• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/

http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    URPUTNIK: Jo, to má určitě pravdu :).
    Jinak pokud to není alergie ale intolerance (rozdíl!), tak zrovna na laktózu se té intolerance dá zbavit tak, že si ve střevě vypěstuješ dostatek bifidobakterií produkujících laktázu (a možná nějaké další věci), a ani to nemusí trvat dlouho, ale není to příjemný proces, je to takové sebeexperimentování které láká málokoho :).

Studii teď po ruce nemám, ale tl;dr je: USA mají v potravinových rezervách obří množství sušeného mléka a používají ho v rámci potravinové pomoci chudým zemím, typicky Afrika. Ale spousta lidí v těch regionech nemá gen, který umožňuje trávení laktózy v dospělosti, takže mají intoleranci. No a ukázalo se, že když člověku s intolerancí dáváš enormní množství sušeného mléka, tak dva týdny trpí (průjmy, flatulence atp.), ale zhruba po těch dvou týdnech se mu upraví mikrobiom natolik, že začne laktózu trávit víceméně bez problémů.

Pokusů na tohle téma bylo víc, a vyplývá z nich bohužel, že opatrně po malých kouscích to nefunguje a suplementování přímo těch bakterií funguje málo - to je docela typická věc, mikrobiom bývá stabilní a na to abys ho dlouhodobě změnil je potřeba na to jít docela radikálně, ale když se do toho cíleně opřeš, může to pak jít velmi rychle. Tuhle drastickou metodu zkoušela nedávno reprodukovat nějaká youtuberka s intolerancí a prý po dva týdny velmi litovala své spolubydlící, ale výsledky i načasování jí vyšly stejně jako ve studii.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    VOZKA: ja jsem si o tom psal s nejakou doktorkou/laborantkou z MBU tak rok dozadu .. ptal jsem se na pripadnou detekci nekriticke alergie na laktozu (trosku mne prohani, ale ne vzdy, takze je to asi nejaka kombinace) a rikala mi, ze na to veda zatim nema odpovedi .. ze sice ty dilci vysledky jsou, ale nikdo nedokaze rict, jak ma vypadat ten cely obrazek .. a at neverim komercnim laboratorim :)
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    URPUTNIK: Možná to vzniklo přílišným zjednodušením látky nebo editací rozhovoru, ale tohle mě zarazilo: "My totiž nevíme, jaká konkrétní potravina podporuje určitou bakterii v mikrobiomu."

Kompletní obraz zatím nemáme, ale rozhodně máme u spousty bakterií dobrou představu, protože publikovaných studií na tohle téma jsou už řádově nejspíš tisíce. Část z toho jsou studie na zvířatech, ale docela dost jich je i na lidech. Zejména u těch ve střevě běžných bakterií je už těch informací fakt spousta a velká část z nich opakovaně reprodukovaná.

Zároveň sice neexistuje jeden ideální mikrobiom, ale existuje dost guidelinů u kterých je docela dobrá šance že platí - třeba že některé oportunistické patogeny je dobré držet pod určitou hranicí nebo že není ideální mít nula detekovaných bifidobakterií.

Faktem je, že komerční laboratoře co prodávají testy koncovému zákazníkovi málokdy podávají kvalitní a aktuální informace. Ale není pravda že by neexistovaly - existují a každým rokem jich je víc.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    Probiotika a prebiotika: jak fungují na střevní mikrobiom
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-zivotni-styl-probiotika-prebiotika-strevni-mikrobiom-283400

tady asi nikoho neohromim, ale prijde mi to jako jeden z lepsich rozhovoru na dane tema :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    s tímhle sem musím! likvidujeme český výrobce :)

Češi objevili recepty babiček. Kvasí si zelí doma, jeho výroba klesá | Týden.cz
    https://www.tyden.cz/cesi-objevili-recepty-babicek-kvasi-si-zeli-doma-jeho-vyroba-klesa

a fakt ta "průmyslová" výroba zelí v Česku rapidně klesá:

2019 - 12 724 tun
    versus
    2023 - 8718 tun
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: to bude vrstva aerobnich kvasinek. Maj tu vyhodu ze celkem aktivne produkuj oxid uhicity, takze to pak pekne kyne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Je to plíseň? | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/je-to-plisen
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    jak poznat plíseň od křísu na žitném chlebovém kvásku?
    Měl jsem teď 2 týdenní výpadek v pečení chleba a když jsme včera otevřel sklenici s kváskem, tak byl pokrytý něčím bílým. Vypadá to většinou jako křís, ale přišlo mi, že tam je pár míst, které nejsou ploché jaké křís, ale spíš do prostoru jako plíseň. Udělal jsem experiment - chleba radši nepekl, ale kvásek jsem nakrmil a chci počkat týden, jestli se plíseň rozmnoží nebo to vůbec plíseň nebyla. Jinak kvásek je zdravý, nakrmil jsem ho o půlnoci a už se mi v lednici snaží zase utéct ze sklenice. A plesnivě to nesmrdělo. Mám z nedávné doby špatnou zkušenost s plísní a velmi nerad bych to opakoval, takže se raději držím na té "bezpečné straně". Ale nerad byhc o kvásek přišel zbytečně, maká krásně.

KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    Doplňuju vodu a cukr, zázvor tam už nedávám, kvasí to už i bez něj :)
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    _ANT_: jj, mám dvě zavařovačky, které udržuju. Jediný rozdíl mezi nimi je, že jsem do jedné, když jsem měl pocit, že to trvá nějak dlouho, přidal trochu živné soli.

V zásadě jsem začal organickým zázvorem, na kostičky (cca 1mm hrana), lžička třtinového cukru a 2dcl filtrované vody (Žižkov nemá chuťově dobrou vodu, Brita dost pomáhá). A pak každý den přidával cca lžičku zázvoru a 3/4-1 lžičku cukru a zamíchal a postupně doléval po troškách vodu, aby to skončilo někde v tom cca 0,5l, co má zavařovačka. Celou dobu to mám zakryté papírovou utěrkou a zagumičkované (hlavně kvůli hmyzu.)
    Po cca 10 dnech už to bylo rozkvašené, po 14 jsem přistal přidávat zázvor a udělal první limonády (1:1 jablečný džus (kupuju ten litrový v plastu z lidlu) s vodou, do 2,25 lahve od pepsi, zamíchat ginger bug, do směsi ho dám cca 3 polévkové lžíce přes sítko. Flašku zavřít, lehce zmáčkout co to jde a šup s ní někam do stínu a tepla. Podle teploty to začne kvasit, flaška se narovná, narovnanou pak do lednice a po vychlazení vypít.

Pokud chceš radši sladší, dáš to chladit dřív, pokud chceš suché jako já, necháš to den, dva potom, co se lahev natlakuje, vychladíš, vypiješ :) Bývá problém to otevřít, ale chce to cvik.

S kvasnou zátkou, jak to má DYSTOPIK to jde taky, ale dělal bych to trochu jinak (a nemám s tím zkušenosti, pač jakmile to naleju do nádoby s bublátkem, čekám, až to dobublá ;))
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    KID_MCHUTT: dve sklenice toho ginger bugu?
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    KID_MCHUTT: Ale krmím teda denně - na toho půl litru cca půl lžičky třtinového cukru
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    Já udělal dvě sklenice (tak první se mi nezdála, ale pak se taky rozjela) a v zásadě po nějaké době už jenom dokrmuju cukrem a případně doplňuju filtrovanou vodou, když dělám další dávku limonád. Používám to na rozkvašení těch moštů už půl roku, nekazí se a do dvou litrů stačí 2-3 polévkové lžíce zamíchaných vzorků :)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---

to je ten zmiňovanej rybíz. Jen případně opatrně při otevírání lahví s těmahle bobulovinama - dřív jsem tady popisoval špendlík session, po který jsem musel trochu vymalovat
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---

Tohle je z videa, kde jsem se snažil zachytit, jak se při pořádnym bublání na tý hladině pevnýho podílu dělaly úplně vlny. Vypadalo to, jak vlnobití pod hladinou. Bohužel to na tom videu nebylo tak pěkně vidět:/
    Nicméně na povrchu je vidět jen pěna, která následující den opadne. Občas to celý vezmu a krouživym pohybem to trochu narušim, aby nic nesedělo na hladině. Ale jako nezkazilo se mi nikdy
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    slupka zázvoru se jednak stříká něčim, aby (tolik) neklíčil, takže to nepapám.
    Druhá věc, že když jsem rozmixoval celej omytej zázvor, tak ty kousky, který na sobě maji slupku vyplavou na hladinu a má to tendenci kazit se. Když ho oloupeš a pak rozmixuješ, všechno to sedne dolu a nikdy jsem neměl problém. Dělám často. Vždycky když dojde, tak udělám novej. Většinou tak 2L a ředím zhruba 1/10

Dávám polovinu váhy cukru a čtyřnásobej vody

teď mi bublá varianta černej rybíz, trochu malin a josty a dal jsem tam ještě mátu a lupení od rybízu. Bublá to, jak kdyby se to vařilo :))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _ANT_: jako na to chce idelně vodní kefíír, kterej má neutrální chuť a ne zázvorovou. Ale pokud máš čerstvé ovoce/květy/listy/kořeny, tak to zkvasí samo. (když tam dáš dostatek cukru a zamezíšš přístupu vzduchu)

Lokální kořeny - lopuch, pampeliška a pod.

Kořeny — obecný návod na limonádu | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/koreny-obecny-navod-na-limonadu
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    ZUZKAOU: ja to chtela pak pouzivat jako ginger bug - zaklad starter pro dalsi ovocny limonady.
    Zitra se vrhnu na pokus cislo 3, narvu tam uz na zacatku k tomu dalsi ovoce a budu to denne krmit. Jestli se ani tohle nepovede, tak uz nevim.
    Pritom kimcchi umim fakt dobry:(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _ANT_: jj, jak cukr, tak zázvor. Ale fakt je nejlepší prost udělat limonádu z něčeho jiného a zázvor tam přidat.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    ZUZKAOU: takze zalozit a kazdy den tam pri pravidelnym michani zamichat i novy zazvor? Cukr taky pridavat? A to ovoce tam narvat kdy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam