• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    a ted si promazavej, aby tu nahodou nezustalo, ze neovladas ani tak zakladni fyziku... :)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    JOSEFDRUHY: k cemu ti to bude? abys to konecne pochopil? :) ja nespravne pouzivam "smysl"? kdo se tady vyjadruje nepresne, ze? "smysl zrychleny pohyb"? pojmy a prujmy, ze
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    JOSEFDRUHY: jen popisu co jsem videl: a prechazim k tykani, viditelne ho nabizis.
    Vyjadreni: pouzivas nespravne pojem zrychleny pohyb (pro nerovnomerne zrychleny, coz se jaksi musi rict, ze je to nerovnomerne, protoze jinak se bez toho standardne mysli rovnomerne zrychleny)
    Ostatni: ano, my taky si toho vsimame taky, ze pouzivas divne pojmy a pak si nerozumime. pokud je chces pouzivat jinak nez je obvykle, chtelo by to vydat slovnik, ale zbytecne tim komlikujete vzajemne porozuumeni.
    Ty: si z toho odnasis vysledek, ze spatne ty pojmy pouzivaji vsichni ostatni. ok. vsichni jsou blazni jenom ty jsi letadlo.. fakt te nemam zajem presvedcovat ze to mam spravne ja (my) protoze neexistuje spravne. Existuje ovsem uzus, podle ktereho se to pouziva abychom si rozumneli. Nechces ho pouzivat, fajn, ale asi nebudes pochopen a navic budes casto obvinovan z toho ze se sve myslenky snazit zobskurnit, zastrit. Myslel bych ze to nebudes chtit, ale nevypada to tak.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    to je na cele veci nejvetsi sranda. clovek, ktery nezvlada ani stredoskolskou fyziku, boura einsteinovu teorii relativity.


    ted je mi, josefe, jasne, proc bylo nemozne vam vysvetlit tu casovou dilataci.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    muj ty boze, fyzika pro zakladni skoly ...


    zrychleni je derivace rychlosti podle casu,. je-li tato derivace kladna, jde o pohyb zrychleny. je-li zaporna, jde o pohyb zpomaleny/zbrzdeny.

    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    MORPHLER: .. ale bavíš, zde
    MORPHLER:
    proto jsem tak formuloval svou řeč. Bavíš, nelži.
    Vy nesprávně používáte smysl zrychlený pohyb a zrychlující se pohyb. Pokud se mýlím , napište mi oba případy ve vzorečku a taky jan se v každém z těch případů mění vééé.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    JOSEFDRUHY: pohyb zrychleny je pohyb rovnomerne zrychleny. pohyb zrychlujici se je specialni pripad pohybu nerovnomerne zrychleneho s rustem "a" v case. (proti zpomalujicimu se, tedy s klesajicim a). kdyz zkusite hledat podle techto pojmu, jiste zvladnete vzorce najit i sam. fyziku zakladni skoly se mi tu uz vice fakt vysvetlovat nechce.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    MORPHLER: Budu Vás chytat za slovo : říkáte, že máme
    a) pohyb zrychlený a
    b) pohyb zrychlucící se

    napište mi matematicky-fyziukálně vzoreček pro pohyb zrychlený a pro pohyb "zrychlující se. Díky. ( a taky dodejte jak se mění "v" u případu a) a jak u případu b).
    Díky
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JOSEFDRUHY: tohle je váš hlavní problém, co to tu pozoruju. Z nějakého důvodu jste se rozhodl, že budete ignorovat standardní postupy a názvosloví. Ty ale nebyly vymyšleny proto, aby se matematici/fyzici/whatever mohli povyšovat nad neakademický plebs, ale aby se rychle a přesně dohodli, o čem se vlastně bavěj. Vy to zvesela ignorujete (což by nebyl problém) a nahrazujete to svými vlastními termíny (to by také nebyl problém), aniž byste k tomu dodal matematicko-fyzikálně-josefodruhský slovník(a to problém je). Pak se neustále motáme v situacích, kdy termíny, které pro vás znamenají a, znamenají pro zbytek diskutujících b a než se vlastně dohodneme, o čem se bavíme, tak se zpravidla urazíte, že se vám tu někdo vysmívá. Těžko reagovat na vaše teorie, když půlka jejich textu je pro nás nejednoznačná nebo zavádějící.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    MAZA: To vše víme. A dáávno. Ale spor, původní, od něhož nechci odbočovat, ( velmi brzo by se původní spor odsunul to do vytracena ), byl o výroky LUBOBa, že narůstá dilatace ( zvětšuje se dilatace ) času rakety na raketě né v domácí pozorovatelvě v měřícíh přístrojích při pohybu testovacího tělesa-rakety také pohybu zpomaleném = zpomalujícím se = brzdném = bržděném. viz předloha http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/h/h_102.doc
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    MORPHLER: Takže já Vám tady napíši 5 zrychlení
    a = 7m/sec^2
    za hodinu je zase stejné, konstantní :

    a = 7m/sec^2
    za hodinu je zase stejné, konstantní :

    a = 7m/sec^2
    za hodinu je zase stejné, konstantní :

    a = 7m/sec^2
    za hodinu je zase stejné, konstantní :

    a = 7m/sec^2
    za hodinu je zase stejné, konstantní :

    a Vy mi nyní řekněte, kde, v kterém případě, je rychlost vééé maková, kdy větší, kdy menší, kdy titěrná, kdy katová-a-taková, kdy pidivelká kdy stejná, kdy vyšší, kdy supervyšší...no, povídejte !!! povídejte a PŘESNĚ !!! Přesně , nemám rád když někdo ofdbočuje od otázky do jiných přihrádek. Vy to tu tvrdíte, že při konstantním "a" se mění "v" ; vééé..., tkaže jkaé je včera v u případu :
    a = 7m/sec^2
    za hodinu je zase stejné, konstantní :
    MAZA
    MAZA --- ---
    JOSEFDRUHY: Rychlost narůstá při konstantním zrychlení, při působení konstantní síly. Při zvyšování velikosti působící síly narůstá i zrychlení.

    Rovnoměrně zrychlený pohyb je takový pohyb, kdy na pohybující se těleso působí konstantní výslednice sil. Nerovnoměrně zrychlený pohyb je takový pohyb, kdy na pohybující se těleso působí výslednice sil s proměnlivou velikostí nebo směrem.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    JOSEFDRUHY: je pohyb zrychleny a je taky pohyb kde se zvetsuje zrychleni, tedy asi cesky, jak napsal OMNIHASH, zrychlujici se.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    JOSEFDRUHY: ano. pri zrychlenem pohybu mate nejake konstantni "a" (coz je jen znacka pro zrychleni) a zvetsujici se "v" (coz je znacka pro rychlost). nesouhlasite?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    MORPHLER:
    OMNIHASH:

    Odpověď či otázka ? Nutno upřesnit.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    MORPHLER: Abych si to dál upřesnil : když tedy mám zrychlení "a" a je konstantní, tak říkáte, že "při něm" ( při tom konstantním zrychlení ) narůstá jen rychlost ???? Ano, ?? Tak to ovšem říkáte ! Můžete to upřesnit ?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JOSEFDRUHY: při zrychlujícím se pohybu?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    MORPHLER: Dobrá, rád bych si to upřesnil : mám-li zrychlený pohyb , tak zrychlení nenarůstá, říkáte. No a jak tedy zrychlení narůstá když ve zrychleném pohybu nenarůstá zrychlení ?
    MAZA
    MAZA --- ---
    JOSEFDRUHY: Lubobovo tvrzení potvrzují nejen teoretické, ale i provedené experimenty (Hafele-Keating), praxe (GPS) i pozorování různých jevů (průchod částic atmosférou). Mezi dvěma tělesy vzájemně se pohybujícími (nebo dokonce i mezi tělesy v různé nadmořské výšce) bude vždy docházet k časové dilataci. Takže paradoxní dvojčata (Petr-Pavel) budou opravdu různě stará. A ano, dilatace pohybujících se těles teoreticky vždy roste nade všechny meze, dokonce i na zemi, ovšem vzhledem k tomu, že je na Zemi zanedbatelná, je ji možné ve většině činností ignorovat. A na velkoškálách nás současnost dvou vzájemně vzdálených událostí víceméně nezajímá kvůli rychlosti přenosu informace.

    V případě zájmu můžu přiložit krásně jednoduchá skripta vysvětlující základy TR.


    Mimochodem, řešíte tu poměrně složité věci bez ohledu na efekty (ne)současnosti a (ne)soumístnosti, a také bez ohledu na rychlost přenosu informace. Pokud budete některé důsledky TR ignorovat, budou vám vždy vypadávat paradoxy typu pozorování rychlosti fotonu odraženého od rakety letící od pozorovatele rychlostí velmi blízké c, vzájemné pozorování rychlostí tří raket apod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam