_ANT_: jj, mám dvě zavařovačky, které udržuju. Jediný rozdíl mezi nimi je, že jsem do jedné, když jsem měl pocit, že to trvá nějak dlouho, přidal trochu živné soli.
V zásadě jsem začal organickým zázvorem, na kostičky (cca 1mm hrana), lžička třtinového cukru a 2dcl filtrované vody (Žižkov nemá chuťově dobrou vodu, Brita dost pomáhá). A pak každý den přidával cca lžičku zázvoru a 3/4-1 lžičku cukru a zamíchal a postupně doléval po troškách vodu, aby to skončilo někde v tom cca 0,5l, co má zavařovačka. Celou dobu to mám zakryté papírovou utěrkou a zagumičkované (hlavně kvůli hmyzu.)
Po cca 10 dnech už to bylo rozkvašené, po 14 jsem přistal přidávat zázvor a udělal první limonády (1:1 jablečný džus (kupuju ten litrový v plastu z lidlu) s vodou, do 2,25 lahve od pepsi, zamíchat ginger bug, do směsi ho dám cca 3 polévkové lžíce přes sítko. Flašku zavřít, lehce zmáčkout co to jde a šup s ní někam do stínu a tepla. Podle teploty to začne kvasit, flaška se narovná, narovnanou pak do lednice a po vychlazení vypít.
Pokud chceš radši sladší, dáš to chladit dřív, pokud chceš suché jako já, necháš to den, dva potom, co se lahev natlakuje, vychladíš, vypiješ :) Bývá problém to otevřít, ale chce to cvik.
S kvasnou zátkou, jak to má
DYSTOPIK to jde taky, ale dělal bych to trochu jinak (a nemám s tím zkušenosti, pač jakmile to naleju do nádoby s bublátkem, čekám, až to dobublá ;))