• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GGGBrutalismus - drsná poezie
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    DAN_F: ted uz ano, dekuji :))

a potom budu asi, na zaklade sve neznalosti, zastance rozsireni definici o "brutalitu", aby jsme ucinili te nelidskosti zadost
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    QWWERTY: Víme, že ten "brut" v brutalismu není významově ve smyslu "brutální", ale ve skutečnosti "nezpracovaný" nebo "ryzí", odkazující k tomu, jak by se mělo v rámci směru pracovat s materiály (tedy v jejich přirozené formě), žejo?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PALEONTOLOG: ale vzdyt to je primo slovnikova definice, ze to nema byt pro lidi prijemny. co jinyho cekas od neceho brutalniho?
    Cambridge - cruel, violent, unpleasant
    Merriam-Webster - harsh, grossly ruthless, unfeeling

resp. ano, obdivuje se to hezky, kdyz v tom clovek nemusi bydlet
    ...resenim muze byt, ze lidi odstranis a zustane ti ciste technicka budova. jako napr. moje oblibeny datacentrum na 33rd Thomas aka TITANPOINTE
    akorat teda vzhledem k historii s NSA se ta paralela s dehumanizovanym totalnitni rezimem nabizi uplne sama :D

PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    QWWERTY: vzdyt o tom je ten hejt, to se to obdivuje, kdyz se pod tim nezije a nechodi pesky..
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    QWWERTY: a o tom to celý je, jsou to prostě akorát JEHO pocity

Mimochodem tenhle argument je dost lichej, pokud na něj působí takhle brutalismus, jak na mě maj působit gotický katedrály?

A nakonec si to stejně podvědomě spojuje s totalitou, tyhle lidi jsou tím nasáklý, to je generační záležitost
    N_I
    N_I --- ---
    já to napsal špatně, že autora nechápu, ano na kupu lidí ten styl působí že nééé, aůůů.bléé...že se to kupě lidí ekluje, bolí je to se na to dívat, být poblíž, on to popsal docela srozumitělně.

My vidíme pointy a to hrubé se nám líbí dokonce to vyhledáváme.....že v tom skoro většina lidí vidí tuhle "zrůdnost" je ale také přirozené... a patří k tomuhl stylu snad úplně nejvíc...to odsouzení..
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    N_I: "působí vyloženě nepřátelsky.", "tady nemáš co dělat, vypadni odtud"., "se tam člověk necítí bezpečně" "komunikují lidem aby odtamtud vypadli."

a neni to nahodou cela pointa BRUTALismu? :))
    nebo snad nekdo cekal, ze neco co ma byt brutalni bude zaroven "friendly and welcoming" a vychazet vstric soucasne DE&I mentalite
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    H3AD3AD: mě se ten hejt líbí, schválně si srovnej, třeba z místních fotek, kolik brutalistních artefaktů postrádá ten lidskej rozměr a kolik je rezidentní zástavby jako na tvým obrázku. pak se člověk snadno dostane k zjednodušení, že to "stojí za piču", protože těch max 10% staveb se dá prakticky zanedbat. v moderní architektuře to má místo někde v polích a ne v intravilánu, kterej spolehlivě rozjebe.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Já nevim jestli mám tuhle výměnu považovat za dokončenou když ještě nikoho neobvinil z neomarxismu, posttrockismu a prestalinismu...?
    JENIIK
    JENIIK --- ---
    JENIIK: Nechci to prodluzovat, ale cekal jsem spis nejaky dalsi nazory, protoze ac mam treba velmi rad Novy svet pod hradem, tak chapu, ze dogmatismus ani z jedne strany nedava smysl. Povazuju jakoukoli snahu o navrzeni stavby, ktera je jak lidska, tak funkcni, za fakt tezke zadani a jeho zjednodusovani prilis zjednodusenymi "pravdami" za kontraproduktivni.

To, ze si spis domyslis, proc jsem debil, je sice nizke, ale nema cenu se hadat o nejakych domnenkach. Kazdej ma pravo se samonastvat...
    H3AD3AD
    H3AD3AD --- ---
    tak ono hodit celej brutalismus do jednoho pytle a prvoplanove ho odsoudit jako styl co neni pro lidi je taky docela demence. asi jako rict, ze baroko nebylo pro lidi, protoze to byly samy kostely. a ze beton starne ))) ja si pamatuju, jak tady vypadaly baraky jeste v devadesatkach, opadany omitky, kazdej druhej barak permanentni leseni, to fakt nesouvisi s materialem, ale s jeho udrzbou. naopak ten beton vypada po letech kolikrat lip, nez nejaka omitnuta novostavba. ale tak hezkej hejt.

ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JENIIK: ...to co jsem teď napsal neasi :D
    JENIIK
    JENIIK --- ---
    ADAMIRA: A k veci mas co?
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JENIIK: tak ještě že můžeme proti tomuhle dogmatismu bojovat představou, že pokud nebude budova uprostřed tisíc let starého města určená především pro obsluhu autem, tak jsme uzavření v patnáctiminutovém městě - to totiž vůbec dogma není

to zas někde někde něco slyšel a teď se tím pomaže každej i když ho píchne v prdeli
    JENIIK
    JENIIK --- ---
    SATAI: to je férová výtka...
    SATAI
    SATAI --- ---
    JENIIK: architektura, co nepocita s tim, ze lidi jsou lidi...
    JENIIK
    JENIIK --- ---
    N_I: prdel je, že onen pan p.ča popsal to, co je na brutalismu zajímavé, docela hezky. Jen to nepochopil. Mě třeba právě ta zbytečná zákoutí - i když často pochcaná - právě lákaj.

A barák nemůže za to, že jsou lidi prasata.
    N_I
    N_I --- ---
    DAN_F: drglo to do mě na twitteru a přijde mi to pořád on topic :) ikdyž autora též úplně nechápu.:)

JENIIK
    JENIIK --- ---
    "Protože je brutalismus poplatný své době, je autocentrický. Město má mít rozměry pro pěší, ne pro auta, case closed."
    Toto je čistý dogmatismus. Vždycky mě to zvedne ze židle. Auta jsou ten nejpohodlnější prostředek, nejde se s nimi vypořádat stylem "všichni budeme pracovat a nakupovat a radovat se 15 minut od bydliště", nebo něčím podobně hloupoučkým...

A mimochodem: Vozidla MHD jsou ještě větší, že, přizpůsobení okolí a budov MHD je tudíž ještě dál od "lidských rozměrů".

Taky bych nejraději bydlel mezi plaňkovými ploty s brankami tak akorát na kravku, protože je to jednoduše krásné a naplňuje mě to pohodou, ale je to utopie.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    N_I: Co je to za příšernou dojmologii a proč je to tady? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam