• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    HDV je o tom, že Vesmír celý "sakumprask" jssou jen dvě veličiny pravé nezadatelné, nenahraditelné a jen ony pak realizují tvorbu všeho kolem nás, celého vemíru s romantickou pestrostí hmoty. Jen dva artefakty, vše ostatní je z nich sestrojeno.


    nic proti tomu. na tom stavi i strunova teorie.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    K rozpínání čp nepotřebuješ energii !! Energie není hybatelem rozpínání !!


    to jsem nekde tvrdil?

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    Velikost stáří Vesmíru také záleží na „volbě jednotek“. Když namísto časového intervalu „vteřina“ zvolíme jiný interval, pak stáří vesmíru podle jiné jednotky bude např. 10 trilionů let.


    to je naprosto marne ...

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Dušan Streit mi položil otázku : : “Než se začal "ukrajovat" (čas), musela by existovat symetrie všech možností, tedy mohl čas ZAČÍT se odvíjet kdykoliv. Proč právě před 14 miliardami let?“ Odpověděl jsem mu : Ano, před Třeskem mohl „začít běžet“ čas kdykoliv, a taky kdykoliv běžet začal, neb…: před Třeskem byl Vesmír „v jednotkovém stavu“, tedy poměry "jednotkových intervalů" , délkového a časového byl c = 1/1 ,takže : interval na dimenzi veličiny Čas ( zvolený jako jednotka ) byl velký : nekonečně = 1 = nula = singularita …. a podobně velikost intervalu jednotkového na dimenzi délkové byl velký : nekonečně = 1 = 0 . Prostě : Vesmír byl """""velký"""" nekonečně = 1 = nula = singularita. Berte to prosím jako filozofické vyjádření, nikoliv matematické. !!!!!!!!!!!!!!!!! ( samozřejmě že matematicky napsat 0 = 1 je nesmysl ). Takže si mohl Třesk „třesknout kdykoliv“, a také tak ("kdykoliv" ) třesknul.
    A proč začal tok času – odvíjení času (( pro nás pozemské pozorovatele )) právě před 14,24, miliardami let ? …: proto, protože taková je rychlost rozpínání v pozici Země ve vesmíru od Třesku. Pro pozorovatele na fotonu tok–odvíjení času se nezačalo …( ? ), divná odpověď, že ? Na fotonu čas neběží, respektive foton „běží“ po časové i délkové dimenzi tempem „céčkovým“, tedy "posun fotonu je intervalem jednotkovým na dimenzi délkové i dimenzi časové, je to jednotková rychlost, tedy foton nepozoruje rozpínání Vesmíru. Každá rychlost vééé menší cééé má jmenovatele nejednotkového, tedy interval časový je vůči intervalu délkovému v nejednotkovém poměru. Ale foton pozoruje „zpomalování“ pohybu hmoty. Pro foton se Vesmír hmotový „zcvrkává“. Velikost stáří Vesmíru také záleží na „volbě jednotek“. Když namísto časového intervalu „vteřina“ zvolíme jiný interval, pak stáří vesmíru podle jiné jednotky bude např. 10 trilionů let.

    Jsem ochoten tento výklad znova zpřesnit, tedy říci ho v obměně pro lepší pochopení.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Pokud víme, že hmota zakřivuje časoprostor na velkých škálách, ve velkých měřítcích vesmíru do „mírného“ zakřivení časoprostoru, ( zakřivené jsou dimenze veličin „Délka“ a „Čas“ ), pak ...pak kdo mi vyvrátí a čím ( ! ), že další, složité-složitější zakřivování časoprostoru není možné ?!?!?! A...a kdo mi vyvrátí, že tím dalším zakřivováním časoprostoru na Planckově škále do lokálních vlno-útvarů nevyrábí Příroda-vesmír elementy projevující se pak hmotně, jako hmota ????, ( vlnobalíčky pro další konfigurační sestavy složitějších stavů ze základním vlnobalíčků jejich „proplétáním“ ) a tedy, kdo mi vyvrátí, že v principu „křivený“ časoprostor není zárodkem-důvodem-původcem-stavem i fyzikálních polí = formy hmoty. Už malé gravitační zakřivení časoprostoru ( v geometricko-matematickém popisu/vyjádření i na papíře ) se projevuje hmotně ! = je to pole ! ! Kdo to umí vyvrátit a kdo chce zakázat v tom bádat...?, …Celá fyzika posledních 60 ti let nedělá nic jiného, než řeší geometrické svízele vesmíru, čili „křivosti časoprostoru“...?…
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: LUBOBE, proč se zaobíráš kardinálním nesmyslem ?

    Člověk je bytost, která má "cit a vnímání", to Vesmír nemá. Elektron neví, že má náboj, prostor neví, že se rozpíná..., člověk cítí že kůň táhne "silou", Vesmír neví co to je síla
    ( m*x/t^2 ) ( respektive dokonce když si sám Vesmár nahradí písmenko "m" za správné pravé artefakty jimiž jsou dimenze veličin ) K rozpínání čp nepotřebuješ energii !! Energie není hybatelem rozpínání !!
    To ty nemůžeš nikdy pochopit...ty cítíš "magnetismus" vesmír nikoliv, Vesmír ho má "jako stav", stav-pozici několika dimenzí.
    Ty nikdy pochopit nedokážeš, že "Čas" je veličina ( dokonce já precisně dodržuji ve výkladu o čase to velký "Č" když mluvím o veličině a malý "č" když je řeč o běhu času, o plynutí času, a toku času, o stárnutí, o tikání hodin . Je to lidský vjem, lidský pocit ( podobně jako bolest a síla ) Jenže "lidský čas" je také ve Vesmíru ARTEFAKTEM vesmírotvorný, je tedy Veličinou!!!, a nemusí tedy "běžet". HDV je o tom, že Vesmír celý "sakumprask" jssou jen dvě veličiny pravé nezadatelné, nenahraditelné a jen ony pak realizují tvorbu všeho kolem nás, celého vemíru s romantickou pestrostí hmoty. Jen dva artefakty, vše ostatní je z nich sestrojeno.
    Proto před Třeskem čas neběžel. On tam "je" jako Veličina. ( která má tak= více dimenzí ) Teprve až "nekdo" započne ukrajovat na jedné časové dimenzi ( nebo na třech časových dimenzích ) intervaly, ( my lidé jim říkáme vteřiny, minuty, hodiny, roky ) pak teprve "tenů kdo je ukrajuje, ten "nastoluje" chod času. Hvězda putuje vesmírem "po časové dimenzi" proto stárne, neběží jí čas, ale ona běží "po čase" po dimenzi časové.
    Před Třeskem byl Čas, ale nikdo po něm neběžel, takže se nekonalo stárnutí, nekonal se tok času...kdo by ho konal ?
    Není-li čp 3+3 zakřiven není v něm hmota ani pole. Teprve "křivení" je akt Vesmíru jímž se hmota staví-realizuje-vyrábí. Vesmír ve Třesku vyrobil jen "pár vlnobalíčků" ( elektron, kvark, foton , neutrino, gluon ) a už z těchto pár "stavů-kousků-artefaktů-vlnobalíčků" mohl vesmír stavět další složeniny, propleteniny a tím stále složitější hmotu a...až DNA.

    Ano, filozofická otázka : co to je že prostor bez hmoty a prostor s hmotou a časoprostor s hmotou a...atd. Prostě je to tak a my to můžeme buď potvrdit anebo vyvrátit. To že je Vesmír s hmotou "hezčí" než bez hmoty je opět jen lidský vjem-dojem....
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    pokud cas 'pred treskem nebezel', pak nema smyslu mluvit o necem pred. nedava to smysl. kde neni cas, tam neni pred, ted, po & podobne.

    eukleidovsky prostor bez hmoty je zaroven i bez energie. neni mi jasne, jak by se nekonecny prostor (protoze takovy musi eukleidovsky byt) mohl dostat do stadia rozpinani, ve kterem je ted.

    Před Třeskem byl časoprostor naprosto nezakřivený a v jednotkovém stavu poměru "intervalu délkového" ku "intervalu časovému", tj. c = 1 / 1. ( cˆ3 = cˆ3 = 1ˆ3 / 1ˆ3 ).
    ??

    „třesk“ je "provedením-realizací" změny z jednotkových poměrů dimenzí veličin na nejednotkové poměry těchto intervalů na dimenzi délkové a časové. Tím po Třesku nastalo v je mensi nez c.
    ??

    nabizi se filozoficka otazka : co to vlastne znamena, ze prostor je, existuje? bez hmoty je to pusta abstrakce. teprve s hmotou dostava konkretnejsi tvar. & k tomu navic, hmota v tom prostoru musi mit moznost pohybovat se. konecnou rychlosti. coz ale vynucuje existenci casu.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Opakování matka moudrosti :
    Idea zní takto :
    Pokud víme, že hmota zakřivuje časoprostor a to v libovolných měřítcích vesmíru do „mírného“ zakřivení čp, samotných dimenzí veličin „Délka“ a „Čas“, pak ...pak kdo mi vyvrátí ( ! ), že další, složité-složitější zakřivování časoprostoru není možné ?!?!?! A...a kdo mi vyvrátí, že tím dalším zakřivováním časoprostoru na Planckově škále do lokálních vlno-útvarů nevyrábí Příroda-vesmír elementy projevující se pak hmotně,jako hmota ????, ( vlnobalíčky pro další konfigurační sestavy složitějších stavů ze základním vlnobalíčků jejich „proplétáním“ ) a tedy, kdo mi vyvrátí, že v principu „křivený“ časoprostor není zárodkem-důvodem-původcem-stavem i fyzikálních polí = formy hmoty. Už malé gravitační zakřivení časoprostoru ( v geometricko-matematickém popisu/vyjádření i na papíře ) se projevuje hmotně ! = je to pole ! ! Kdo to umí vyvrátit a kdo chce zakázat v tom bádat..., když celá fyzika posledních 60 ti let nedělá nic jiného, než řeší geometrické svízele vesmíru, čili „křivosti časoprostoru“...?…


    Už před Třeskem čas byl, jako veličina fyzikální, ale "neběžel". Znamená to, že Třesk je rozhraní stavů, že čas, byl "spuštěním chodu-toku-odvíjení" času. Čas je Veličina nezadatelná a nezaměnitelná, dtto Délka-Veličina. Před Třeskem byl časoprostor naprosto nezakřivený a v jednotkovém stavu poměru "intervalu délkového" ku "intervalu časovému", tj. c = 1 / 1. ( cˆ3 = cˆ3 = 1ˆ3 / 1ˆ3 ). Je-li časoprostor naprosto nezakřivený, Euklidovský, pak v něm není hmota ani pole...a to byl stav časoprostoru před Třeskem. Třesk je rozhraním = změnou stavu předešlého na následný, a v tomto případě "spuštěním toku času", což znamená že „třesk“ je "provedením-realizací" změny z jednotkových poměrů dimenzí veličin na nejednotkové poměry těchto intervalů na dimenzi délkové a časové. Tím po Třesku nastalo
    v < c. Tento jev je i zahájením zakřivování/vlnění časoprostoru, a to i v globálním měřítku i na Planckových škálách, kde ten časoprostor má podobu pěny, "vře" – tato realizace „křivení časoprostoru“ je různá na různých velkorozměrových škálách. V mikrokosmu, je realizováno lokální vlnobalíčkování ve všech možných podobách, podle všech možných scénářů vlnových funkcí ( které ani dosud nebyly matematiky napsány ). Čili : po Třesku nastává, vyvíjí se, řadí se posloupnost střídání symetrií s asymetriemi poměrů velikostí nejednotkových intervalů a tím vzniká i možnost vzniku hmoty jeho elementů – volnobalíčků a dalším křivením dojde k multivlnění tedy kompaktifikaci jednodušších vlnobalíčků, proplétání jednoduchých do složitějších konglomerátů ( Půjčím si připodobnění jednoho známého strunového fyzika : vezměte si leteckou gumičku čtvercového průřezu a začněte jí kroutit ; nejprve se pravidelně šroubovitě zvlní, při dalším kroucení se udělají na ní „shluky“ střídány s neshluky. Při dalším kroucení dokonce se nabalí několik shluků na jeden velkoshluk – to je animační přiblížení pro aspoň jistou představu ) - hmota je sám zakřivený prostoročas, křivený do vlnobalíčků….a výrobu hotových struktur zahájil vesmír-časoprostor po Třesku z důvodu nastolení posloupnosti změn symetrií s asymetriemi. Před Třeskem byl stav časoprostoru absolutně nezakřivený – symetrický, a tak tam nebyla hmota.

    Matematické ztvárnění neumím...ostatně umí ho strunoví teoretici a to perfektně !!, bohužel perfektně " pro vadný přednět" který si vymysleli... hypoteticky navrhli...
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    HDV i kdyby byla podivná, není to sci-fi. Mnoho hypotéz, které dnes čteme ze světa kosmologie, jsou na tom hůř v porovnání-posouzení se soudobými „odsouhlasenými“ poznatky o Vesmíru. Neměli bychom opomíjet velmi zajímavý fakt ( fakt o němž jako o faktu mluví věda ) , že k výrobě veškeré baryonní hmoty ( až po DNA !) stačí jen několik málo artefaktů, tj. elementárních částic „hmoty“ : elektron, kvark U, kvark D – toť vše (!) A pro interakce přidejmež ještě foton, gluon a neutrino, a už je to opravdu skoro úplně vše. Ostatní částice jsou téměř „nadbytečnými“, exoty. Vesmír "stvořil" těchto pár artefaktů ad hock ( jak tvrdí věda ) a nejede přes to vlak, že by vesmír zrodil hmotu jinak.

    Jeden blb na NYXu říká : "...vase HDV je kardinalni nesmysl", a jedním dechem by dal ruku do ohně (!) ( cizí ruku, né svou ), za teorii strun, která říká názor, nikoliv prokázanou pravdu , že hmotné elementy jsou „stavy vibrací“ struny ( struny z NIČEHO ! ), a která…., ( opakujmež stále dokola, že podle strunařů, slavných matematiků, to jsou „stavy vibrací“, a vibrace jsou „co“ ??? Já mám "své" křivení" dimenzí, oni mají "své" vibrace dimenzí…, patrně podle blba z NYXu je to naprosto zásadní rozdíl ) ; křivení je podle toho NYXáckého blba nesmysl a „vibrace“ smysl, vibrace není podle blba křivení a není tedy nesmyslem… ) …a „co“ to je vibrace "struny", to blba nezajímá , prostě struna se chvěje a tím vytváří mody ( mody čeho ? ).. a ty mody-chvění ( chvění jakožto křivení dimenzí ) samo je prýýý hmota…jenže NYXáckej blb by za to dal ruku ( cizí ) do ohně, je prostě blb, tedy možná není, ale zásadně bude plivat a flusat a rdousit a nenávidět cokoliv co řekne autor HDV ..;a každou píč*vinu, co řekne do světa vědy kdokoliv jiný, to bude pro něj svaté, bez připomínky, čili "kardinální nesmysl je podle Blba je jen jeden...HDV !. Ostatní blbové zdejší jakby smet. Nadávat umí, jako první, ale děsně se čertí když se jim oplácí.

    Hold blb je blb, s tím nelze nic dělat…


    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    slusnej kanal
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    JOSEFDRUHY dtto


    GRENDAL: Úúúžasné jak si na to káp... ( při tvé inteligenci ! ).
    ... ( ...což o to, pro svině nejsou ). ( vlastně... : dějiny ví, že vše, co bádavý, vytrvalý člověk svou dřinou a úsilím kdy vymyslel, ty svině liný a flusající, vždy ! použily ve svůj prospěch ! VŽDY !!!!!!!!!!!!!!!!!!, vždy... )
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    LUBOB: Což o to, Perly to jsou :-)
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Nevdecni grazlove :(
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    perly :-))
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Zdá se, že tu zájem o mou nabídku postupného každodenního výkladu HDV není. Spíš naopak. Takže "perly sviním"... A tím pádem končím. Stejně sem chodí jen osm (ne)vyvolených, které zajímá nikoliv HDV, ale spíš a dozajista jen ta rétorika.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Dnes mi nevyšel čas, na další kapitolky výkladu. Omlouvám se.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    jo, ale priznat si, ze jsem 30let zivota v podstate promrhal zbytecne nad nejakou teorii, to chce silnou osobnost svetovyho formatu, ktera nebude okolo sebe kopat jak maly decko, ktery nechce jit z piskoviste domu...
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: zbytecne se rozcilujete. chtel jsem vam pouze pomoci.
    pomoci pochopit, ze ta vase HDV je kardinalni nesmysl, ze marnite zivot s necim, co nema hodnotu. navic vam to nesvedci psychicky. jen uvazte, kolik krasnych chvil jste misto toho mohl stravit nekde v prirode.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    DOKIS: Na některé otázky co tu padly v poledne už nemám čas odpovědět, musím odjet pryč.
    citace :"Aha, cili "interval" je v tomto pripade mysleno "jednotka".
    reakce : ne,ne. Jednotka je až ten z množiny intervalů, který si z v o l í m za jednotku.

    Další odpovím večer.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: Já včera nenabídl diskusi, já nabídl, že každý den řeknu kousek výkladu k HDV, to jsem nabídl, nééé diskusi LUBOBE...a už vůůůbec né s tebou. Pokud mi čtenář dá otázku časově nenáročnou, tak rád odpovím. Jenže ty než bys uznal, že tvá otázka byla didakticky a pedagogicky špatně, tak vyrukuješ v výčitkou "o slušné diskusi" . S tebou slušná ani nikdy nebude, ty provokuješ vždy když otevřeš pusu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam