LUBOB: citace : "jadro toho sdeleni spociva v tom, ze vesmir puvodne plochy & nekonecny se ted rozpina. staci si to predstavit pozpatku. vesmir budeme smrstovat tak dlouho, az"
reakce : Já nejsem Děd-vševěd, ale myslím si, že opakem rozpínání nebude "zcvrkávání". Myslím si, že "rozpínání" časoprostoru (Vesmíru) může být "vyráběno"
i vlněním, tj. máš-li přímku přímou, pak uděláš-li z ní sínusovku, tím si tu přímku NEKONECNOU zvlnil, a tím si jí "natáhl" ; to je to o co se stále přou diskutéři na Aldebaranu a jiných fyzikálních serverech, že : "jak" se může prostor mezi galaxiemi rozpínat ? ( a v galaxiích prý ne ) Žeby tím, že se rodí nové body prostoru ? atd. atd. , názorů je mnoho. Rozpínání podle mě bude jistou geometrií zakřivenosti dimenzí délkových. Dtto stárnutí časové , tj. běh času... i to je "zakřivení" dimenze časové z pozorovatelny pozorovatele, který si zvolil soustavu.
Takže znova : "nekonečný" vesmír, tj. nekonečný
prostor 3D a nekonečný
´časor´ 3T se " r o z p í n a j í " tím, že se křiví-zakřivují, např. parabola je vyjádřením gravitace. .. obráceně : gravitace je vyjádřením parabolické křivosti čp. Smršťování by vedlo k ještě většímu zakřivování...(?) !
citace :"behem toho smrstovani se bude zahrivat az skonci na ...? "
reakce : no asi ano. A to je to, co říkám : smršťování není "narovnávání" dimenzí délkových, je to naopak ještě větší křivení. A křivení je akt, jímž se "vyrábí" pole a hmotné elementy ; A aby vznikla energie už k těm polím, respektive hmotným elementům-vlnobalíčkům stačí, aby se posouvaly "po Vesmíru "rychlostí" a...a už se rodí energie. Energie je také stav křivosti dimenzí časoprostoru 3+3 D.
citace :"jak to bude s entropii? jaka se meni entropie v prubehu toho procesu?"
reakce : pro mě je entropie stále nějak záhadná. Nikdy jsem se v debatách o HDV, tedy o kosmologii či astrofyzice do debat o entropii nepouštěl a svůj názor nepresentoval, to prostě nenajdete nikde,...raději mlčím než bych se ztrapnil, ale...dnes se pokusím ( víc či míň flusanců už vyjde nastejno ).
Chápu definici entropie, chápu jak je myšlena : Od Třesku ke dnešku "spořádanost" klesá, entropie roste.
Čili po Třesku byla uspořádanost vysoká ( fotonová polévka ) ( entropie nízká ) a s přibývajícím časem, až ke dnešku 14,24 miliard let po Třesku se stárnutím uspořádanost klesá a klesá, ( až je natolik nízká na jisté planetě zvané Země kde se vyvinula DNA pomocí té nízké uspořádanosti ) čili entropie roste a roste.
Přesto pro mou logiku tu něco nehraje. Fotonová polévka presentuje vyskou uspořádanost a DNA nízkou uspořádanost ??????? Není to podivné ? Vim, že když veszmu dnes, v čase t(současnost) libovolný systém s vysokou uspořádaností, že "spostím-li fyzikální děj", že míra uspořádanosti neporoste, ale naopak. Ale jak se tedy děje geneze zesložiťovávání hmoty ?
http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/g/g_041.doc