• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Nepodařilo se načíst diskuzi.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/

http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    jak poznat plíseň od křísu na žitném chlebovém kvásku?
    Měl jsem teď 2 týdenní výpadek v pečení chleba a když jsme včera otevřel sklenici s kváskem, tak byl pokrytý něčím bílým. Vypadá to většinou jako křís, ale přišlo mi, že tam je pár míst, které nejsou ploché jaké křís, ale spíš do prostoru jako plíseň. Udělal jsem experiment - chleba radši nepekl, ale kvásek jsem nakrmil a chci počkat týden, jestli se plíseň rozmnoží nebo to vůbec plíseň nebyla. Jinak kvásek je zdravý, nakrmil jsem ho o půlnoci a už se mi v lednici snaží zase utéct ze sklenice. A plesnivě to nesmrdělo. Mám z nedávné doby špatnou zkušenost s plísní a velmi nerad bych to opakoval, takže se raději držím na té "bezpečné straně". Ale nerad byhc o kvásek přišel zbytečně, maká krásně.

KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    Doplňuju vodu a cukr, zázvor tam už nedávám, kvasí to už i bez něj :)
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    _ANT_: jj, mám dvě zavařovačky, které udržuju. Jediný rozdíl mezi nimi je, že jsem do jedné, když jsem měl pocit, že to trvá nějak dlouho, přidal trochu živné soli.

V zásadě jsem začal organickým zázvorem, na kostičky (cca 1mm hrana), lžička třtinového cukru a 2dcl filtrované vody (Žižkov nemá chuťově dobrou vodu, Brita dost pomáhá). A pak každý den přidával cca lžičku zázvoru a 3/4-1 lžičku cukru a zamíchal a postupně doléval po troškách vodu, aby to skončilo někde v tom cca 0,5l, co má zavařovačka. Celou dobu to mám zakryté papírovou utěrkou a zagumičkované (hlavně kvůli hmyzu.)
    Po cca 10 dnech už to bylo rozkvašené, po 14 jsem přistal přidávat zázvor a udělal první limonády (1:1 jablečný džus (kupuju ten litrový v plastu z lidlu) s vodou, do 2,25 lahve od pepsi, zamíchat ginger bug, do směsi ho dám cca 3 polévkové lžíce přes sítko. Flašku zavřít, lehce zmáčkout co to jde a šup s ní někam do stínu a tepla. Podle teploty to začne kvasit, flaška se narovná, narovnanou pak do lednice a po vychlazení vypít.

Pokud chceš radši sladší, dáš to chladit dřív, pokud chceš suché jako já, necháš to den, dva potom, co se lahev natlakuje, vychladíš, vypiješ :) Bývá problém to otevřít, ale chce to cvik.

S kvasnou zátkou, jak to má DYSTOPIK to jde taky, ale dělal bych to trochu jinak (a nemám s tím zkušenosti, pač jakmile to naleju do nádoby s bublátkem, čekám, až to dobublá ;))
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    KID_MCHUTT: dve sklenice toho ginger bugu?
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    KID_MCHUTT: Ale krmím teda denně - na toho půl litru cca půl lžičky třtinového cukru
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    Já udělal dvě sklenice (tak první se mi nezdála, ale pak se taky rozjela) a v zásadě po nějaké době už jenom dokrmuju cukrem a případně doplňuju filtrovanou vodou, když dělám další dávku limonád. Používám to na rozkvašení těch moštů už půl roku, nekazí se a do dvou litrů stačí 2-3 polévkové lžíce zamíchaných vzorků :)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---

to je ten zmiňovanej rybíz. Jen případně opatrně při otevírání lahví s těmahle bobulovinama - dřív jsem tady popisoval špendlík session, po který jsem musel trochu vymalovat
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---

Tohle je z videa, kde jsem se snažil zachytit, jak se při pořádnym bublání na tý hladině pevnýho podílu dělaly úplně vlny. Vypadalo to, jak vlnobití pod hladinou. Bohužel to na tom videu nebylo tak pěkně vidět:/
    Nicméně na povrchu je vidět jen pěna, která následující den opadne. Občas to celý vezmu a krouživym pohybem to trochu narušim, aby nic nesedělo na hladině. Ale jako nezkazilo se mi nikdy
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    slupka zázvoru se jednak stříká něčim, aby (tolik) neklíčil, takže to nepapám.
    Druhá věc, že když jsem rozmixoval celej omytej zázvor, tak ty kousky, který na sobě maji slupku vyplavou na hladinu a má to tendenci kazit se. Když ho oloupeš a pak rozmixuješ, všechno to sedne dolu a nikdy jsem neměl problém. Dělám často. Vždycky když dojde, tak udělám novej. Většinou tak 2L a ředím zhruba 1/10

Dávám polovinu váhy cukru a čtyřnásobej vody

teď mi bublá varianta černej rybíz, trochu malin a josty a dal jsem tam ještě mátu a lupení od rybízu. Bublá to, jak kdyby se to vařilo :))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _ANT_: jako na to chce idelně vodní kefíír, kterej má neutrální chuť a ne zázvorovou. Ale pokud máš čerstvé ovoce/květy/listy/kořeny, tak to zkvasí samo. (když tam dáš dostatek cukru a zamezíšš přístupu vzduchu)

Lokální kořeny - lopuch, pampeliška a pod.

Kořeny — obecný návod na limonádu | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/koreny-obecny-navod-na-limonadu
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    ZUZKAOU: ja to chtela pak pouzivat jako ginger bug - zaklad starter pro dalsi ovocny limonady.
    Zitra se vrhnu na pokus cislo 3, narvu tam uz na zacatku k tomu dalsi ovoce a budu to denne krmit. Jestli se ani tohle nepovede, tak uz nevim.
    Pritom kimcchi umim fakt dobry:(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _ANT_: jj, jak cukr, tak zázvor. Ale fakt je nejlepší prost udělat limonádu z něčeho jiného a zázvor tam přidat.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    ZUZKAOU: takze zalozit a kazdy den tam pri pravidelnym michani zamichat i novy zazvor? Cukr taky pridavat? A to ovoce tam narvat kdy?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _ANT_: plíseň bude na slupce, plus při výrobě nového je potřeba tam dávat další a další zázvor. Ale ideální je tam narvat něco, na ččem spolehlivě jsou žádoucí kultury, tedy něco, co ještě nedávno bylo na poli/na stromě a nejsou na tom postřiky a neplavilo se to v lodním kontejneru kdovíí odkud.

V tuhle chvíli třešně, myrabalánny, meruňky, za chvííli budou letníí jablka...

Příípadněě hotov fermentovaý nápoj bez octa - takže vodní kefíír, bezinkvá limonáda a tak .
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    ZUZKAOU: zalozila jsem novej, jen prevarena studena voda, cukr, bio zazvor i se slupkou (75:20:5) a dala jsem tam trochu tohohle: https://eshop.nemleko.cz/bacilli/bacilli-fermented-ginger-shot-90-ml/

A cely to kvasilo jen velmi neochotne, ubehl tyden a ted mi prijde, ze to chyta plisen. Stalo to priklopeny na lince v cca 23 stupnich. Michala jsem jednou denne, predvcirem jsem tam pridala cerstvej zazvor. Co delam spatne?
    STOOL
    STOOL --- ---
    ZUZKAOU: Nu já měl 20% od začátku a zasypáno bohatou vrstvou soli na povrchu. Ale přesto to asi třikrát chytlo povrchovou plíseň. Nevím, čemu to připsat - ke konci jsem sklo nad vrstvou soli dokonce dezinfikoval alkoholovou dezinfekcí. Nechal jsem to rok a co se barvy týše, tak tomu jde asi taky říkat kaštanový.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ZUZKAOU: s tím vykvasí do sucha - já takhle dělám domácí limonády (jablečný juice, filtr voda, ginger bug), nechávám to do sucha a vůbec to není špatné :) ono je to o chuti každého jednoho soudruha (ale cider se mi podobným způsobem moc nevydařil, nakonec jsem ho vykvasil natřikrát a ještě furt to není ono).
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    ZUZKAOU: Aaaa děkuji :))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VICTO_REA: norálně to rozímíchej ve vodě, přidj trošku čerstvé máty, nech vychladit a vypij.

Pokud to chceš zkvasti, rozmíchej to ve vodě tak, aby to bylo sladší než chcš pít (chšl alepsoň 3-4 % cukru v tekutině, jinak tam nnaroste dostatek breberek aby to bublalo), přidej trošičku droždí a dva tři dny počkej až to bude bublat, pak to vychlaď a vypij. Ddělj spíš menší množství, jinak ti to vykvasí do sucha a nebude to moc dobré.

Chceš-li divoké kvasinky, narvi tam nějaké ovoce (meruňky budou super), nebo něco co zrovna kvete a není to jedovaté.
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    _ANT_:
    ZUZKAOU:
    Dámy, napadá vás nějaký nápad, co bych mohla provést se svým zimním výrobkem? Jedná se to, že se mi nakupila doma datlová pasta a čerstvý zázvor, tak jsem to společně za dlouhých večerů svařila a dala do lednice. je toho nacpaná litrová zavařovačka a je to fakt koncentrovaný. Jsem si myslela, že z toho jako budu péct zázvorky, ale když tu tak čtu o existenci ginger nápoje :)) akorat teda potřebuju na to stvořit recept :) Líbilo by se mi, tam dát nějaký kvasinky, než čekat co se tam samo vyvine, jelikož nemám moc zkušeností s kvašením a nechci z toho vyrobit fujtajksl. Děkuji jestli vás něco napadne :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam