• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout

    rozbalit záhlaví
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    ECLECTICA: Ve smysluplnou debatu nevěříš ??, jenže o ní se musí zasloužit obě strany, já i ti druzí a tak těm všem co sem zavítají nevěříš už na začátku ? Pak : odchod do jiného klubu.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    RAGUPKI: eee... myslím, že tato diskuse vznikla jako odezva na zamoření několika diskusí páně Josefovými příspěvky. Nechci mu křivdit, ale smysluplnou debatu zřejmě nečekej.
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    GULLSY: No přečetl jsem kousek úvodu, který má na stránkách autor, a zdálo se mi to jako noční můra maturanta, který se učil fyziku celý svaťák a má čtyřicítku horečku :-)

    Zajímalo by mě ale, co to řeší, co to předpovídá a v jaké oblasti fyziky argumentace začíná. Jsme u klasické Newtonovské fyziky nebo naopak u nějakých polních částicových teorií, kdy hledáme cestu zpátky ke klasické fyzice? Co znamená tvrzení, že všechno popíšu pomocí času a délky? Jak takový popis vypadá? Kde se tam vezmou věci jako hmotnost, náboj, magnetické momenty, koncept částice/pole?

    Prostě se pídím po nějaké motivaci a stručném vysvětlení. Je to nový fyzikální princip? Metoda popisu? Formalismus? Filosofický pohled?
    FURAN
    FURAN --- ---
    Dle mého náhledu vstupní absolutní parametry vesmíru jako jsou (a teď volím směry velice naivně): velikost (Planckova délka), rychlost a síla, nemají smysl. Jsou na sobě zcela nezávislé a patrně budou ještě existovat další (Tušíte, kolik jich je?). Mohly by plavat a nic se neděje. Definují náš ortogonální systém jednotek. Nebo je snad možné, že délka, rychlost a síla (nebo čistější alternativy) nejsou na sobě nezávislé? Že tento systém je skutečně jen dvoudimenzionální?
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    Mě by zajímalo, CO TO JE :-) Co ta hypotéza říká, fyzikálně?
    SARF
    SARF --- ---
    Je to funkční a prázdné jako mezihvězdný prostor :--)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam