• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AUDIAC: Ano a pripadne pridej treba rybi omacku, ale slana voda je v pohodě
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    jj dolej to prevarenym vychladlym solnym roztokem jak rika mravenec
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    AUDIAC: babicka v pripade potreby zeli doliva prevarenou slanou vodou, pocitam, ze to s kimcchi bude podobny
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    Když už jsme u kimčchi, nová várka se mi povedla nějak divně (spíš nepovedla) a zelí pustilo málo vody, takže to není potopený. Abych minimalizoval riziko kožíšku, pomůže to dolít 2% solným roztokem?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JAJITA: ne. Kimchi je vhodne delat vzdy!
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    NJAL: na ty se taky chystám :) ale potřebuju si asi udělat místo, z nějakého důvodu mám tu kuchyň čím dál menší :D
    NJAL
    NJAL --- ---
    KID_MCHUTT: To bych potreboval pro moje medoviny. :-D
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    udělal jsem 6kg várku z nového zelí a je super, takže bych se toho nebál - jenom je potřeba si to hlídat, prokvasí to v turbo rychlosti během dvou dnů
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: Nejrůzněji kimchci se delaji furt a to ze sezonni zeleniny, takze urocte zkus porek+redkvicky i s nati + kedlubna s nati a pokud mas medvedi cesnek, nebo treba mlade koprivy, tak je tam vraz. Zeli dle nalady, klidne bezne zeli, nebo mlade zeli.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Ehm, je moc blbě dělat kimchi teď, z nové sklizně?
    Lonské došlo a já zjistila, že jsem závislák :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: může se ti tam pomnožit cokoliv jde okolo. Co konkrétně ti tam narostlo - to se musíš podívat pod mikroskop a ještě vědět na co se díváš.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    DOCKINEZ: Dík, já zběžně něco prolítl, avšak je to většinou takové povšechné jako i zde (nebo mojí neznalostí).

    Píšou "narostou mikroorganismy (...) které produkují jednoduché organické kyseliny, hlavně kyselinu mléčnou, máselnou, octovou." Mléčná klasické kvašení, ok, octová ok. Máselná je z tuků a je špatně, nebo je to pouze nepoživatelné? Rozvíjejí se tam např. i plísně, nebo je to také svým způsobem kvašením konzervované? U klasického kvašení se správný proces zajišťuje zpravidla salinitou, je to zde jinak? Vadí tam tuky? Polévku jsem napsal jako takový nejčastější a nejzřejemější příklad, ale myšleno je to spíš obecně na kejslé potraviny doma, které většinou letí do koše nebo do záchodu. Ptám se na základě odposlechnuté úvahy, že "tomu přece nic není, jsou i jiné kyslé věci, které jíme".
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Prosím, mám lehce nekvasnou otázku - nevíte, co se děje např. s polévkou, když tzv. kejsne (leží týden na lince)? Je to také kvašení, akorát s nějakými nesprávnými mikroby nebo je to úplně něco jiného a výsledný produkt je čistě odpad nebo něco mezi?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    5.4. jarní kvašení v Ryhlebech, dondite.


    Jarní kvašení pro mírně pokročilé (Zkvašený workshop)
    Zkvasit zelí a nebo pickles je pro vás hračka, už víte jaké kimčchi vám nejvíc chutná a kombucha vám už nepřipadá jako nebezpečná věc, co vám v noci sežere kočku?
    Chcete se potkat s dalšími kvasiči a načerpat novou inspiraci, na to, co všechno se dá zkvasit?
    Přijeďte 5.4.do Vápenné, protože Květné neděli předchází Zkvašená Sobota.
    🥬 Založíte si nukadoko - japonský otrubový kvásek, co žere zeleninu.
    🥬 Dostanete porci koji na hraní a projdeme okolní louky a lesy a zjistíme co takhle začátkem dubna roste a dá se zkvasit.
    🥬 Plus si povíme a ozkoušíme různé netradiční kvašeniny a nasdílíme si vzájemně, co nám tak bublá.
    🌶️Cena za celodenní program: 900 Kč🌶️
    Přihlašte se prosím zde: https://docs.google.com/.../1FAIpQLScaBofsPL.../viewform...
    Začneme v 10 hodin, do 12 se budeme uvnitř bavit o kvašení a založíme nukadoko. Pokud nám to počasí dovolí, uděláme si společný piknik venku - vezměte prosím něco k jídlu, co chcete sdílet s ostatními a ideálně vzorky své kvasné produkce. Pak se projdeme na sběr volně rostoucího jídla a posléze ho zpracujeme, a někdy po 16 až 17 hodině se rozejdeme.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PechaKucha Night Vodňany Vol 28 - Všichni za kultur(o)u - Lenka Kubelová
    https://www.youtube.com/watch?v=c0SvO1SniFM
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHOBOT: Ano, ale lidi většinou chteji i blanu a s ni to kvasí rychleji
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    ZUZKAOU: aha, takže na množení ani nemusim dávat blánu, ale stačí flaška nálevu?
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ZUZKAOU: ha! ty fotky naprosto přesně ukazují, kde se stala chyba.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ZUZKAOU: Kouknu, dík :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam