• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Ajajajajaj ... já si rejpnul do LUBOBa ( ze setrvačnosti ) a už jsem neměl (!) , on se už omluvil. - - Tak já se omlouvám za nové "PoTřeskové" rejpnutí si do něj....musím si na to dát pozor, abych neublížil někomu "jako" první.

    Děkuji LUBOBOVI, že pochopil, že jsem "pozapomněl", že už se omluvil.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    DOKIS: Je treba dusledne rozlisovat matematiku, jakozto teorii vystavenou na zaklade urcitych pravidel, a fyzikalni realitu. ano, doufám že to ctím a že se nenajde okolnost-ukázka kde to nectím. O.K. Napriklad podle nekterych teorii je Planckova delka nejmensi rozlisitelna vzdalenost, coz podle nekterych interpretaci znamena, ze prostor neni na tento urovni jiz spojity, i toto je moje parketa kterou používám : na Planckově škále velikostí je už čp tak zvlněný, tak pěnovitý, "kvantovaný", že "na průmětně" "tamního pozorovatele, se jeví nespojitost čp. ... já to v nějakém svém web-odkaze popisuji jako že sínusovka v těchto škálách má tak velkou amplitudu, že když se na ní dívám "v rovině sínusovky" že má tak silné zhuštěniny a "kousek dál" tak silné zředěniny, že se ta sínusovka "na přímce" ( v průmětně ) jeví jako : "bod" nic "bod" nic "bod" nic "bod mezera, bod mezera, bod mezera. To je ta nespojitost. Dimenze je "vždy spojitá ale na jisté velikostní úrovni, jeli křivka položena do plochy a na tu se dívám né an fas, ale jako na přímku, tak v ní je ta sínusovka "zobrazena" jako zhuštěniny a zředěniny, čili nespojitě ač spojitá "v reálu je". Jsem přesvědčen že když to ještě dvakrát zpřesním, že to budete všichni chápat, krom LUBOBa tedy usecka jejiz delka je Planckova delka ma dva body - pocatek a konec, ale mezi nimi zadny dalsi bod neni. pozor : myslím si že i křivky pod Plancovou délkou mají spojitost, jen je potíž v tom že ať jí pozorujeme z jakéhokoliv úhlu, že se nám - púozorovatelům bude jevit nespojitě....čili zde přijde vědec a tvrdí že "pod Planckovou délkou" už kratší úsečka "neexistuje....ona možná existuje, ale pro naše možnosti je neměřitelně malá... Z pohledu matematiky ma takto dlouha usecka stejne bodu jako kazda jina (a tedy i jako cela primka). Z tohoto pohledu tedy matematicky pojem kardinality neni pouzitelnou reprezentaci pro "pocet bodu na primce ve skutecnem prostoru". prosím o ještě jednou vysvětlení...

    Ano, matematika je zalozena na "zavadeni". Je potreba mit jasne urcene axiomy, definice, pravidla... máme-li matematiku používat také (!) na fyziku, musíme tu matematiku "zatraceně ohýbat"... To je potreba, aby mohla poskytovat jasne odpovedi jako "1+1=2", ano, právě jsem to řekl : máme-li matematiku používat "do fyziky" musíme .... musíme se sklonit před "fyzikální realitou", že v ní panují zákony-pravidla a jedním z nich je i pravidlo o nesymetrii ( o střídáná symetrií 1+1 = 2 ) s asymetriemi ( 10^5500 = 10^550 + 1 ) kde já sjem tento "jev" nazval : principem horkého bramboru... příroda buduje "zákon zachování" někdy, možná vždycky tak, že tu jedničku, která se "nehodí" do rovnice si přehazuje z levé strany rovnice na pravou stranu rovnice, aby zrealizovala onu úúúúžasnou fyzikální podivnost : "porušování fyzikální synetrie", aby tím "tvořila" náááádherný Vesmír. misto "jedna a jedna je dva, pokud zanedbame odpor vzduchu, pohybujeme se v dost velkych skalach, aby kvantove jevy jiz nemely znatelny vliv, a neuvazujeme temnou hmotu".

    Pokud jde o problem s "nekonecne male", tak v tomto kontextu pouzit vyraz "singularita" pro delku vyznam nema. nemíním se hádat, pohledy jsou různé v různou dobu a různé rozpoležení autora. Pouze grázlové mají to pravé rozpoležení a ti ostatní pokud ho nemají stejné jako oni, jsou blázni.... Bezna matematicka definici "nekonecne male" rika, ze to je mensi nez jakakoliv nenulova konecna delka. "Singularita" neni "nenulova konecna delka". O.K. i já používám jiné vize pro "jejich" singularitu...
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: myslim, ze LT spatne pochopena neni. jsem presvedcen, ze lidi (kteri do toho vidi) ji chapou presne tak, jak ji Lorentz zamyslel & formuloval.
    Lorentz nikde nepise nic o zadnem pootaceni soustav, tedy neni mozne tvrdit, ze nekdo Lorentze nepochopil, kdyz nevidi to, co Lorentz nikdy netvrdil.

    lorentzovy transformace jsou o tom, jak dva ruzni pozorovatele vnimaji udalosti (x,t) v soustave toho druheho, kdyz se navzajem pohybuji. o tom jsou lorentzovy transformace.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: za vsechny urazky, ktere jsem na vasi adresu uvedl se vam omlouvam.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: citace :" to plyne z toho, ze je volitelna. bude se pootacet pouze tehdy, kdyz si zvolim, ze se bude pootacet. bude se pohybovat, kdyz si zvolim, ze se bude pohybovat.
    souradna soustava je abstrakce. zadny objekt nema (nevlastni) nejakou svoji souradnou soustavu."

    Reakce : tady je jasně vidět, že tím volem jste.... když tvrdíte, že soustava rakety se nemůže sama od sebe pootáčet, jen tehdy když my s tou raketou sami budeme pootáčet, tedy my si zvolíme to pootáčení rakety, ... a že raketa sama od sebe ( tedy ani hvězda libovolná ) nemůže pohybovat jen když my si to přejeme. Pane, soustava součadná sice abstrakce je, ale prostor mající 3 dimenze délkové "abstrakce" není a..a pokud to abstrakce není, pak já mohu ty dimenze "použít" k výrově soustavy souřadné...a nebude to abstrakce. To už větší abstrakcí je celuloidový pásek, na němž je vyfocený pes.... a ten pes ve skutečnosti eexistuje.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: Bez poctivých matematických protidůkazů sem nechoďte. Tu svou zuřivou kravinu už říkáte tucetkrát a důkazy nikde. Proto !!!! jste grázl. Osočujete ( jako první ) a důkazy nikde.

    Jen malá korekce mé věty předešlé : LT se nemusí "opravovat", chyba v ní není, to byl malý přebrept, ale 2x tucetkrát jsem řekl, že LT je špatně pochopena, je dobře matematicky, ale se špatným vysvětlením podstaty ; správným vysvětlením LT je pootáčení soustav a to jsem dokázal i matematicky a odvažuji se tvrdit, že dobře. Napiště důkaz, že se mýlím a kde a v čem. Vyzval jsem Vás mnohokrát. Já ho zveřejním. Jenže jste tlučhuba a stále jím budete.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: nechci být s nikým ve válce, ale dokud se dotyčný neomluví za ponižování, budu oplácet ! Jiná lepší doktrína neexistuje. viz právě Nelzon Mandela : toho mučili grázlové 27 let a neomluvili se a on jim odpověděl úsměvem a odpuštěním. Jenže to gesto pochopili jen slušní lidé, nikoliv grázlové. Ti kdykoliv v budoucnosti se svým zlem opět začnou (!) ( takový je svět ) ...a ona "laskavost a mír "na tváří Mandely stejně vejde v niveč.
    Kdyby zdejší grázlové byli těmi mírumilovnými lidmi ( Mandelovci ), omluvili by se za svá ponižování a posměchy ...a vyčkali by reakce. ( a zjistili by že jsem "mír" přijal a že nemám co oplácet. Např. zde nová BLUNTED : neměl jsem, nebyl důvod jí urážet, naopak, když se jí to zdálo, tak jsem se jí omlouval a vysvětlil to ... ). Doktrína druhá : Grázlové se neomlouvají, kdyby se omlouvali, nebyly by vlastně grázly, že ?

    Tato věta, poslední, mi připomněla jednu malou příhodu, kterou jsem zažil po revoluci v té době euforií a i zmatků : Podal jsem si na Geodezii nějakou žádost. Za týden jsem dostal jsem do schránky výzvu, abych si na poště vyzvedl doporučený dopis z Geodezie. Tehdy byly na poštách strašné fronty, i hodinu a víc. Když jsem si jí vystál, řekla mi úřednice, že mi dopis nemůže bez ohoho "výzva-lístečku" vydat ikdyž mám občanku. Sedl jsem do auta a jel 4 km domů pro lísteček. Když jsem si podruhé na poště vystál frontu, tak jsem po otevření dopisu se dočetl, že mám ve své žádosti nějakou chybu, nebylo řečeno přesně jakou. Šel jsem na Geodezii a vystál si frontu..bohužel se na mě nedostalo, bylo moc lidí a zastihla mě zavírací hodina. Musel jsem od středy počkat do pondělí na "úřední den". vystál jsem druhou frontu a postavil se k pultu úředníka. Ten mi řekl, že v žádosti mám "ten-a- ten" špatný údaj. (( který mi mohl kdysi zatelefonovat )) Já říkám :"no dobrá, tak mi to půjčte, já to tu hned opravím", byla to nějaká blbost v číslech. Úředník to odmítl, že musím podat novou žádost ( nová fronta na poště, nová fronta na Geodezii ) a já se ho zeptal, "proč to nemuhu hned opravit zde ?" a od odpověděl : "to by pak znamenalo že jsem ve své výzvě lhal, v tom upozorňovacím dopise, že tam máte, (že jste měl) chybu".
    - - Celá ta komunikace s byrokratem kvůli jednomu číslu trvala skoro měsíc, mnoho peněz za benzín, za známky na dopisy, psaní výzev, 3x poštačka s výzvou do schránky atd.

    Takže ani nemůžu chtít po grázlovi omluvu, protože kdyby se on omluvil, tak bych byl lhář, že říkám, že je grázl.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    Raketa pootáčí svou soustavou ( vůči naší ) proto že zrychluje svůj pohyb vůči naší soustavě "v kliduů soustavě námi pasované do klidu.

    to by ovsem raketa musela 'vedet', jakou rychlosti se vuci nam pohybuje. cimz se dosavam k tem 'pootocenym fotonum' :
    pokusim se naznacit, proc mi to prijde krajne nepravdepodobne (nerikam spatne, rikam nepravdepodobne).
    aby foton putujici z rakety k nam z mohl nest 'pootocene informace' musel by v sobe mit zabudovanu I informaci o poloze zeme & o vzajemne rychlosti rakety & zeme (v okamziku kdy opousti raketu). protoze ale foton 'nevi', kdo bude nakonec jeho pozorovatelem, musel by v sobe nest informaci o okamzite rychlosti rakety vuci vsem ostanim telesum ve vesmiru. tudiz by musel mit informace o pohybu vsech teles ve vesmiru.

    to mi prijde krajne nepravdepodobne.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: nechci být s nikým ve válce, ale dokud se dotyčný neomluví za ponižování, budu oplácet ! ( neexistuje jiná a lepší doktrína ).
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: citace :" a se tedy hrde hlasim k tem 'myslitelum', kteri to nechapou. ne ze bych nechtel, ale proste to nechapu."
    Reakce : no jo, když to nechápete OPRAVDU nechápete, tak já Vás nehodlám znásilňovat, nechápete, tak nechápete, to se stává, nejen Vám, ale že se k tomu "hrdě" hlásite, to už je na pováženou zapřemejštet se o tom "kdo" jste ... ( oni myslitelé, jak je oslovujete, to možná chápou, až moc dobře, ale mlčí... proč ?...nechci se jich dotknout )

    citace :"neni mi jasne, proc by se soustava rakety mela pootacet. pootacet kolem ceho? soustava je volitelna & nemuze se sama od sebe pootacet. ".
    Reakce : to už je lepší otázka, na ní je vidět přemýšlení. My zem pozorovatel-člověk si volíme soustavu souřadnou a považujeme jí ( usíme jí považovat ) za základní do které jednak měříme, stahujeme informace a také v ní informace vyhodnocujeme, je to soustava vpodstatě jediná, hlavní, základní a všechny objekty ve vesmíru mají "svou vlastní soustavu", ale..ovšem ta je "v naší soustavě" základní. Vše ve vesmíru je v naší zálkadní soustavě pozorovatele - to je doktrína pozorovatele. My "pro Vesmír" ( který je nezávislý a nezadatelný ) volíme soustavu do níž pak informace stahujeme a v níž informace vyhodocujeme. Když libovolný kosmolog řekne : my pozorujeme objekt, "to-a-to", ten-a-ten tak objekt je !!!!!! v naší soustavě protože jinak ho neumíéme a nemůžeme vyhodnocovat. Celý vesmír je "v naší soustavě" a v ní ho vyhodnocujeme.

    Co je na tom divnýho a nepravdivýho a zavrženíhodného a ke flusání ???? a k nepochopení...pouze opakuji to co sama fyzika jinými swlovy říká...co na tom nechápete ? Raketa "je" v naší soustavě i se svou vlastní soustavou, která "něco" dělá. Galaxie je v naší soustavě a dělá si sama "to-a-ono" my to jen pozorujeme. Co je divného na tom, když prohlásím názor, že LT vlastně presentují pootáčení soustav - těch pozorovaných vůči té naší pevné, volené, základní ???? Co na tom nemůžete pochopit ? Raketa pootáčí svou soustavou ( vůči naší ) proto že zrychluje svůj pohyb vůči naší soustavě "v kliduů soustavě námi pasované do klidu.
    Já nejsem nezmar, který by to měl natvrdlým lidem, kteří se hrdě hlásí k nechápání, vysvětlovat donekonečna a pak za to slízet ironie, jedovatosti, ponižování... A tvrzení sklízet jak se mýlím a to dokonce toto tvrzení bez protidůkazů, ač k tomu grázl ( co se zásadně neomlouvá ) byl vyzván mnohonásobně.
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    DOKIS: Cili pootaceni soustav neni jen zmena volby souradnicove soustavy, stejne jako zakriveni prostoru hmotnym telesem neni jen premalovani "te pravidelne mrizky" do ohnuteho stavu.
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    Jak tu myslenku chapu ja, tak je to pokus na podobne urovni jako gravitace a OTR (obecna teorie relativity). Starsi pohled byl, ze gravitace pusobi na telesa, ktera tudiz zrychluji smerem k sobe a jablko proto spadne na zem. OTR na to nahlizi uplne jinak: gravitace zakrivuje prostor kolem teles, takze jablko spadne na zem proto, ze to je pro to jablko nejprimejsi draha v tom zakrivenem prostoru. V obou pripadech jablko spadne ze stromu na zem, ale interpretace toho jevu je uplne jina.

    A ted to pootaceni soustav: v STR (specialni teorie relativity) rika, ze pri rychlostech blizkych rychlosti svetla zacne dochazet k dilataci delek a casu. Zatimco v HDV (alespon tak jsem tu cast "pochopil" ja) pri pohybu dochazi k tomu, ze 6-rozmerny (3 delkove a 3 casove dimenze) prostor rotuje (spolu s pohybujicim se telesem, jde o ono proslule "pootaceni soustavy", lze zkusit chapat jako analogii zakriveni vesmiru z OTR). Pri pohledu na takove teleso, ktere se vuci stacionarnimu pozorovateli pootocilo, se pak zda, ze doslo k dilataci delek a casu. V tomto pohledu je dulezite, ze "delka" se muze otocit smerem k "casu". Opet v obou pripadech dochazi k dilataci, ale uplne jinou interpretaci.

    Timto celym nechci rict, ze si myslim, ze tomu rozumim (to rozhodne neni pravda), ani se nejak vyjadrovat ke spravnosti/nespravnosti. Jenom naznacit mozny pohled na to, jak se to vlastne ma s tim pootacenim a ruznymi pohledy na realitu.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: citace :" nebudu se s vami prit, kdo neumi cist & kdo je hnup. kazdy pokus o smirlivou, vecnou & slusnou debatu v zarodku potrete. uzijte si to."

    Reakce : smír ???... na ten čekám mnoho let, u všech...u Vás asi dva, tím, že se o m l u v í t e za ponižování... já s ním nezačal, já jen 100 násobně houževnatěji oplácím .. a nepřestanu (!) do chvíle oné omluvy. To je doktrína : kdo si začal se má omlouvat, né ten kdo oplácel. Všechny války světa stojí na tomto principu ... i ty novodobé. I ty současné : Taliban, Newyorská dvojčata, Egypt, Arafat, Palestina, Afganystán, nebo nedávno Jugoslávie, Korea, Angola..., Kajmanské ostrovy, Vietnam,...to vše stojí na této doktríně : kdo si začal se musíííííííííí omlouvat a to "jako první" ( dobrovolně i nedobrovolně ! ) ikdyby ten napadený-poškozený svinstvo agresora oplatil několikanásobně. I tehdy se musí hajzl omlouvat jako první. Celý svět stojí na této doktríně ( nejen včera, ale i dnes, a i zítra ... i pozítří. Lepší doktrína - zatím - neexistuje ).
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    BLUNTED: ne, on rika, ze se pootocila. sama. tim, ze se raketa pohybuje.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    metr je „najednou“ kratší…protože se jeho dimenze-přímka na které je pootočila


    jenze to takle neni. metr je porad stejny. pozorovatel na rakete by videl na zemi to same, ze metr na zemi je 'kratsi'. coz by muselo znamenat, ze soustava na zemi se pootocila. proc?

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    BLUNTED: to plyne z toho, ze je volitelna. bude se pootacet pouze tehdy, kdyz si zvolim, ze se bude pootacet. bude se pohybovat, kdyz si zvolim, ze se bude pohybovat.
    souradna soustava je abstrakce. zadny objekt nema (nevlastni) nejakou svoji souradnou soustavu.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ale dobří matematikové by určitě našli přesné opravy LT


    nic takoveho neni potreba. LT nepotrebuji zadne opravy. LT jsou o linearni transformaci velicin (x,t) z jedne soustavy do druhe. o zadne 'pootaceni' v nich nejde. nejsou o tom.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    zdejší „myslitelé“ nechtějí pochopit, že když si na Zemi zvolím soustavu souřadnic x, y, z …a tuto pasuji do klidu a do této budu měřit a stahovat z vesmíru informace, že mám-li na přímce ( v této soustavě ) úsečku metr dlouhou, že když raketa vyletí ze Země a poletí stále rychleji a rychleji – nerovnoměrný pohyb – že ona má svou vlastní soustavu, která triviálně není totožná s „domácí“ soustavou pozorovatele a že když se bude tato „raketová soustava“ pootáčet, že původně dlouhý metr doma na Zemi se bude „na raketové soustavě“ pootáčet a my doma budeme dostávat z rakety informace a informace nám budou říkat že nevidíme „metr“ ale vidíme-snímáme do přístrojů jen 80 cm, … metr je „najednou“ kratší…protože se jeho dimenze-přímka na které je pootočila. Nechápu že to tu nikdo nechápe že to možné je.

    ja se tedy hrde hlasim k tem 'myslitelum', kteri to nechapou. ne ze bych nechtel, ale proste to nechapu.
    neni mi jasne, proc by se soustava rakety mela pootacet. pootacet kolem ceho? soustava je volitelna & nemuze se sama od sebe pootacet. jakykoliv pohyb se soustavou muze provadet podle libovule pouze ten, kdo si ji tak zvolil.
    navic, pokud by se soustava pootacela (uz je jedno jakym mechanismem), tak se bude pootacet cela soustava, coz by muselo znamenat, ze nektere rozmery se budou zase 'natahovat'.

    DOKIS
    DOKIS --- ---
    JOSEFDRUHY: Je treba dusledne rozlisovat matematiku, jakozto teorii vystavenou na zaklade urcitych pravidel, a fyzikalni realitu. Napriklad podle nekterych teorii je Planckova delka nejmensi rozlisitelna vzdalenost, coz podle nekterych interpretaci znamena, ze prostor neni na tento urovni jiz spojity, tedy usecka jejiz delka je Planckova delka ma dva body - pocatek a konec, ale mezi nimi zadny dalsi bod neni. Z pohledu matematiky ma takto dlouha usecka stejne bodu jako kazda jina (a tedy i jako cela primka). Z tohoto pohledu tedy matematicky pojem kardinality neni pouzitelnou reprezentaci pro "pocet bodu na primce ve skutecnem prostoru".

    Ano, matematika je zalozena na "zavadeni". Je potreba mit jasne urcene axiomy, definice, pravidla... To je potreba, aby mohla poskytovat jasne odpovedi jako "1+1=2", misto "jedna a jedna je dva, pokud zanedbame odpor vzduchu, pohybujeme se v dost velkych skalach, aby kvantove jevy jiz nemely znatelny vliv, a neuvazujeme temnou hmotu".

    Pokud jde o problem s "nekonecne male", tak v tomto kontextu pouzit vyraz "singularita" pro delku vyznam nema. Bezna matematicka definici "nekonecne male" rika, ze to je mensi nez jakakoliv nenulova konecna delka. "Singularita" neni "nenulova konecna delka".
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: vase slova :Čímž prý prostor roste ; nebyl a není tedy nekonečný, byl nekonečně malý v té singularitě, nu a posmotritě-podumajtě, kde se vzalo – tu se vzalo ono „narůstání“ čp pomocí rodivších se nových bodů do rastru třídimenzionálního prostoru.

    tohle samozrejme zadny fyzik netvrdi, to vy jste si tak (blbe) vysvetlil vy. fyzik by nic takoveho nevypustil z ust, protoze je mu (stejne jako skoro vsem tady) jasne, jak je to s tim poctem bodu.

    ...i Vy jste tvrdil, že mezi galaxiemi "je gumička", která se n a t a h u j e...ha-ha.
    ne, to jsem samozrejme netvrdil, ale pro vas, ktery hystericky dlite na presnosti vyjadrovani to zrejme nic neznamena.

    nebudu se s vami prit, kdo neumi cist & kdo je hnup. kazdy pokus o smirlivou, vecnou & slusnou debatu v zarodku potrete. uzijte si to.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam