal trochu živné soli.

    V zásadě jsem začal organickým zázvorem, na kostičky (cca 1mm hrana), lžička třtinového cukru a 2dcl filtrované vody (Žižkov nemá chuťově dobrou vodu, Brita dost pomáhá). A pak každý den přidával cca lžičku zázvoru a 3/4-1 lžičku cukru a zamíchal a postupně doléval po troškách vodu, aby to skončilo někde v tom cca 0,5l, co má zavařovačka. Celou dobu to mám zakryté papírovou utěrkou a zagumičkované (hlavně kvůli hmyzu.)
    Po cca 10 dnech už to bylo rozkvašené, po 14 jsem přistal přidávat zázvor a udělal první limonády (1:1 jablečný džus (kupuju ten litrový v plastu z lidlu) s vodou, do 2,25 lahve od pepsi, zamíchat ginger bug, do směsi ho dám cca 3 polévkové lžíce přes sítko. Flašku zavřít, lehce zmáčkout co to jde a šup s ní někam do stínu a tepla. Podle teploty to začne kvasit, flaška se narovná, narovnanou pak do lednice a po vychlazení vypít.

    Pokud chceš radši sladší, dáš to chladit dřív, pokud chceš suché jako já, necháš to den, dva potom, co se lahev natlakuje, vychladíš, vypiješ :) Bývá problém to otevřít, ale chce to cvik.

    S kvasnou zátkou, jak to má DYSTOPIK to jde taky, ale dělal bych to trochu jinak (a nemám s tím zkušenosti, pač jakmile to naleju do nádoby s bublátkem, čekám, až to dobublá ;))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam