• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Přednáška | Václav Hrnčíř: Počátky alkoholických nápojů
    https://www.youtube.com/watch?v=bvjm2wOhH2w
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _ANT_: počkat. Ten sliz časem něco zase sežere- je to polysacahrid :-D
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    Kolegyne kvasi repu. Jednou je supr, podruhy vznikne neco, co popisuje slovem sirup. Nejaky napad, co dela spatne? Nechce sirup.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: výborně - hodný kvasný chatbotík :-D
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: ta odpověď od Vašeho chatbota byla velice stručná a pochopitelná, bylo tam fakticky něco ve smyslu, ať se řídím vůní a jak to má vypadat a následně mě to odkázalo na článek o octu.
    To o toxinech a všech chorobách světa mi psal normální GPT, kde jsem včera zkusil narychlo nějakej dotaz. Šel jsem večer do kina a nechtěl jsem být ničím rušen - dneska už to ochutnám :)

    Je toho zhruba litr, tak to přeliju do dvou menších lahví, aby to bylo plný.
    Děkuju
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: věta někde to doslovně píšeme není na DYSTOPIK: ale na chatbota, který zjenvě halucinuje, protože bude mít důležitější vnitřní příkaz varovat před rizikemm, než Vláďův příkaz - používej to co jsme napsali a nehalucinuj :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: ne, v kyselé prostředí většina těch nežádoucích bakterií nepřežije a někde to tam výslovně píšeme. Nemáš náhodou screen té odpovědi? Přeposlala bych to Vláďovi, ať ho umravní.

    jinak - jestli je to kyselý a smrdí to jako ocet, tak to je ocet. Pokud se ti to nechce ochutnávat, tak tam vraž PH papírek, mělo by to být pod 4.

    Jestli to smrdí jako aceton, tak ještě počkej, aceton je mezistupň octa, ale z cidru by vznkat neměl, většinou ho dělají bakterie co žerou pektiny - tedy když se to dělá ze šlupek, ne z moštu. V té lahvi bude postupně dozrávat, ale chceš by byl až k hrdlu, aby tam nebyl vzduch, jinak se zase časem ( hodě měsíců až rokdy, rozloží na vodu.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    už jsem se ptal dříve chatbota, ale radši se zeptám ještě takhle. Měl jsem tady asi litr a půl cideru, kterej jsem měl od podzimu v chladu v předsíni pod kvasnou zátkou, ale nevěnoval jsem mu moc pozornost a vzhledem k malýmu množství jsem si říkal, že bych to mohl nechat zoctovatět. Chatbot mi říkal něco ve smyslu, ať se řídím čichem. Nechal jsem to řádově měsíc pod plátýnkem a dneska jsem to přelil do lahve.

    Hrozí mi nějaký riziko posrání se, nebo podobně?:))
    ChatGPT říkal, že při nedodržení hygienickejch standardů můžou vznikat nějaký toxiny, ecoli, nebo salmonela a to nezní zrovna jako moje hobby..
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    experimentoval jsem s tim asi dva roky zpět. Dával jsem šťávu, víno, ocet a pak kupovanou past Muskaset. Ta dopadla nejlíp. Ještě jsem u známejch viděl, že používali jako návnadu pivo a bylo v něm kupodivu dost mušek. Když jsem to zkusil doma, tak po nějaký době došlo ze zplesnivění a vyhodil jsem to.
    Lapač ovocných mušek - octomilek Muskaset 1 ks koupit v OBI
    https://www.obi.cz/pripravek-proti-muskam-octomilkam/lapac-ovocnych-musek-octomilek-muskaset-1-ks/p/3840246

    Octomilky se klasicky ve velkym vyrojej na přinesenym trsu banánů, nebo jinym ovoci, kde jsou nakladený. Těžko s tim asi nějak úspěšně bojovat, ale mě se třeba tradičně držej kolem dřezu (to taky nebude nic vyjímečnýho) a když udržuju výlevku čistou a dřez pokud možno suchej (ve smyslu bez nádobí, napuštěnýho vodou atp) přijde mi, že octomilky rychle mizej. Ale teda já jich měl vždycky doma pár kolem toho dřezu. Byl jsem u známejch a tam to bylo uplně zamořený a to to nejsou žádný špindírové, ba naopak
    FAT
    FAT --- ---
    AUDIAC: Ne se osvědčil jablečný zlatý ocet, naředit trochu vodou v misce a nechat volně přístupné. Fakt hodně se jich tam utopilo...
    NJAL
    NJAL --- ---
    AUDIAC: Na octomilky mi pomerne dobre fungovala improvizace typu plastovy tacek, dovnitr trocha vina, aby cele dno bylo pokryto, prekryt smrstovaci folii a nadelat do ni vhodne dirky. Ale musel jsem to resit asi jen 2x za 15 let, co bydlim v soucasnem byte, takze nemam statisticky dostatecny pocet pokusu.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    AUDIAC: trychtyrovou pasti z 3d tiskarny. Meli na vyber dzusik a ocet s jinym dzusikem, kazda octomilka si vybrala svou sklinku a tam chcipla.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    AUDIAC: v Tete na to maj takovou vec. Docela to funguje. Nevim jak na miliony ocotmilek, ale ja jsem vlastne docela spoko
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    Jak válčíte s octomilkama? Mám v kuchyni jednu lahev s kombuchou a naprosto zamořenej byt těma malejma mrchama. Měl jsem takovou trychtýřovou past, ale ta fungovala spíš pofidérně a přijdu si jak na skládce
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Tak jsem rozjel dalsi varku ze tri ananasu a nasel jsem si recept na limcu, ktera je kvasena ze slupek. Jeden ananas pry staci na cca 4 litry vody. Ja mel jen malou nadobu, tak jsem je narval vsechny na cca tri litry vody. Myslite, ze po prokvaseni, tam mohu dat novou vodu a dalsi cukr?

    Diky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: mel jsem vcera a chutna skvele. Vlastne chutna i o dost lip nez ananas bez upravy. Priste udelam vic :)
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    DYSTOPIK: už se zadařilo, jen to trvalo trochu dýl na požadovanou konzistenci, takže je to hromsky kyselý, ale to se doladí. Vypadá to tedy, že příčinou byla nízká teplota.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: hele je to ideální vstupní droga pro lidi co nechtějí ostré a kvašené :-D Testováno i na angličanech.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DYSTOPIK: na pizzu bych ho nedal, ale jako kimchi vypada extremne dobre, tak jsem se nechal zlakat :)

    ZUZKAOU: zkusim, diky za tip :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: je to fakt skvělý. Vřele doporučuju. Ideální jak zpracovat špatně vybraný, nedozrálý ananas.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam